суботу, 18 січня 2020 р.

ДЕПУТАТ ШИШАЦЬКОЇ РАЙРАДИ ЗВИНУВАТИВ "ДТЕК" У ПРИХОВУВАННІ ПОКАЗНИКІВ ВИДОБУТОГО ГАЗУ

Депутат Шишацької районної ради Віталій В'юн звинувачує компанію "ДТЕК Нафтогаз", яка видобуває природний газ на території Шишацького району, в приховуванні від фіскальної служби реальних показників видобутого газу.


"Видобуток газу 2019 року збільшився на 0,7% проти минулого року, а ренти сплатили на 40% менше, ніж 2018-го. Це - показники Шишацького районного бюджету. Також зменшився і Ковалівський сільський бюджет.

Я дізнався про цю ситуацію з надходженнями від ренти у Мачухівській ОТГ, де "ДТЕК" теж видобуває газ - їх бюджет не доотримав також близько 40%. Зменшилися надходження і до обласного бюджету.

Отак у нас працює система сплати ренти у місцевий бюджет. Газу видобувають більше - а податків сплачують менше", - прокоментував Віталій В'юн новину про збільшення компанією "ДТЕК Нафтогаз" видобутку природного газу.

Вперше про заниження показників видобутого газу депутат райради повідомив у листопаді минулого року.

"Як не дивно, початок заниження даних, а відтак і суми сплаченої ренти, співпали з приходом до влади зе-команди.

Чому ДТЕК почав приховути реальну кількість видобутого газу - невідомо. Але це може бути пов'язано з відносинами Ахметова з новою владою.

Не беруся здогадуватися про причини такої поведінки компанії, та що саме відбувається у їх відносинах з владою, але зменшення надходжень до районного бюджету залишається фактом. І це дуже негативне явище", - написав Віталій В'юн на своїй публічній сторінці у Facebook.



Як повідомили нам у компанії "ДТЕК Нафтогаз", розмір сплаченої ренти зменшився через здешевлення природного газу та зменшення коригуючого коефіцієнта, яким обраховують розмір податку.

Довідка: Формула розрахунку ренти за користування надрами для видобування корисних копалин (Пзн) зафіксована в пункті 252.18 ПКУ:

Пзн = Vф × Вкк × Свнз × Кпп,

де:

— обсяг видобутої корисної копалини у податковому (звітному) періоді (в одиницях маси чи об’єму). 

Вкк — вартість одиниці видобутої корисної копалини;

Свнз — величина ставки рентної плати з п. 252.20 ПКУ;

Кпп — коригуючий коефіцієнт із п. 252.22 ПКУ.

По темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар