вівторок, 22 вересня 2020 р.

22 ВЕРЕСНЯ - ДЕНЬ ПАРТИЗАНСЬКОЇ СЛАВИ І ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ ШИШАЧЧИНИ

Сьогодні, 22 вересня - День партизанської слави в Україні. Цього дня Шишаччина відзначає день визволення від німецьких загарбників.

Гітлерівські війська ввійшли у Шишаки 22 вересня 1941 року. Відразу ж запровадили жорстокий режим. 12 листопада каральний загін фашистів розстріляв 7 чоловік, а у лютому 1943 року - ще 18 мешканців. На каторжні роботи у Німеччину із селища вивезли 143 юнаків і дівчат, з усього району насильно вивезли 1852 молодих людей.

Нацисти грабували й нищили державну і громадську власність, особисте майно жителів. Місцеве господарство оголосили власністю коменданта Шишацького району Велкінда і його помічника Краєра.

Після відступу частин Армії, у селищі організувався партизанський загін на чолі з головою Шишацької районної ради Дмитром Даниловичем Корнілічем. Комісаром загону був секретар райкому Купріян Йосипович Тутка, помічником комісара - Григорій Андрійович Кухар. 

Партизанський загін діяв у районі Шишаків, Яресьок, Федунки, Великого Перевозу і Баранівки. 

Дмитро Корніліч і Купріян Тутка

Партизани випускали антифашистські листівки і поширювали їх по селах. Завдяки цьому люди усвідомлювали, що в тилу ворога вони не одні, а окупація - це тимчасове явище.

Партизанський загін здійснював сміливі операції, знищував живу силу і техніку ворога. 20 жовтня 1941 року на Бутовій горі патріоти спалили німецьку автомашину, навантажену автомобільними скатами. У листопаді поблизу села Федунка знищили двомоторний фашистський літак. У поєдинку з окупантами смертю хоробрих загинув Г.І. Кухар.

Великою несподіванкою окупантів збентежили вранці 7 листопада. Коли вони прокинулись, то побачили на всіх установах у Шишаках червоні прапори. Налякані німці й поліцаї намагалися знайти і покарати сміливців, які вивісили стяги. Фашистський комендант району Велкінд попросив підкріплення - для розправи над патріотами до Шишаків прибув загін гітлерівців у складі 250 чоловік.

Репресії не злякали народних месників: 21 листопада вони знищили залізничний міст через Псьол у Яреськах, а 28 листопада захопили кінний німецький обоз між селами Ковалівка та Романівка.

Активізація партизанського загону викликала тривогу у гітлерівців. Намагаючись покінчити з партизанами, німецьке командування стягнуло у Шишаки значні сили - до 1000 солдатів і офіцерів. На допомогу їм прибули поліцаї з шести навколишніх сіл. Одночасно гітлерівці розклеїли по всьому району оголошення, в якому обіцяли 100 тис. марок винагороди тому, хто видасть німецьким органам комісара загону Купріяна Тутку.

З часом становище партизанського загону надзвичайно ускладнилось, кінчалися боєприпаси. Від ран і хвороб помер командир загону Д.Д. Корнілич.

У червні 1942 року комісар Купріян Тутка спробував знайти членів підпільного обкому, щоб встановити з ними зв’язок і порадитись, як далі діяти. Але його виявили поліцаї, оточили і хотіли взяти живцем. Комісар хоробро відстрілювався, а коли поліцаї вже мали його схопити, останню кулю націлив собі у серце. 

Загін припинив своє існування. Хто залишився живим - перейшов у підпілля.

Німецькі нацисти пробули у Шишаках рівно два роки - 22 вересня 1943 року Червона Армія вигнала їх із селища.


Велика шана і повага Героям, які не боялися боротися за рідну землю. Відзначаючи партизанську славу наших предків, ми нагадуємо і собі, і сьогоднішньому ворогу, що нас не можливо зламати, і українці не скоряться завойовникам.

По темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар