середу, 18 січня 2023 р.

Жінка евакуювала з Донбасу кіз та виготовляє сири на Шишаччині

Історія про те, як мешканка Донеччини Надія Гребенюк двічі через війну змушена була евакуюватися з місця проживання, вивезла з собою молочних кіз, нині проживає у Яреськах і виготовляє унікальні сири.


Війна змусила Надію покидати домівку двічі. Та жінка завжди знаходила можливість евакуювати разом і своїх улюблених кіз.

Раніше Надія жила у Верхньоторецькому на Донеччині. З 2014 року селище опинилося у зоні бойових дій. Коли стало зовсім скрутно, Надія завела кіз:

💬 "Отримали виплату, яку затримували кілька місяців. Маючи трьох дітей, купила б на ці гроші продуктів – вони б швидко закінчилися. А кози давали сировину, з якої можна було готувати різні страви".

Згодом жінка разом із родиною переїхала подалі від обстрілів. Забрала з собою і кіз. 

Навесні 2022 року через повномасштабне вторгнення Надія переїхала на Полтавщину. Тварин довелося залишити в селі на Донеччині:

💬 "Дуже складно знайти водія і транспорт, яким можна було б перевезти тварин. А якщо хтось і погоджується, то зазвичай це дуже дорого коштує. Тому люди і залишаються до останнього вдома, бо шкода кидати господарство, а заплатити водієві нічим. Ми з дітьми спочатку виїхали самі і поселилися у полтавській школі. Я відразу почала шукати можливість переїхати в село і забрати туди тварин".

Через два місяці жінці таки вдалося евакуювати і понад два десятки кіз.


Нині Надія Гребенюк живе у селі Яреськи на Шишаччині. Вона планує виготовляти на продаж крафтові сири із козиного молока. Для того, щоб втілити свій задум, жінка взяла участь у конкурсі мінігрантів "Сміливі" - і стала переможницею.

Жінка налагоджує свій побут у Яреськах, випробовує різні рецепти виготовлення сирів, експериментує зі спеціями.


Як переможниця грнатового проєкту Надія вже отримала необхідні холодильну вітрину, індукційну плиту та велику каструлю. Все це їй потрібно для переробки молока, варіння та визрівання крафтового сиру.


Проєкт був організований завдяки БО "Світло надії", "Raiffeisen Bank - Aval", агрохолдингу "Astarta-Kyiv", Благодійного фонду "Повір у себе".

За темою:


Нагадуємо, що Інтернет-видання "Шишаччина" на постійній основі запрошує внутрішньо переміщених людей, які у результаті бойових дій опинилися у Шишацькій громаді, поділитися своїми життєвими історіями.

Всі вони будуть опубліковані. Нам важливо залишити пам'ять про ці важкі для всіх нас сторінки життя. Відзначити людей - їх героїв. Зафіксувати особливі події, повороти долі. Розповісти сучасникам і нащадкам, як війна вплинула на наше життя, як його змінила, як ми переживали ці дні, і що саме доводилося пережити.

Особливо цікавими будуть історії, як саме ваше життя змінило прибуття на Шишаччину, як цей край вплинув на вас, ваші родини, близьких людей, подальші події та ваше життя загалом.

Історії, фото та відеоматеріали надсилайте на редакційну електронну пошту. Подробиці ТУТ.

Немає коментарів:

Дописати коментар