суботу, 26 грудня 2020 р.

ШИШАЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА ПРИЙНЯЛА БЮДЖЕТ НА 2021 РІК

Шишацька селищна рада на ІІІ сесії прийняла у власність майно районної ради та затвердила бюджет громади на 2021 рік.


У четвер, 24 грудня 2020 року відбулася ІІІ сесія Шишацької селищної ради VIII скликання, у якій взяли участь 20 з 26 депутатів. Пленарне засідання пройшло з урахуванням карантинних вимог і тривало три з половиною години.

Селищна рада прийняла у свою власність майно, об’єкти нерухомості, підприємства, установи й організацій, передані їй районною радою.

Зокрема, і Шишацьку ЦРЛ, яка відтепер називається Шишацька лікарня планового лікування (далі - Шишацька ЛПЛ). 

Також прийняли Трудовий архів району, Яреськівську ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Ф.П. Борідька, дисадок "Пролісок", Федунську початкову школу, Шишацьку ДЮСШ, КП "Стадіон "Шишаки-Прогрес", "Шишаки-Комунгосп" та інші об'єкти.


Селищна рада вдруге спробувала затвердити нову структуру та чисельність апарату виконавчих органів. Цього разу, як і минулої сесії, при розгляді питання між депутатами знову розгорілася дискусія. 

Першим висловився депутат Віктор Скочко. Сказав, що він проти розширення штату і навпаки виступає за скорочення посад, зокрема, скорочення старостинських округів, бо на службовців витрачається багато коштів.


Депутат Владислав Сафонов сказав, що утримання нового штату забиратиме багато коштів з бюджету. Запропонував зняти питання з розгляду. 

Секретар селищної ради Віктор Іваненко запропонував прийняти рішення у такому вигляді, а потім змінити. Закликав депутатів підтримати.

Владислав Сафонов відповів, що не може їм вірити. За пропозицію зняти питання з розгляду проголосували 6 депутатів, проти - 11, утрималися - 4.


При голосуванні за даний проєкт рішення як основу 16 депутатів проголосували ствердно, 5 були проти. При другому голосуванні у цілому лише 13 депутатів підтримали - для прийняття потрібно мінімум 14 голосів. Тож, рішення про структуру та чисельність апарату виконавчих органів вдруге не прийняли.


При розгляді питання про фінансову підтримку КП "Техкомунбуд" знову розгорілася дискусія. Віктор Скочко заявив, що "це радянська доба": "колись у цих стінах був райком партії, який приймав такі ж рішення, як нинішня Шишацька радянська соціалістична республіка". Заявив, що замість гойдалок і клумб потрібно встановлювати відеспостереження, а кошти на потреби комунального підприємства потрібно зменшити.

Владислав Сафонов сказав, що використання коштів, передбачених на косіння трави і спилювання дерев, не можна порахувати і перевірити, тому ці видатки потрібно зменшувати. І взагалі, потрібно менше пиляти дерев. 

Голова селищної ради Олександр Тутка на це відповів, що селищна рада прийняла районне комунальне підприємство з боргом 300 тис гривень по зарплаті, а аварійних дерев багато і їх потрібно пиляти.


Депутат Володимир Сліпець запропонував менше виділяти коштів на косіння трави, і більше - на закупку техніки. Також, нагадуючи, цитував з буклету пункти виборчої програми селищного голови.

Віктор Скочко вкотре обурився, що селищне керівництво "у наглу протягує свої рішення, не хоче чути інших думок". "Я в гарній позиції - я в опозиції",  - додав він.


Депутат Світлана Воротинцева заявила, що потрібно прийняти дану програму, тому що її фінансування нерозривно пов'язане з річним бюджетом, який змінити неможливо. Говорила, що скласти бюджет - це важка і відповідальна робота, одні зміни потягнуть за собою інші зміни.

Владислав Сафонов сказав, що фінансове управління за складання бюджетів отримує кошти, що це така робота - складати бюджети.

Віктор Скочко сказав Світлані Воротинцевій: "Ви готували бюджет на Ваш погляд, а у нас є інший погляд".

Програму фінансової підтримки КП "Техкомунбуд" прийняли 14 голосами. 4 депутати були проти, 3 утрималися. Програма розрахована на 2021 - 2023 роки. На 2021 рік передбачає 21,7 млн. грн.


При розгляді Програми фінансової підтримки КНП "Шишацька лікарня планового лікування" (колишньої ЦРЛ) розгорілася ще більша дискусія.

Керівник лікарні Маргарита Хорольська повідомила, що видатки, передбачені проєктом програми, повністю покривають витрати на енергоносії, але коштів на виплату заробітної плати та закупівлю медзасобів не достатньо. Повідомила, що для більшої впевненості лікарні потрібно ще 4,5 млн грн.


Депутат  Віктор Скочко заявив, поки на цю програму не знайдуть додатково 10 млн гривень, він за неї не проголосує. І додав, що у кабінетах місцевої влади ще ніколи так погано не відносились 
до медицини. "Ви знову в наглу пропихаєте своє рішення, - звернувся він до президії. "Не впихайте невпихуєме. Це не я сказав. Це - цитата", - додав Віктор Скочко.

Секретар Віктор Іваненко на це відповів, що будучи головою Шишацької РДА просив у тоді ще депутата обласної ради Віктора Скочка допомогу для лікарні з обласного фонду, на що Віктор Скочко йому відповів, що "цей заклад неперспективний".

"Ганьба вам, пане секретар" - відповів Віктор Скочко і сказав, що сказане неправда, і він допомагав лікарні 700 тисячами гривень.


Владислав Сафонов заявив, що програма підтримки лікарні - єдина, яка повністю не забезпечена. Депутат Олександр Іващенко зауважив, що інші теж повністю не забезпечені.

Світлана Воротинцева повідомила, що вільних залишків з цьогорічного бюджету буде близько 8 млн. грн, тому цих коштів вистачить, щоб додати у новому році на цю програму.

Депутат Анатолій Костенко сказав, якщо на лікарню не вистачає грошей, то на косіння трави у Федунці виділяти не потрібно - там її коситимуть зусиллями місцевого агрогосподарства.


Депутат Михайло Степаненко закликав депутатів швидше приймати рішення, бо "ще додому їхати". Віктор Скочко відповів йому: "Їдьте!"

Голова селищної ради Олександр Тутка закликав не порушувати регламент і приступити до голосування.

Рішення про фінансову підтримку лікарні з першого разу не прийняли. 


Голова селищної ради заявив, що не розуміє, звідки взялася така проблема, адже вчора на постійній комісії керівництво селищної ради і лікарні погодили фінансування програми.


Голова селищної ради повернув питання до повторного розгляду. Без його прийняття медики могли залишилися без грошей уже з початку нового року. 19 депутатів підтримали рішення, утрималися 2.


Загальний обсяг фінансової допомоги Шишацькій лікарні планового лікування складе 43,7 млн гривень. З перспективою, що на програму додать ще. 


Головне питання сесії - Бюджет 2021 року - прийняли 14 голосами. Річний бюджет громади запланували у розмірі 224,1 млн гривень доходів і стільки ж видатків.

Опозиційним депутатам вдалося відстояти доплату вчителям у розмірі 30% окладу. У бюджеті передбачили кошти на надбавку працівникам дошкільних закладів на весь 2021 рік, вчителям шкіл - на І півріччя.

Також, у програму підтримки КП "Техкомунбуд" внесли видатки на встановлення лінії з виготовлення тротуарної платки. Це дасть робочі місця і матеріал для будівництва тротуарів.

Основні видатки Бюджету - 2021

Освіта – 109,7 мільйона гривень, з них 52,4 млн грн – державна субвенція, 57,3 млн грн – кошти селищного бюджету. Загальна чисельність вихованців дошкільних та учнів загальноосвітніх навчальних закладів (з урахуванням Яресьок та Федунки) становить 2022 дитини. Загальна чисельність працівників усіх освітніх закладів у Шишацькій громаді – 570 осіб.

На виконавчий комітет селищної ради, з урахуванням штатного розпису, який ще не затверджений (108,5 штатної одиниці) – 29 мільйонів гривень. Сюди входить заробітна плата з нарахуваннями (21 млн. грн) та утримання приміщень і поточні видатки. Витрати на заробітну плату виконавчого комітету становлять 9% від доходів бюджету громади і 13% – від власних надходжень у ньому.

Управління житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування – 22,4 мільйона гривень. Основна сума у цих видатках – це програма підтримки КП "Техкомунбуд": 15 млн грн, з пасажирськими перевезеннями за програмою "Громада без околиць".

Видатки на відділ соціального забезпечення, праці та соціальних послуг сплановані у сумі 18 млн гривень.

Медицина представлена програмами підтримки вторинної ланки та інсулінозалежних жителів ОТГ (10,4 млн грн), первинної медичної допомоги – 5,7 мільйона гривень.

Відділ культури і туризму Шишацької селищної ради - 12,7 млн гривень.

Забезпечення діяльності місцевої пожежної охорони – 3,5 млн гривень.

Крім вказаних питань, ІІІ сесія селищної ради затвердила соціальні, освітні й комунальні програми. З повним списком розглянутих питань можна ознайомитися ТУТ.

У "Різному" депутат Владислав Сафонов запропонував, щоб під час відкриття і закриття сесій селищної ради лунав гімн України, а депутат Віталій Голубицький вніс пропозицію транслювати засідання сесій онлайн у мережі Інтернет.

По темі:

7 коментарів:

  1. Оце сесія! Пора вести відеотрансляцію в ютубканалі!

    ВідповістиВидалити
  2. Відеотрансляція має бути обов'язково. Виборці мають право знати як працюють депутати.

    ВідповістиВидалити
  3. З приводу передачі об'єктів нерухомого майна у власність громади слід нагадати депутатам, що не існує комунальної власності районної ради. Існує спільна власність територіальних громад Шишацького райору, а управління об'єктами спільної власності здійснювала (за дозволом територіальних громад району) районна рада. Тому розпоряджатися комунальною власністю районна рада не має права. До того ж у спільній власності громад району є частка і Ковалівської громади яка не ввійшла до складу об'єднаної громади.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. До чого призводить цитування конституції всі вже побачили в Яреськах. Майно тепер належить громаді, а як це трактується - уже неважливо))

      Видалити
    2. Ну якщо Конституція України для шишацької народної республіки пусте слово, то скоро доведеться таки воювати. Не можна переступати через закон. До речі, шишацьким депутатам ще не хочеться присвоіти палац культури "Україна" або Миргододський курорт для початку?

      Видалити
  4. Коли наступна сесія?

    ВідповістиВидалити