середу, 5 травня 2021 р.

ПСЬОЛ ЧИ ПСЕЛ: ЯК ЗВЕТЬСЯ НАША РІЧКА?

Чимало дискусій виникає у питанні, як правильно писати і називати найбільшу річку, яка протікає Шишаччиною - Псьол чи Псел. Ми вирішили дослідити давні згадки про неї, щоб визначатися, якою ж її назва була з самого початку і як вона змінювалася з часом.


Найдавніша українська назва річки Пслъ уперше згадана в літописі Нестора-літописця "Повість минулих літ" 1113 року.

Відомо, що здавна річку називали: Псьол, або Псло.

У творах Самійла Величка річка звалася Псолъ, Псіолъ. У Григорія Грабянки – Псло.

Видатний знавець середньовічної картографії Веніамін Кордт писав по-різному: Psol, Psoll, Псолъ, Псіолъ.

Знаний просвітник, учений-етнограф і фольклорист Микола Сумцов віддавав перевагу давній українській назві Псло.

Сестри Псьол (Глафіра – художниця, Олександра – поетеса), добрі знайомі Тараса Шевченка, народилися свого часу в селі Псьолівка (нині Псільське на Великобагачанщині).

Є також село Запсільське у Гадяцькому районі, села з найменуванням Запсілля неподалік Кременчука і Великої Багачки, а також у Краснопільському Сумської області.

Як бачимо, найдавніші назви річки по звучанню ближче до Псьол, ніж до Псел.

"Словник гідронімів України", у якому вперше зявилася назва "Псел", укладали у період брежнєвського застою, коли на порядку денному гостро стояло питання "зближення мов". Картографія переходила на російську, а російською Псьол пишеться як Псел. Відтоді це назвисько бездумно тиражується.

Тому, наша славна річка зветься Псьол. Якщо не вірите, запитайте про це у дідусів та бабусь, які скоріше назвуть її саме так.

До речі, Псьол - наймальовничіша і найповноводніша притока Дніпра на Полтавщині.

Річка у XIX столітті була в моді, як курорти Баден-Баден (всесвітньо відомий бальнеологічний курорт в Німеччині) та Остенде (приморський кліматичний курорт в Бельгії).

Дружина друга Миколи Гоголя Олександра Данилевського Уляна так писала письменнику в Неаполь із Києва 4 жовтня 1847 року:

"В Сорочинцах я видела также вашего давнишнего и постоянного обожателя Ивана Григорьевича Пащенко (гімназійного товариша Гоголя - Ш). Он приезжал в Сорочинцы, купался в Псле для поправления здоровья. Псел опять входит в моду, и Сорочинцы сделaлись notre Baden-Baden, notre Ostende et cetera (наш Баден-Баден, наш Остенде та інші). Туда съезжаются на сезон помещики окрестных уездов пользоваться удивительными водами Псла."

Цікаво, що вода у Пслі - цілюща. Псьол протікає територіями, де колись знаходили багато бурштину. У бурштині під час його розпаду утворюється бурштинова кислота, яка є чудодійною речовиною.



Важливо! "Шишаччині" потрібна постійна підтримка читачів. Ми - громадське видання, яке не має спонсорів і ніким не фінансується. Працюємо на волонтерських засадах виключно завдяки допомозі читачів. 

Ваші благодійні внески - єдина запорука існування видання "Шишаччина"!

Реквізити для підтримки і допомоги:

₴ 💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622

₴ 💳 Приватбанк 5168 7422 1159 6113

€ 💶 Privatbank 4731 2196 1326 2553

€ 💶 UA623052990000026200885240769

1 коментар: