четвер, 30 січня 2020 р.

КОВАЛІВСЬКА СІЛЬРАДА ВИРІШИЛА ПРИЄДНАТИСЯ ДО В.СОРОЧИНСЬКОЇ ОТГ

Ковалівська сільська рада вирішила приєднатися до Великосорочинської ОТГ. Рішення приймали в терміновому порядку - за два дні до кінця формування перспективного плану громад Полтавщини.



27 січня у Мінрегіоні відбулися консультації щодо створення Перспективного плану формувань громад Полтавської області, на якому зокрема обговорювали і майбутнє місцевих громад Шишацького району.



Делегація Полтавської ОДА на чолі з головою Олегом Синєгубовим представляла оновлений персективний план.

Представниця ОДА оголосила зміни до перспективного плану, відповідно яких Ковалівка хоче приєднатися до Велико-Сорочинської ОТГ Миргородського району. Повідомила, що має відповідне рішення сільської ради.



Аргумент посадовців, який вони неодноразово озвучили - якщо Ковалівка приєднається до Великих Сорочинців, значить спроможність останніх покращиться. Тобто, аргументувалися не так інтересами Ковалівки, як порятунком В.Сорочинської громади за рахунок Ковалівки. 

Голова Шишацької громади Олександр Тутка, присутній на зустрічі, зауважив, що буде краще затвердити попередньо узгоджений план - залишити всю територію Шишацького району в одній ОТГ. Адже такий план грунтується на нині існуючій інфраструктурі.



На зібранні виступила також Ковалівська сільська голова Наталія Нос, яка зауважила, що Ковалівка не бачить себе у складі Шишацької ОТГ. 

Позицію Ковалівки активно відстоював нардеп Дмитро Нальотов, який взагалі обраний від іншого мажоритарного округу - від міста Полтава, тому така його поведінка відверто дивна - можливо, кимось простимульована.



Також відомо, що остаточний варіант перспективного плану в ОДА затвердили 20 грудня, а Ковалівська сільрада прийняла рішення за два дні до цього - 18 грудня. За нашою власною інформацією, депутатів Ковалівської сільради для прийняття такого рішення повідомляли за півгоди до сесії. Це може свідчити про те, що така сесія відбулася з порушенням законодавства, тому її рішення можуть оскаржити у суді, а ініціатор сесії може понести відповідальність.

У результаті засідання в Мінрегіоні, оголошений варіант перспективного плану взяли за основу.



30 січня голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов зустрівся з делегацією з Шишацького району, щоб обговорити долю Ковалівської сільської ради, яка забажала бути в складі Великосорочинської ОТГ.



«На сесії сільської ради у Ковалівці 7 із 12 депутатів прийняли рішення приєднатися до Великосорочинської ОТГ без будь-яких обговорень із громадою, – розповів голова Шишацької РДА Віктор Іваненко. – Люди просто до кінця не розуміють, чим може обернутися вихід із Шишацького району. По-перше, це стосується соціального забезпечення. І субсидії, і пільги, і пенсії жителі Ковалівки отримують через Шишаки. Оформлення через Миргород займе дуже багато часу, а у Великих Сорочинцях відповідних установ немає».


Також зауважили, що прямого сполучення із Великими Сорочинцями Ковалівка теж не має, хоч і розташована неподалік. Люди або ходитимуть пішки через ліс, або їздитимуть до центру ОТГ 42 кілометри дорогами Шишацького району.

Депутат Полтавської обласної ради Валерій Капленко вважає, що Ковалівка має укрупнити Шишацьку ОТГ.

«Наш район компактний, невеликий, було б правильно й економічно вигідно мати одну Шишацьку ОТГ, щоб не розривати бюджет. Уся інфраструктура Ковалівки була побудована за рахунок районного бюджету. Навіть отримавши ренту від видобутку вуглеводнів, село не почало вкладати гроші в соціальні об’єкти, дороги», – говорить Валерій Капленко.



Голова Шишацької райради Владислав Сафонов і заступник голови Шишацької ОТГ Федір Дерій теж висловили своє бачення ситуації.


Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов вирішив на 4 лютого запросити до обговорення цієї проблеми представників Шишацької ОТГ та голів Ковалівської сільради і Великосорочинської ОТГ.

«Пропоную долучити до вирішення даного питання і народного депутата України з цього округу Олега Кулініча, і депутатів обласної ради. Якщо не особисто, то листом вони теж мають висловити свою позицію щодо укрупнення Шишацької ОТГ», – підсумував Олег Синєгубов.



Довідка: Великосорочинська ОТГ складається з двох сільрад - Великосорочинської та Полив'янської, які навіть не межують між собою. Населення - бльзько 3 400 осіб. Річний бюджет - 20 млн. грн.



Читайте також:

Немає коментарів:

Дописати коментар