пʼятницю, 10 березня 2023 р.

Інструменти громадського контролю та впливу на роботу місцевої влади

Інструменти місцевої демократії, якими ви можете користуватися, щоб впливати на рішення влади та життя у громаді.


Місцеве самоврядування - це не щось космічне і далеке, це - управління громадою, участь у якому будь-хто може брати щодня. 

Кожен мешканець, як сам особисто, так і об'єднуючись з однодумцями у групи, має змогу вливати на життя громади. Для цього є ряд можливостей і передбачених законодавством інструментів.

Ніхто не забороняє вам бути активними. Якщо у громаді інертне громадянське суспільство, то тільки тому, що воно само приймає рішення - бути байдужими і нічого не робити, щоб змінювати свою громаду.

Пропонуємо вам 5 основних інструментів громадського контролю і впливу на роботу місцевої влади:

♦️ Громадські слухання
♦️ Місцеві ініціативи
♦️ Громадські ради 
♦️ Громадська експертиза
♦️ Консультації з громадськістю

1. Усі мають право брати участь у громадських слуханнях.

♦️ Громадські слухання – це найдавніша і найефективніша форма спілкування місцевої влади та громадськості.
♦️ Право проводити громадські слухання закріплене у статті 13 Закону України "Про місцеве самоврядування".
♦️ Громадські слухання – це зустрічі громадян з представниками місцевої влади, під час яких люди, заслухавши наміри керівництва громади реалізувати ту чи іншу ініціативу, вносять свої зауваження і пропозиції. 
♦️ Предметом громадських слухань можуть бути найрізноманітніші питання, які турбують громаду: місцевий бюджет, податки і збори, тарифи на житлово-комунальні послуги, генеральні плани населених пунктів, питання землеустрою, програми розвитку тощо.
♦️ Пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухань, органи місцевого самоврядування зобов'язані розглянути.
♦️ Громадські слухання проводяться не менше одного разу на рік.
♦️ Порядок організації громадських слухань визначається статутом територіальної громади.


2. Право винести на розгляд депутатів вашої громади місцеві питання, які вас турбують, може кожен бажаючий. Це можна зробити за допомогою механізму місцевих ініціатив.

♦️ Місцеві ініціативи – один із найбільш дієвих та потужних інструментів впливу громадян на місцеву раду.
♦️ Право на місцеві ініціативи закріплене у статті 9 Закону України "Про місцеве самоврядування".
♦️ Місцеві ініціативи – це право жителів громади ініціювати розгляд у раді будь-якого питання, яке належить до компетенції місцевого самоврядування.
♦️ Порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд ради визначається представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади.
♦️ Ініціативна група громадян самостійно готує проєкт рішення ради з певного питання і подає його на розгляд органу місцевого самоврядування.
♦️ Місцева рада зобов’язана розглянути місцеву ініціативу та прийняти рішення по суті.
♦️ Рішення ради, прийняте з питання, внесеного на її розгляд шляхом місцевої ініціативи, має бути оприлюдненим.


3. Ви маєте право бути членом громадської ради та контролювати дії влади. Розказуємо, як це можна зробити.

♦️ Громадські ради – ефективна та перспективна форма участі людей  в управлінні державними справами і місцевими питаннями. 
♦️ Це виборний колегіальний консультативно-дорадчий орган. Його створюють для громадського контролю за діяльністю органів влади. Діють такі ради на постійній основі. 
♦️ До складу громадської ради обирають представників інститутів громадянського суспільства. Це можуть бути члени громадських організацій, професійних чи творчих спілок тощо. Важливо, щоб  ці установи були зареєстровані згідно з визначеним порядком. 
♦️ Основні  завдання громадської ради - врахування органами влади громадської думки під час вироблення публічної політики.
♦️ Громадська рада також здійснює моніторинг за діяльністю органів влади та розробляє експертні пропозиції з питань  публічної політики.
♦️ Рішення громадської ради мають рекомендаційний характер, але орган, при якому вони діють, зобов’язаний їх розглянути.


4. Громадська експертиза діяльності органів публічної влади - це складова механізму демократичного управління державою.

♦️ Громадська експертиза – це механізм реалізації людьми свого конституційного права брати участь в управлінні державними справами.
♦️ Процедура громадської експертизи регулюється постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку сприяння проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади" від 5.11.2008 № 976.
♦️ Громадська експертиза – оцінка діяльності органів публічної влади. Її роблять інститути громадянського суспільства та громадські ради. Вона визначає ефективність прийняття та виконання владою тих чи інших  рішень. Її проводять, аби сформувати пропозиції, як вирішити різні суспільно значущі проблеми.
♦️ Органи публічної влади не мають права відмовити у проведенні громадської експертизи.
♦️Результати громадської експертизи корисні для всіх. Влада отримує інформацію про якість і ефективність своєї роботи та проблеми, які треба негайно вирішити. А люди краще розуміють причини прийняття тих чи інших рішень владою.
♦️ Органи публічної влади мають враховувати  результати громадської експертизи під час підготовки різноманітних програм, формування бюджету, вирішення питань поточної діяльності.


5. Консультації з громадськістю дозволяють будувати ефективний діалог між владою та громадою.

♦️ Консультації з громадськістю можуть проходити у різних формах: публічне громадське обговорення, електронні консультації та вивчення громадської думки.
♦️ Їх процедура регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 3.11.2010 № 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики".
♦️ Консультації з громадськістю проводяться, щоб залучити людей до участі в управлінні державними справами. Вони надають можливість доступу до інформації про діяльність органів  влади, допомагають зробити їх роботу більш відкритою і прозорою.
♦️ На консультації з громадськістю можуть виноситись питання суспільно-економічного розвитку держави, реалізації та захисту прав і свобод громадян, задоволення  різноманітних інтересів людей. 
♦️ Ініціювати проведення консультацій з громадськістю можуть органи місцевого самоврядування та інститути громадянського суспільства, наприклад, громадські організації, професійні спілки чи асоціації.
♦️ Органи публічної влади мають щороку складати орієнтовний план проведення консультацій з громадськістю.
♦️ Результати  консультацій з громадськістю враховуються органами влади під час прийняття остаточного рішення або в подальшій роботі.


"Шишаччина" - інформаційний проект волонтерів. 
Якщо Вам цікава наша робота - підтримайте редакцію донатом!

Монобанк 4441 1144 4254 8622

Немає коментарів:

Дописати коментар