суботу, 16 грудня 2017 р.

ТУРБОТА ПРО УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧАЕС - ШИШАЦЬКИЙ РАЙОН

З метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щороку, 14 грудня – в день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком атомної станції - в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.



А як здійснюється турбота про людей, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, у Шишацькому районі, ми почерпнули з повідомлення прес-служби Шишацької РДА.

Сумна статистика свідчить, що в Шишацькому районі Полтавської області станом на 01.12.2017 року мешкає 296 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них: 77 чоловік – учасники ліквідації аварії на ЧАЕС (І категорія – 23 осіб, ІІ категорія – 48 осіб, ІІІ категорія – 6 осіб); 116 осіб – потерпілі громадяни, переселенці та евакуйовані із зони радіоактивного забруднення (ІІ категорія «Б» - 6 осіб, ІІІ категорія «Б» – 110 осіб); 96 дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; 7 сімей, які отримують пільги внаслідок втрати годувальника, смерть якого пов'язана з Чорнобильською катастрофою. 

Відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 01.07.1992 р. для цих категорій громадян надаються пільги та здійснюються компенсаційні виплати управлінням праці та соціального захисту населення РДА. Це, зокрема виплата одноразової компенсації при встановленні групи інвалідності внаслідок Чорнобильської катастрофи: інваліди І групи – 379,30 грн., ІІ групи – 284,40 грн., ІІІ групи – 189,60 грн. 

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 року № 562 «Про щорічну допомогу на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, встановлено розмір щорічної допомоги на оздоровлення: інвалідам І і ІІ групи – 120 грн., інвалідам ІІІ групи та дітям-інвалідам – 90 грн.; учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС ІІ категорії – 100 грн., учасникам ліквідації наслідків аварії ІІІ категорії, кожній дитині, яка втратила внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, та евакуйованим із зони відчуження у 1986 році – 75 грн. Станом на 01.12.2017 року 89 осіб отримали допомогу на оздоровлення на загальну суму 9 258 грн.



Щомісячна виплата батькам на постраждалих дітей, які не перебувають в обліковому складі загальноосвітніх виховних закладів здійснюються в розмірах визначених органами місцевого самоврядування, на балансі яких знаходяться дошкільні заклади, тому суми виплат в межах району різняться: найнижчий розмір вартості дня на дитину в дошкільних навчальних закладах становить 3,46 грн. у Пришибі, найвищий – 14,00 грн. у Шишаках. Середній розмір даної виплати по району становить 5,09 грн.

Постановами Кабінету Міністрів України: від 23.11.2016 року № 854 “Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, та від 28.12.2016 року № 1029 "Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2017 році"., затверджений Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та постанов Кабінету Міністрів України. Передбачається укладення тристороннього договору між управлінням праці, санаторієм та пільговиком, і виділення на оздоровлення особам І категорії грошової допомоги для компенсації вартості путівки у сумі 5 250 грн. У 2017 році санаторно-курортне лікування отримали 14 осіб на загальну суму 73 468,86 грн. 

Медичне забезпечення постраждалого населення здійснюється відповідно до Програми заходів з організації спеціалізованої медичної допомоги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Люди, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають право на безкоштовний відпуск лікарських засобів для амбулаторного лікування за рецептами лікарів. Відпуск ліків проводиться Центральною аптекою "Полтавафарм" №23. Пільгами на забезпечення безплатними медикаментами в аптечному закладі в 2017 році скористалася 27 осіб на суму 60 057 грн.

Відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи» особам, віднесеним до І та ІІ категорії, державою гарантоване право на отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком на 16 календарних днів на рік. Станом на 01.12.2017 р. управлінням праці виплачено додаткові відпустки на загальну суму 73 469 грн. 

А також, до дня Чорнобильської трагедії, з районної Програми соціального захисту найбільш вразливих верств населення на 2017-2018 роки "Турбота" надано матеріальну допомогу 24 постраждалим на суму 24 500 грн.

Актуальним питанням на сьогоднішній день залишається питання забезпечення житлом постраждалих громадян. В районі на обліку по забезпеченню житлом перебуває троє людей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них двоє - віднесені до І категорії (інваліди Чорнобиля) та один переселенець з радіоактивно забрудненої території.


Немає коментарів:

Дописати коментар