четвер, 11 липня 2019 р.

ШИШАЦЬКА ГРОМАДА 2021: ЯКА ВОНА?

Кабінет міністрів України затвердив попередній Перспективний план Полтавської області, у якому весь Шишацький район буде об'єднаний у одній територіальній громаді.



Полтавщина отримала свій Перспективний план. Документ, який визначає формування територій громад Полтавської області, розроблений облдержадміністрацією та погоджений обласною радою, пройшов розгляд міністерств, отримав погодження від урядових комісій та затверджений розпорядженням КМУ.



Отже, Полтавська область отримала підтвердження, що План відповідає чинному законодавству та діючим методикам щодо формування спроможних громад. Рішенню Кабміну передувало рішення депутатів обласної ради, які у грудні 2018 року внесли зміни до Перспективного плану формування територій громад. 


Перспективний план Полтавської області - 2019

Попередній кінцевий термін добровільного процесу формування громад - кінець 2019 року. Дедлайн остаточного формування громад (коли рішеннями державних органів влади об’єднають тих, хто не зміг/не захотів зробити цього протягом попередніх років) - перед місцевими виборами 2020 року. За планами урядовців, це будуть перші вибори, які пройдуть на новій територіальній основі та на умовах покриття всієї території України об’єднаними тергромадами.

Відповідно затвердженого урядом перспективного плану, Шишацький район збереже свою цілісність і буде об'єднаний в одній громаді. Так, Яреськівська, Ковалівська і Федунська сільради приєднаються до вже існуючої Шишацької ОТГ.

Територіально Шишацька громада межуватиме з Зіньківською, Диканською, Решетилівською, Білоцерківською, Великобагачанською і Великосорочинською громадами.

Те, що Шишацький район, не зважаючи ні на що, збереже свою цілісність, прогнозував депутат Шишацької районної ради Віталій В'юн, про що він говорив у своєму відеозверненні 2017 року:


Ми попросили депутата райради прокоментувати затверджений урядом Перспективний план Полтавщини.

"З точки зору збереження цілісності Шишаччини у одній адміністративно-територіальній одиниці, план чудовий. Шишацький район продовжить своє існування, просто називатиметься Шишацькою громадою. Порівняно з нині існуючим районом, це набагато кращі можливості і перспективи для розвитку. Іншими словами - той самий район, але з більшими повноваженнями і більшим бюджетом.

Це - шах і мат тим місцевим діячам, які голосно говорили про важливість збереження району і противилися реформі децентралізації, а насправді все робили задля збереження не району, а районної ради, з бюджету якої ці люди багато років утримувалися. Ввівши в оману мешканців сіл Яреськівської і Федунської сільрад, заради особистих вигод, вони позбавили ці села 4 років потенційного розвитку. Будучи складовою ОТГ, Яреськи і Федунка отримали б за чей час урядових субвенцій на розвиток близько 10-15 млн. грн. сукупно. Нам потрібно було об'єднувати весь район в одній громаді з самого початку. Тоді ми не мали б цих втрат. А так мешканці Яресьок і Федунки стали заручниками чиїхось особистих інтересів, що недопустимо по відношенню до цих людей. Щодо Ковалівки, то її врятував закон про ренту, завдяки чому вона не втратила можливості розвиватися. 

Впевнений, наша об'єднана громада надолужить все втрачене. Я вірю в прогрес Шишацької громади, бо бачу її безмежні перспективи і потенціал", - сказав Віталій В'юн.

1 коментар: