понеділок, 14 вересня 2020 р.

НОВІ ПРАВИЛА МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ

Як відбуватимуться місцеві вибори цього року - коротко про нові правила.


Від завтра, 15 вересня, розпочинається висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду голови Шишацької селищної ради. Воно триватиме до 24 вересня включно.

Поки партійні організації та кандидати готуюся до реєстрації на участь у виборах, узагальнимо для мешканців громади, як проходитимуть місцеві вибори цього року. Адже вперше вони відбудуться за новим Виборчим кодексом України.

Голова громади

Кандидатом на посаду голови Шишацької селищної ради може бути представник політичної партії або самовисуванець. Відомості про те, хто саме висунув кандадата, будуть міститися у виборчому бюлетені під ім'ям кожного з кандидатів.  

Вибори голови селищної ради відбуватимуться в один тур, і переможцем буде визнаний кандидат, який отримає найбільше голосів виборців.

Депутати громади

Кандидатів на посаду депутатів селищної ради можуть висувати лише політичні партії. У результаті виборів депутатами стануть кандидати від тих партій, які наберуть 5% і більше голосів виборців.

Кожна партія висуватиме єдиний список з мінімум 20 кандидатами у депутати. Ці єдині списки будуть розділятися на 4 регіональних списки мінімум по 5 кандидатів. У бюлетені буде вказаний не єдиний список кандидатів, а регіональний.

Шишацька громада розділена 4 виборчі округи. У кожному з цих округів у бюлетені міститимуться різні регіональні списки. 

Виборцям потрібно буде обрати політичну партію і поставити навпроти її назви хрестик/галочку, а навпроти, з регіонального списку кандидатів від цієї партії, потрібно обрати номер кандидата і вписати його у відповідну клітинку.

Зразок бюлетеня:

Після підрахунку голосів 26 депутатських мандати розподілять між собою партії, які наберуть 5% і більше голосів. Депутатами ж стануть ті кандидати, чий номер виборці вкажуть найбільше.

За таким же принципом обиратимуться і депутати Миргородської районної та Полтавської обласної рад.

На території Шишацької громади голосування відбуватиметься на 20 виборчих дільницях у 4 округах.

Виборчі округи Шишацької ОТГ

1 округ: Шишаки, Бабичі, Вишневе, Григорівщина, Легейди, Товсте, Чернишівка, Хвощове, Ходосиха.

2 округ: Баранівка, Великий Перевіз, Пелагеївка, Першотравневе, Самари, Воскобійники, Величкове, Вертелецьке, Носи, Романки, Сулими, Жоржівка, Киселиха, Колодяжне, Павлівка, Христівка, Ковердина Балка, Маслівці, Швадрони, Покровське, Климове, Малий Перевіз, Маначинівка, Михайлики, Порскалівка, Харенки.

3 округ: Велика Бузова, Дем'янки, Низова Яковенщина, Зелене, Мала Бузова, Науменки, Тищенки, Цьови, Яковенщина-Горова, Гоголеве, Воронянщина, Маликівщина, Шарлаївка, Шафранівка, Пришиб, Гнатенки, Горішнє, Коляди, Криворучки, Переводчикове, Сагайдак, Дмитрівка, Кирпотівка, Лещани, Луці, Принцеве, Салимівщина, Чорнобаї.

4 округ: Яреськи, Нижні Яреськи, Бухуни, Гончарі, Соснівка, Хвальки, Федунка, Білаші, Зозулі, Мірошники, Раївка, Римиги.

Виборчі дільниці Шишацької ОТГ

Шишаки - 1
Шишаки - 2
Яреськи - 1
Яреськи - 2
Сагайдак
Воскобійники
Михайлики
Великий Перевіз
Гоголеве
Пришиб
Велика Бузова
Жоржівка
Ковердина Балка
Покровське
Федунка
Баранівка
Хвощове
Товсте
Тищенки
Самари



* "Шишаччина" - незалежне видання, і не отримує фінансування від органів влади чи спонсорів. 
Ми існуємо виключно завдяки підтримці читачів. 
Кожна Ваша допомога важлива для нашого існування: 
Monobank 4441 1144 4254 8622

Немає коментарів:

Дописати коментар