середа, 22 лютого 2023 р.

Шишацький інклюзивно-ресурсний центр допомагає дітям з особливими освітніми потребами

Шишацький інклюзивно-ресурсний центр надає широкий спектр послуг і допомоги дітям з особливими освітніми потребами, їх батькам та педагогам навчальних закладів.


Інклюзивно-ресурсний центр - установа, що створена для реалізації права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, у тому числі - у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших навчальних закладах загальної середньої освіти.

Такий центр – це, свого роду, посередник між родиною, яка виховує дитину, та закладами освіти, зокрема дитячими садками і школами. Фахівці центру допомагають родині підібрати саме той заклад і ту форму навчання, які найліпше відповідатимуть освітнім потребам дитини.

Як розповіла директор Шишацького інклюзивно-ресурсного центру Людмила Барань, тут працюють досвідчені фахівці: психолог Олексій Смірнов, логопеди Валентина Безручко та Наталія Юдич, які проводять комплексні оцінки розвитку дітей, надають консультації батькам та педагогам, проводять корекційно-розвиткові заняття.

У період воєнного стану значна увага приділяється дітям з "гарячих" точок. Також за консультацією до фахівців ІРЦ можуть звертатися батьки дітей, які пережили психотравмуючі події.

Переваги інклюзивно-ресурсного центру в тому, що фахівці працюють за міжнародно визнаними методиками діагностики та психолого-педагогічного оцінювання особи, що проводяться за міжнародними тестами.

"До ІРЦ можуть звертатися батьки дітей від 2 до 18 років. Під особливими освітніми потребами мається на увазі те, що у дитини є певні порушення: зору, слуху, мовлення, опорно-рухового апарату, інтелектуального розвитку або емоційно-вольової сфери. Іноді легкі форми подібних порушень до певного часу залишаються непомітними для батьків і проявляються вже тоді, коли дитина пішла до садка чи школи. Складна адаптація або проблемна поведінка дитини теж є приводом звернутися до інклюзивно-ресурсного центру. Якщо дитина з якихось незрозумілих причин дуже важко засвоює програму в садочку або школі, дуже довго адаптується, не може більше кількох хвилин всидіти на місці, погано розуміє, що їй кажуть, не виконує словесні інструкції, тоді - це дзвіночок для батьків, що треба прийти та проконсультуватися зі спеціалістами", – зазначає директор Шишацького ІРЦ  Людмила Барань.


За допомогою до фахівців центру можуть звертатися також і педагогічні працівники – вчителі, вихователі, методисти, керівники освітніх закладів, у яких є інклюзивні класи або групи. Спеціалісти завжди готові надати консультаційну підтримку, допомогти налагодити ефективну взаємодію з дітьми та їх батьками.

Основною послугою ІРЦ є проведення комплексної оцінки розвитку дитини. Це дозволяє визначити її потенційні можливості та освітні потреби. За результатами комплексної оцінки фахівці центру складають висновок, який є підставою для відкриття інклюзивного або спеціального класу (групи) у школі чи садочку.

Ще один напрям роботи ІРЦ – консультаційна підтримка педагогічних працівників. Представники дитячих садків, шкіл можуть залучати фахівців інклюзивно-ресурсного центру до складання індивідуальної програми розвитку учня, до корегування такої програми, а також звертатися за професійними рекомендаціями. Наприклад, щодо того, як встановити контакт з дитиною з особливим освітніми потребами, як скорегувати її небажану поведінку, як мотивувати її до навчання тощо. За необхідності спеціалісти ІРЦ можуть брати участь у засіданнях педагогічної ради, у батьківських зборах.


Записатися на консультацію можна за телефоном: 0507526659, або подавши заявку на сайті Інклюзивно-ресурсного центру.



Немає коментарів:

Дописати коментар