вівторок, 8 жовтня 2019 р.

НА ШИШАЧЧИНІ ЗАЛІСНИЛИ СИПУЧІ ПІСКИ

На Шишаччині заліснили унікальну арену сипучих пісків.


Шишацьку арену сипучих пісків лісівникам ДП "Миргородський лісгосп" вдалося заліснити не з першого разу.  Для зменшення пилових бур, вперше її почали заліснювати ще у 50-их роках минулого століття невибагливою до грунтів і нестачі води сосною. Перші спроби видалися невдалими, бо на той час не існувало технологій заліснення таких специфічних територій. Температура на поверхні пісків сягає +60С.


Наступна спроба була більш вдалою - соснові насадження висадили шляхом "шелюгування" на площі 3 000 га. Проте уже 2005 року внаслідок пожежі були знищені близько 500 гектарів лісу на території двох лісництв. 



Відновити насадження вдалося за два роки та ще доповнювалися декілька років. Змінивши схему посадки, зробивши відстань між деревами більшою – 2,5 на 0,7 метра у рядах, що дає кращий доступ поживних речовин до сіянців.


Цього разу механічні споруди встановлювати не довелося, бо спиляні після пожежі пеньки виконували свою захисну роль. Також розбили протипожежні розриви та висадили білу акацію, як своєрідний протипожежний бар’єр. Поки що рослини мають висоту від 2 до 7 метрів.

Лісничий Шишацького лісництва Віктор Руденок

Немає коментарів:

Дописати коментар