пʼятницю, 4 вересня 2020 р.

У ЯКІЙ ШКОЛІ НАЙБІЛЬШИЙ РИЗИК ПОЯВИ КОРОНАВІРУСУ?

В Україні провели розрахунки, скільки потенційних хворих на COVID-19 може прийти до шкіл у перший навчальний тиждень - до списку потрапила і школа у Шишацькому районі.


Першовересневі дзвоники пролунали у всіх школах Шишаччини. Проте хаотичні дії центральної влади та її часткове самоусунення від організації шкільного навчання не додали спокою вчителям і батькам. Останні хвилюються: “Чи безпечно відправляти дитину в школу – адже кількість захворювань щодня зростає?”

Видання "Тексти" розрахувало гіпотетичну кількість людей, які можуть принести хворобу до школи під час першого навчального тижня. Ризик інфікуватися зростає зі збільшенням розміру навчального закладу. Навіть у досить уражених хворобою регіонах коронавірус легше підхопити у великій школі на 500 осіб, ніж у дитсадку, де одночасно перебуває лише 50 вихованців та працівників.

Також розрахували вірогідну кількість носіїв хвороби, котрі можуть прийти до кожної з понад 14 тисяч міських та сільських шкіл України впродовж першого навчального тижня.

До переліку навчальних закладів, у яких є ймовірність занесення коронавірусу, потрапила одна школа з Шишацького району - це Шишацька загальноосвітня школа імені В.І.Вернадського. У цей список чомусь не включили навчальні заклади обласного підпорядкування, до яких відноситься Шишацький науковий ліцей.


Публікацію підготували за зразком схожої статті у The New York Times та використали алгоритм оцінки ризику інфікування COVID-19, який розробила команда дослідників із Техаського університету в Остіні, США.

Для того, щоб розрахувати ймовірне число інфікованих людей, які прийдуть до школи впродовж тижня, необхідно знати два параметри: 
1. сумарну кількість учнів, вчителів та технічного персоналу, які там перебувають; 
2. ймовірність нещодавнього зараження поза межами школи. 

Далі помножили кількість людей у школі на ймовірність нещодавнього зараження. Використовували локальну поширеність хвороби. Наприклад, якщо в певному місті 3% людей інфіковані COVID-19, то, відповідно, троє з сотні учнів та вчителів певної школи цього міста вірогідно будуть носіями хвороби.

Для того, щоб оцінити локальну поширеність хвороби (наприклад, у межах району):

1) Брали число нових випадків інфекції за останні 14 днів.

2) Множили його на певний коефіцієнт «невиявлення» хвороби. Це робили для того, щоб встановити більш-менш реальну кількість інфікованих у районі. Множили на 3, спираючись на результати епідеміологічного моделювання від Київської школи економіки. Їхня оцінка свідчить, що Україна в цілому виявляє 30% нових випадків. Ця цифра співставна з середніми значеннями по світу та з коефіцієнтами, які використали американські моделювальники. Проте, це значення є усередненням по всій країні, і на рівні окремих районів ситуація з виявленням нових випадків COVID-19 може бути іншою.

3) Розділяли на кількість людей, котрі мешкають у районі. Для цього показника брали цифри, які регулярно наводить Держстат. На превеликий жаль, в Україні вже майже 20 років не проводили регулярного перепису населення, тому неможливо встановити, наскільки достовірними є ці дані.

* "Шишаччина" - незалежне видання, і не отримує фінансування від органів влади чи спонсорів. 
Ми існуємо виключно завдяки підтримці читачів. 
Кожна Ваша допомога важлива для нашого існування: 
Monobank 4441 1144 4254 8622

Немає коментарів:

Дописати коментар