пʼятницю, 2 липня 2021 р.

В УКРАЇНІ ВІДКРИЛИ ВІЛЬНИЙ РИНОК СІЛЬСЬКОГОПОДАРСЬКОЇ ЗЕМЛІ

1 липня 2021 року в Україні вступили у дію норми законів щодо вільного ринку землі сільськогосподарського призначення. Що важливо знати власникам землі та бажаючим її купити?


Що передбачає законодавство?

- З 1 липня 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.

- З липня 2021 до 1 січня 2024 року діятиме обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2024 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки, як було передбачено попередньою версією проекту.

- З 1 липня 2021 до 1 січня 2024 року право на покупку землі буде тільки у фізичних осіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення.

- Щодо надання права іноземцям купувати землю – питання буде вирішуватись на референдумі.

- Іноземцям заборонено купувати землю, що розташована ближче 50 км від державного кордону України, незважаючи на результати референдуму.

- Не зможуть купувати з 2024 року українську землю також компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора – Росії.

- Також заборона поширюється на компанії, що знаходяться у власності іноземних держав або офшорів чи бенефіціара, яких неможливо встановити.

- Купити українську сільськогосподарську землю також не зможуть юр. особи з країн, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та компанії під санкціями.

- Передбачене переважне право орендаря на купівлю.

- Орендарі, які працюють на землі та мають право користування не пізніше ніж з 2010 року, можуть викупити землю з розстрочкою до 10 років за ціною нормативної грошової оцінки таких ділянок і без проведення земельних торгів.

- Право власності покупець отримує після першого платежу.

- Орендар має можливість передати переважне право на придбання ділянки іншій особі, але про це повинен бути письмово повідомлений власник.

- Банки зможуть стати власниками землі тільки за умови, якщо земельна ділянка дісталась їм як заставне майно за непогашеним кредитом. Такі ділянки фінансові установи повинні продати протягом 2-х років на земельних торгах.

- Мінімальна ціна – не менше нормативної грошової оцінки. До 2030 року.

- Продаж державних та комунальних земель заборонено.

Проблеми ринку землі

Хоча ринок землі вже відкритий, але питань навколо нього стало більше, ніж відповідей.

Будь-яка реформа, а тим більше земельна, повинна мати на меті покращення соціально-економічного становища громадян та забезпечити додаткову стабільність у державі. Формат "ринку землі" на жаль не місить ознак реформи як такої. 

По-перше ринок повинен мати певні правила, інакше хаотичні рухи стануть основою подальшої плутанини та непорозумінь.

По-друге, для ефективного функціонування ринку землі необхідно створити відповідні умови й широку інформаційно-роз’яснювальну роботу. Громадян просто ставлять перед фактом змін, які відбулись у чинному законодавстві, і держава не говорить людям, як діяти, до кого звертатись за допомогою, у який спосіб уникнути можливих помилок, купуючи або продаючи земельну ділянку.

Аналізуючи готовність держави в цілому до вільного обігу земель приватної власності слід зазначити, що реальна робота створення ринкових відносин у цьому секторі ще попереду.

Зокрема, не завершена інвентаризація земель, а на окремих територіях і взагалі не розпочата. Тисячі земельних паїв відображені у Державному земельному кадастрі з накладками, деякі ділянки взагалі не на своєму місці.

Реєстр речових прав на нерухоме майно технічно не синхронізований належним чином з Державним земельним кадастром, що змушуватиме людей збирати купи довідок для нотаріуса.

Нотаріусам теж реально ніхто не пояснив, як вони мають діяти, не маючи жодних алгоритмів, а фактично і чіткого механізму такого "ринку".

На разі порада до власників землі проста – не поспішати продавати свої наділи, а якщо і виникає така необхідність, то в першу чергу довірити супровід такої справи професіоналам.

Читайте також:

Коли продаватиметься земля та скільки коштуватиме?

"Шишаччина" - незалежний волонтерський медіа-проєкт, який не має спонсорів і не отримує прибутків. Ваша підтримка і допомога - єдина запорука існування видання!

Реквізити для підтримки видання:

₴ 💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622 

₴ 💳 Приватбанк 5168 7422 1159 6113

Немає коментарів:

Дописати коментар