вівторок, 10 жовтня 2023 р.

ПАМ'ЯТКИ ЧЕРНЯХІВСЬКОЇ КУЛЬТУРИ НА ШИШАЧЧИНІ

Найвідоміші пам'ятки древніх слов'ян Черняхівської культури, які проживали на території Шишаччини 1600 - 1700 років тому та мали торгові зв'язки з Римом і Китаєм.


Історія досліджень пам’яток Черняхівської культури на території Шишаччини налічує вже близько ста років. 

Початок ХХ століття можна охарактеризувати як час випадкових знахідок окремих старожитностей пізньоримського часу, що виявлені під час господарських робіт.

Першими знахідками були бронзова фібула та фрагменти кераміки, знайдені в урочищі Дернова Долина поблизу Шишаків.

Також слід згадати численні знайдені екземпляри монет, карбованих у Римській імперії.


Після цього активізувалися археологічні розвідки. Однією з провідних установ, де зосередилися дослідження території Полтавщини, став археологічний відділ Полтавського краєзнавчого музею.

Дослідження пам’яток Черняхівської культури відбувалися у форматі подорожей, екскурсій та експедицій з проведенням розвідкових робіт. 

Прикладом таких екскурсій є роботи співробітника археологічного відділу, тоді Центрального Пролетарського Музею Полтавщини В.А. Грінченка 1925 року. 

Серед пам’яток Черняхівськоі культури, які оглянув дослідник, слід визначити поселення і могильник в урочищі Дернова Долина поблизу Шишаків, дослідження яких відбувається і в наш час.


2009 року наукові співробітники ЦОДПА А.В. Гейко та С.В. Сапєгін розпочали розкопки Шишацького могильника Черняхівської культури. Попередні результати дозволяють датувати поховання некрополя пізньоримським часом - другою половиною IV - першою половиною V століть нашої ери.

На сьогодні Шишацький могильник є однією з найдослідженіших пам’яток не лише у Полтавській області, а й у цілому в Дніпровському лісостеповому Лівобережжі.

Найбільша кількість черняхівських пам’яток на території Полтавщини належить до IV століття, проте й після 375-376 років (часу Гунської навали) частина їх залишилася на території Дніпровського лісостепового Лівобережжя. 

На користь цього свідчать окремі поховання Шишацького могильника, що містять хронологічні індикатори першої половини V століття. Це підтверджує безпосередні контакти пізньосарматського населення степу з Черняхівською культурою.

Серед пам’яток Черняхівської культури найбільшу частку складають селища з площею від 0,5-2 га до кількох десятків гектарів. Переважна їх частина (понад 90%) розташована на схилах перших надзаплавних терас або їх мисоподібних виступах. Такі селища, зазвичай, тягнуться неширокими (40-50 м) смугами уздовж річки або струмка.

Крім невеликих селищ, трапляються й значні за площею поселення, розміри яких сягають кількох десятків гектарів. Таким було поселення в урочищі Дернова Долина на околицях селища Шишаки.

Селища, як свідчать археологічні дослідження, складалися з кількох вільно розташованих садиб із житловими спорудами, спорудами господарського призначення та господарськими ямами.

Розкопки Шишацького могильника продовжуються і нині. Тут вже виявлено 156 поховань. 

Досліджені широкими площами поховальні пам’ятки демонструють багатоманітність рис поховального обряду Черняхівської культури - поховання-інгумації і поховання-кремації, орієнтація померлих у північному, західному, східному і південному напрямках, конструкції поховальних споруд, різноманітний супровідний інвентар.


Серед основних видів господарської діяльності населення було землеробство та приселищне скотарство. 

Палеоботанічними дослідженнями матеріалів поселень Черняхівської культури на території Полтавської області виявлено такі культурні рослини як ячмінь, просо, жито, пшениця.

Доволі регулярно трапляються рештки дрібної рогатої худоби - кіз, овець. Зокрема, такі знахідки походять із Шишацького могильника.

Також у Шишаках були знайдені імпортні вироби провінційно-римського виробництва - кубки, чаші та скляні жетони.


Перелік пам'яток Черняхівської культури на території Шишацької громади

Баранівка (Псел — Дніпро)

Могильник виявлений 1907 року на дюнах у заплаві, на лівому березі річки.
У скупченні попелу знайдені людські кістки та фрагменти черняхівської кераміки.

Маликівщина (Говтва — Псел — Дніпро)

Поселелення на південний захід від південної околиці села. Розташоване на підвищенні першої тераси лівого берега річки Говтва, яке має вигляд останця розмірами 150 × 80 м та висотою 6-7 м, відрізаного від тераси заболоченою пониженою ділянкою луків. Приблизна площа пам’ятки - 5 га (250 × 200 м). На поверхні трапляються фрагменти гончарного черняхівського посуду, зафіксовано скупчення глиняної обмазки, які є залишками споруд. Відкрите 2006 року.

Пришиб (Говтва — Псел — Дніпро)

1. Поселення на північ від села, на виступаючому мису корінного правого берега річки Говтва, у місці впадіння у неї струмка. Поверхня пам’ятки задернована. Матеріали представлені дрібними уламками стінок гончарного посуду Черняхівської культури. Відкрите 2006 року.

2. Інше поселення на південній околиці села, на розораному схилі плато правого корінного берега річки Говтва. Відкрите 2006 року.

Шишаки (Псел — Дніпро)

1. Поселення на південь від смт Шишаки, на правому березі балки, яка впадає в урочище Дернова Долина. Розміри пам’ятки 1000 × 140—160 м. На поверхні трапляються фрагменти лискованої черняхівської кераміки та амфор. З поселення походить бронзова фібула. Відкрите 1925 року.


2. Могильник на захід від смт Шишаки, праворуч від балки, на південь від цегельного заводу, в урочищі Дернова Долина. Кар’єром для видобування глини знищено 1,0—1,2 га могильника, а на значній його частині й повністю культурний шар. Відкритий 2009 року. Розкопки проведені 2010, 2012 - 2017 років. Досліджена площа становить понад 2000 м2. Виявлено 156 поховань Черняхівської культури. Переважають безінвентарні поховання західної орієнтації.

Яреськи (Псел — Дніпро)

Поховання — тілоспалення в урні з покришкою знайдене на території села. Зберігається у фондах Полтавського краєзнавчого музею. Поблизу села знайдені також римські монети.


Знахідки монет римської доби на Шишаччині

Федунка - на території села знайдений римський денарій Люцилли.

Харенки - на території села знайдений денарій Адріана.

Шишаки - відомі знахідки римських монет на території селища. На могильнику черняхівської культури в урочищі Дернова Долина у похованні знайдений срібний денарій Марка Аврелія.

Яреськи - поблизу села знайдені римські монети.

Місця знахідок монет

Підготовлено за матеріалами друкованого видання Інституту археології НАН України "Пам'ятки Черняхівської культури Полтавської області"

Більше цікавих і дивовижних подробиць із історії пам'яток Черняхівської культури на Шишаччині читайте у публікаціях нижче:




Немає коментарів:

Дописати коментар