понеділок, 12 лютого 2018 р.

ДЕПУТАТ ОБЛРАДИ ІНІЦІЮЄ ВСТАНОВЛЕННЯ У ШИШАКАХ ПАМ’ЯТНИКА КИРИЛУ ОСЬМАКУ

Депутат Полтавської обласної ради Сергій Соловей звернувся до голови облдержадміністрації Валерія Головка, з пропозицією вшанувати пам'ять Кирила Осьмака.

Зокрема, він пропонує спорудити пам’ятник Президенту Української Головної Визвольної Ради в роки Другої Світової війни у його рідному селищі - Шишаках. До того ж, зауважує депутат, проект пам'ятника уже розроблений.

Кирило Осьмак

"Масштаб особистості нашого славетного земляка-шишачанина Кирила Осьмака ще належить осмислити й оцінити. Таке вшанування матиме великий позитивний резонанс, як в Україні, так і за її межами, серед української діаспори, а селище Шишаки може стати одним із центрів відзначення національно-визвольних змагань Українського народу", - сказав депутат облради.

Звернення С. Солов'я до В. Головка

На сьогодні, єдиний в Україні пам'ятник Кирилу Осьмаку побудований у селі Сприня Самбірського району Львівської області на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу "Прикарпаття" імені Кирила Осьмака. Це - бронзовий пам'ятник засновникам Української Головної Визвольної Ради, серед яких - наш земляк Кирило Осьмак – президент УГВР; Роман Шухевич – голова Генерального секретаріату, Генеральний Секретар Військових Справ, головнокомандувач УПА; Ростислав Волошин – Генеральний Секретар Внутрішніх Справ, голова Великого Збору; капелан УПА отець Іван Гриньох – другий віце-президент; Дарія Ребет – член Президії УГВР.
Пам'ятник у селі Сприня

Нагадаємо, що 9 травня 2017 року, за ініціативи депутата районної ради Віталія В'юна,  день народження Кирила Осьмака у Шишаках вперше відзначили на офіційному рівніШишачанин, воїн АТО, Ігор М'якушко тоді відзначив: "Якби Кирило Осьмак жив у наш час, то він би захищав нашу країну на Сході":

Ігор М'якушко про Кирила Осьмака

Історична довідка:

КИРИЛО ОСЬМАК - уродженець селища Шишаки Полтавської області - український громадський і політичний діяч, президент Української Самостійної Соборної Держави, президент Української Головної Визвольної Ради - підпільного українського парламенту і уряду, який керував визвольною боротьбою УПА.

Народився у Шишаках 9 травня 1890 року. За українську позицію і заперечення Сталіну був неодноразово ув'язнений, але політв'язень жодного разу не визнав комуністичної влади і не відмовився від боротьби за українську незалежність. 

15 липня Кирило Осьмак був обраний президентом Української Самостійної Соборної Держави. Роман Шухевич описував це так: "Глибока тиша запанувала на залі нарад, коли голова президії УГВР станув перед головою Великого Збору УГВР, поклав руку на український державний герб та почав повторювати слова присяги. То присягав президент України перед усім українським народом".



Ім'я К. Осьмака старанно стиралося чекістськими органами СРСР із пам’яті українців.  Його життєву історію спіткала така ж доля, як і Івана Мазепу, Симона Петлюру і Степана Бандеру - Кремлівська пропаганда, за традицією, навісила йому ярлики – "зрадник", "ворог", "злочинець". У російській в'язниці він і помер - 16 травня 1960 року. Проте, до останнього дня свого життя так і не визнав владу Сталіна і більшовиків.

Лише 1 грудня 2004 року прах Кирила Осьмака повернувся в Україну і перепохований на Байковому кладовищі у Києві. Панахиду за упокій душі відслужив Патріарх Київський Філарет у Володимирському соборі.

Поховання Кирила Осьмака на Байковому кладовищі у Києві

У 1994 році Кирило Іванович офіційно реабілітований Генеральною прокуратурою України, як "безпідставно репресований у 1948 році", а також на початку 1995 року - прокуратурою Харківської області за репресії 1928 і 1930 рр.

Рішення про монументальне увічнення пам'яті свого земляка Шишацька селищна рада ухвалила 5 грудня 2006 року - у центрі селища був установлений пам'ятний знак Кирилу Осьмаку, який виготовили за кошти місцевих патріотів.

Меморіал Кирилу Осьмаку в рідному селищі

11 лютого 2008 року рішенням сесії Шишацької селищної ради круглу площу у центрі перейменовано на майдан Кирила Осьмака.

20 травня 2016 року розпорядженням голови Полтавської ОДА ім'я Кирила Осьмака було присвоєно головній вулиці його рідного селища.

9 травня 2017 року вперше річницю з Дня народження Осьмака відзначили офіційно.

"Незламний Президент": фільм про Кирила Осьмака

Повну історію життя і діяльності Кирила Осьмака читайте на сайті "Історична правда".

Немає коментарів:

Дописати коментар