понеділок, 25 вересня 2017 р.

У ШИШАЦЬКІЙ ГРОМАДІ ВПРОВАДЖУЄТЬСЯ МОДЕЛЬ АДМІНІСТРУВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

При Шишацькій селищній раді, з метою забезпечення виконання повноважень у сфері соціального захисту населення і захисту прав дітей,  створили відділ соціального забезпечення, праці та соціальних послуг, який тісно співпрацюватиме з старостинськими округами. 

У кожному старостаті є уповноважений працівник, який забезпечує прийом документів на всі види допомог і соціальних послуг. Тобто, якщо жителю будь якого села, що входить до Шишацької громади, потрібно сформувати пакет документів, скажімо, на отримання державної соціальної допомоги, компенсації, грошових виплат тощо, йому не потрібної їхати у Шишаки, а необхідно звернутися до старостинського округу.  

Відділ соціального забезпечення, праці та соціальних послуг селищної ради та уповноваженими особами старостинських округів забезпечує надання консультації громадянам з питань  соціальної допомоги, житлових субсидій, пільг, компенсації за догляд (надання соціальних послуг), відшкодування вартості проїзду деяким пільговим категоріям громадян, оздоровлення та відпочинку дітей, захисту прав дитини, опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена, з інших питань, пов’язаних із наданням соціальної підтримки населенню, визначення потреб громади у соціальних послугах; забезпечення обліку багатодітних сімей; прийняття рішень про організацію надання соціальних послуг, призначення та виплата одноразової допомоги та компенсацій, що фінансуються за рахунок коштів ОТГ через Програму соціального захисту найбільш вразливих верств населення Шишацької громади "Турбота". Обсяг коштів, залучених на виконання Програми, становить 111 7000 гривень. 

4  вересня 2017 року до Шишацької ОТГ зробочим візитом завітали представники Міністерства соціальної політики та ФондуЮНІСЕФ - консультант Світового Банку Наталія Зінкевич,  співавтор посібника з Соціальної роботи із вразливими сім’ями та дітьми Зінаїда Кияниця,  менеджер проекту МБО "Партнерство Кожній дитині" Лариса Пєтушкова, заступник директора департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА Світлана Матуйзо. Мета їхнього візиту – подивитися зблизька,  як реалізується соціальний захист населення у рамках децентралізації. 



Був проведений круглий стіл за участі голови громади Олександра Тутки, його заступника Федора Дерія, під час якого обговорили основні питання, обмінялися думками і досвідом. А потім представники Міністерства відвідали Гоголівський старостинський округ і на місці побачили, як ведеться прийом громадян та  забезпечується надання соціальних послуг населенню. 

П’ять об’єднаних територіальних  громад  Полтавщини включені до загальноукраїнського списку громад для впровадження моделі адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення, серед них - і Шишацька селищна рада. Про це зазначено в наказі Мінсоцполітики України від 21.06.2017 № 1030 "Про деякі питання діяльності об’єднаної територіальної громади щодо надання послуг із соціальної підтримки населенню". 

В рамках пілотного проекту, щодо діяльності ОТГ у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей, робота буде спрямована на створення базового рівня типової моделі організації об’єднаними територіальними громадами виконання своїх повноважень з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей в межах єдиного соціального простору та за принципом "єдиного вікна". Проект реалізується Міністерством соціальної політики України із залученням міжнародної технічної допомоги Ради Європи та Світового Банку.


Немає коментарів:

Дописати коментар