середу, 18 липня 2018 р.

АРХЕОЛОГІЧНА ЕКСПЕДИЦІЯ ДОСЛІДЖУЄ ДРЕВНЄ ПОСЕЛЕННЯ У ШИШАКАХ

В урочищі Дернова Долина, у Шишаках, археологічна експедиція Інституту археології НАН України досліджує пам'ятку археології - залишки древньослов'янського мегаполісу, який мав зв'язки з Римською імперією та Візантією.

З історії селища Шишаки ми знаємо, що в урочищі Дернова Долина були виявлені поселення ранніх слов'ян Черняхівської культури (II—VI ст. н. е.). Тут знайдені речі, якими користувались люди скіфського періоду та пізнішого періоду племен — сіверян.

2009 року була організована Шишацька археологічна експедиція — археологічна експедиція Інституту археології НАН України, яка здійснює дослідження пам'яток археології в околицях селища Шишаки.

Експедиція досліджує унікальний для Лівобережної України некрополь. У ході археологічних розкопок дослідили вже близько 1650 м² площі пам'ятки.


Нині археологічна експедиція Інституту археології Національної академії наук України працює у Шишаках знову. Вона проводитиме розкопки до кінця липня.

Вік знайдених у Дерновій Долині поховань сягає більше 1600 років. Учені припускають, що там розміщуються залишки цілого міста із великою щільністю розселення і технічним прогресом: гончарний круг, всебічний розвиток металургії, диференціація ремесел, орне  хліборобство, формування товарного господарства, а також великих виробничих центрів. 

За тогочасними мірками, це був мегаполіс із високорозвиненим суспільним, політичним і економічним рівнем життя. Знайдені артефакти підтверджують зв’язок із Римською імперією та Візантією. Але, на жаль, історія цього поселення не відома, так як жодних писемних джерел досі не знайдено. 


Експедиція, яка працює у Шишаках – це літня польова археологічна школа «BARBARICUM». Її учасники – учні Полтавської обласної гімназії-інтернату для обдарованих дітей імені А. С. Макаренка (с. Ковалівка Полтавського району) та члени археологічних гуртків Полтавського обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді. 


Немає коментарів:

Дописати коментар