суботу, 20 квітня 2019 р.

ГОЛОВИ ГРОМАД ПОЛТАВЩИНИ ЗУСТРІЛИСЯ У ШИШАКАХ

Близько тридцяти голів об’єднаних територіальних громад області зустрілися на Шишаччині, аби обговорити найактуальніші проблеми місцевого самоврядування і обрали головою Ради Полтавського регіонального відділення Асоціації ОТГ керівника Шишацької громади Олександра Тутку.


Асоціація об’єднаних територіальних громад створена наприкінці 2016 року для вирішення нагальних питань громад та поліпшення міжсамоврядної комунікації. Асоціація поширює найкращі практики сучасного управління громадами, а також захищає їхні законні права та інтереси. Окрім того, вона покликана забезпечити практичне впровадження реформ і позитивних змін к кожній громаді.

Асоціація вже об’єднала понад 300 нових громад з усіх регіонів України. Нині вона активно розвиває мережу своїх відділень в областях. Очолити Полтавське Регіональне відділення Асоціації ОТГ довірили голові Шишацької громади Олександру Тутці. Тому, зустріч представників Асоціації відбулася у Шишаках.

Напередодні Олександр Тутка та його колеги з інших куточків України взяли участь у Загальних Зборах Асоціації об’єднаних територіальних громад, що відбулися в Києві. Учасники заходу обговорили черговий етап децентралізації, що передбачає не тільки зміни до Конституції України, новий адміністративно-територіальний устрій і передачу повноважень органам місцевого самоврядування, а й питання підсилення фінансового ресурсу громад, його забезпечення на законодавчому рівні. Ці питання стали предметом виступів голів ОТГ і в Шишаках. 

Асоціація – це дієвий інструмент самоврядування. Її функції базуються на європейському досвіді, зокрема шведському. Подібна організація існує у Швеції понад сотню років і саме на неї спирається держава, координуючи свої дії з місцевою владою. Це гарна школа демократії і партнерства. Таким чином, люди збагачують одне одного досвідом, мають простір для професійного росту. Крім цього, до участі в напрацюваннях по різних проблематиках залучаються й представники міністерств, відповідних управлінь та служб найвищого рівня. Тобто є можливість донести своє бачення того чи іншого напрямку безпосередньо тим, хто цей напрямок у державі курує.

Під головуванням керівника Шишацької громади Олександра Тутки збори Полтавського Регіонального відділення Асоціації об’єднаних територіальних громад одностайним голосуванням обрали Раду відділення, прийняли звернення про співпрацю до народних депутатів України від Полтавської області, керівників регіональних представництв органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, неурядових організацій та асоціацій, погодили план дій на 2019 рік, серед важливих подій якого – Форум місцевого самоврядування, що відбудеться на початку червня.

Немає коментарів:

Дописати коментар