середу, 2 лютого 2022 р.

105 РОКІВ ТОМУ НА ШИШАЧЧИНІ НАРОДИВСЯ ВИДАТНИЙ МАТЕМАТИК ЮРІЙ МИТРОПОЛЬСКИЙ

3 січня 2022 року виповнилося 105 років з дня народження Юрія Олексійовича Митропольського (1917 - 2008) - видатного українського математика і механіка, академіка НАН України, академіка-кореспондента Академії наук у Болоньї (Італія), заслуженого діяча науки, доктора технічних наук, викладача Київського університету ім. Шевченка, Героя України - уродженця села Чернишівка на Шишаччині.


Народився Юрій Олексійович 3 січня 1917 року в селі Чернишівка Шишацької волості Миргородського повіту Полтавської губернії (нині село входить до Шишацької територіальної громади Миргородського району Полтавської області). 

Хрестили Юрія у селищі Шишаки, тому часто Шишаки помилково називають місцем народження вченого. 

Його батько Олексій Савич Митропольський (1883 - 1936) працював лікарем у Шишацькій лікарні. Мати Віра Василівна Чарниш (1885 - 1947) походила з одного з наймогутніших родів гетьманської України Чарнишів (Чернишів). 

Коли Юрію було 8 місяців, сім’я Митропольських спішно виїхала з рідного села до Києва, у зв'язку з переслідуванням через їх дворянське походження. 

Юрій Олексійович згадував: "Про своїх предків довідався від мами Віри Василівни Чарниш і бабусі Катерини Опанасівни, тільки коли повернувся офіцером з фронту. Мама одного разу обережно сказала, що ми спадкоємці Генерального судді Малоросійського війська – Івана Чарниша". 

1932 року Юрій екстерном здав іспити за семирічну школу, а 1936 року закінчив середню школу №70 міста Києва з атестатом "відмінно". Цього ж року вступив на механіко-математичний факультет Київського університету ім. Тараса Шевченка, а з ІІІ курсу пішов добровольцем на фронт. Під час наданої відпустки 1942 року закінчив фізико-математичний факультет Казахського держуніверситету ім. С.М. Кірова.

Велика наукова діяльність Митропольського розпочалась 1946 року в Інституті будівельної техніки під керівництвом академіка М.М. Боголюбова, біографія якого теж пов’язана з Полтавщиною. 

З 1950 року Юрій Олексійович працював в Інституті математики АН УРСР, який згодом і очолив. 


Видатний математик Митропольський вважається керівником школи з нелінійної механіки. Розробив теорію нестаціонарних процесів у нелінійних системах з багатьма ступенями вільності та загальну теорію інтегральних многовидів у нелінійній механіці. Є автором понад 750 наукових праць, виданих багатьма мовами світу.

Тривалий час Юрій Митропольський підтримував тісні зв’язки з рідною Полтавщиною. З нагоди 185-річчя від дня народження М.В. Остроградського, 10 квітня 1986 року відвідав середню школу у селі Хорішки Козельщинського району. Згодом, у зв’язку із зазначеним ювілеєм, у жовтні 1986 року ще раз побував на Полтавщині. Брав участь у відкритті пам’ятного знаку великому математику в селі Пашенівці Козельщинского р-ну. Тоді ж у Полтаві виступив з доповіддю на Остроградсківських читаннях у Полтавському державному педагогічному інституті імені  В.Г. Короленка, оглянув у Полтаві пам’ятні місця пов’язані з ім’ям М.В. Остроградського. 

27 травня 1993 року брав участь у відкритті першого в Україні меморіального музею В.І. Вернадського в Шишацькій середній школі, а також в урочистостях у Шишаках, присвячених першому Президентові Академії наук України, оглянув місце його садиби на Бутовій горі. Тоді ж відвідав родинний хутір Чернишівку, село Яреськи, зустрівся  з місцевими жителями у Шишаках.

Син Юрія Митропольского Олексій (1942–2021) був вченим геологом, Доктором геолого-мінералогічних наук, членом-кореспондентом НАН України. Вперше на землю своїх предків приїхав 1993 року. З того часу кожного року приїздив у Шишаки. Влітку на Бутовій горі проводив практичні  заняття з учнями екологічного загону "Ноосфера" Шишацької спеціалізованої школи ім. В.І. Вернадського. 

Нині ім’я Юрія Митропольського носить вулиця у Шишаках. Юрій та Олексій Митропольські рішенням сесії Шишацької селищної ради 1993 року визнані почесними громадянами селища Шишаки. У Шишацькому краєзнавчому музеї створена експозиція, присвячена вченим. 

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського зберігаються наукові праці Ю.О. Митропольського за 1955 - 1988 роки. Серед них - видання англійською, французькою, китайською мовами.

За 60-річну наукову діяльність Юрій Митропольский отримав фундаментальні результати в галузі асимптотичних методів нелінійної механіки, якісних методів теорії диференціальних рівнянь, у дослідженні динаміки коливних процесів у нелінійних системах, розвинув теорію інтегральних многовидів і метод усереднення.

Наукову роботу успішно поєднував з педагогічною. Майже 40 років Юрій Олексійович читав лекції на механіко-математичному факультеті Київського університету імені Шевченка. 

Він є автором понад 750 наукових праць. Серед його учнів - 25 докторів і 100 кандидатів фізико-математичних наук.

Юрій Олексійович Митропольський – Заслужений діяч науки УРСР (1967), Герой Соціалістичної Праці (1986), Лауреат Золотої медалі імені В.І. Вернадського – найвищої нагороди НАН України (2007).

18 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко своїм Указом присвоїв Юрію Митропольському звання Героя України.


Нині у Шишацькому обласному ліцеї обговорюють питання присвоєння ліцею імені Юрія Митропольского.


Шишаччина у Telegram

Громадське Інтернет-видання "Шишаччина" існує виключно завдяки добровільним пожертвам читачів.

Ваша вдячність за нашу роботу і підтримка авторів видання - надзвичайно важлива!

Наша вдячність Вам - це оперативні новини й цікаві розслідування.

Реквізити для допомоги "Шишаччині":

💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622

💳 Приватбанк 4731 2196 1456 3942

Немає коментарів:

Дописати коментар