середу, 8 квітня 2020 р.

У БАРАНІВЦІ ДЕМОНТУВАЛИ ПАМ'ЯТНИК КОМУНІСТУ СВЕРДЛОВУ

У селі Баранівка на Шишаччині демонтували пам'ятник комуністу Якову Свердлову.


Голова громадської організації “Світанок”, координатор проєкту “Декомунізація. Україна” Вадим Поздняков звернувся на Гарячу урядову лінію і повідомив, що у селі Великий Перевіз Шишацького району знаходиться пам'ятник Якову Свердлову, що суперечить Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". 

Виконком Шишацької селищної ради, розібравшись у ситуації, виявив, що мова йде про пам'ятник не у Великому Перевозі, а в селі Баранівка, і розпорядилася демонтувати його.


Відповідно офіційних роз’яснень Українського інституту національної пам’яті, “Свердлов Яків Михайлович (1885–1919) – особа, яка причетна до здійснення Жовтневого перевороту 1917 року, діяльності комуністичної партії та радянських органів влади. Голова Всеросійського ЦВК Рад робітничих і солдатських депутатів”.

Нагадаємо, що наявність у публічному просторі комуністичної символіки вважається пропагандою комуністичного режиму, що заборонено в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар