четвер, 29 червня 2017 р.

НА ШИШАЧЧИНІ МОЖУТЬ ЗАКРИТИСЯ ТРИ СІЛЬСЬКІ ШКОЛИ

Сільські школи у Великому Перевозі, Баранівці та Ковердиній Балці закриють першими, - про це на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Шишацької райради Віталій В'юн.


В Україні продовжується поступове закриття малих сільських шкіл. Така тенденція охоплює найменші сільські населені пункти, де кількість жителів різко скорочується, все менше залишається молодих сімей, а отже і дітей, від чого школи пустіють.

Утримувати навчальний заклад на кілька учнів стає недоцільним. Адже колосальні витрати ідуть на енергетичні потреби, ремонти приміщень, заробітну плату вчителям, учбові матеріали і підручники.

Скорочення робочих місць для викладачів - проблема, яка існує паралельно із зменшенням кількості учнів. Тому в маленьких школах працюють лише кілька вчителів, на кожного з яких припадає викладати цілий ряд предметів, у яких вони, навіть, не компетентні. 

За такого підходу, діти не отримують належних знань і якісної освіти. Адже кожен окремий шкільний предмет повинен викладати саме фахівець тієї галузі: фізик - фізику, історик - історію, філолог - мову. Із-за неможливості отримувати якісні знання, діти з маленьких шкіл відстають у розвитку від дітей, які навчаються у містах.

Відповідно анонсованої реформи освіти, цю проблему в Україні планують вирішувати шляхом укрупнення найбільших шкіл, закриттям маленьких, і організацією автобусного підвозу на заняття в опорних школах учнів з віддалених куточків громад.

Перше, з чого починається закриття маленької школи - це позбавлення її юридичного статусу як окремого навчального закладу. Припинення існування школи на папері - це початок її фізичної ліквідації. Спочатку закривається діяльність окремої юридичної особи зі статусом школи, а сам навчальний заклад оформляється як філія школи опорної. Але філія - це вже не школа. Філія - це початок закриття навчального закладу як такого.

Як стверджує сайт Інформаційної системи управління освітою Полтавської області, на території Шишацької громади статусу окремої школи вже позбавили середні навчальні заклади у Великому Перевозі, Баранівці і Ковердиній Балці. Віднині юридично цих шкіл уже не існує - сьогодні це вже філії Шишацької спеціалізованої школи ім. В.І. Вернадського.

Без сумніву, якщо на Шишаччині відбуватиметься скорочення кількості сільських навчальних закладів, то першими такими будуть назавжди закриті саме ці три - Великоперевізька, Баранівська і Ковердинобалківська. Бо юридично цих шкіл уже не існує.

Як довго утримуватиметься робота самих шкільних філій, наскільки це буде доцільно - відповідні рішення буде приймати Шишацька селищна рада. Але, найперше, це залежатиме від кількості учнів, які там навчатимуться, і від рівня дитячої народжуваності на селі. Якщо сьогоднішні тенденції не змінюватимуться, то не тільки сільські школи опустіють, а й самі маленькі села поступово зникатимуть з лиця землі, за відсутністю у них жителів.

Немає коментарів:

Дописати коментар