суботу, 3 лютого 2018 р.

У ЯРЕСЬКАХ ЗНОВУ НЕ ЗНАЙШЛИ ЕКОЛОГІЧНИХ ПОРУШЕНЬ

Робоча група, ініційована головою обласної ради Олександром Біленьким, не знайшла порушень законодавства у діяльності ТОВ "Полтававторма" на території Яреськівської сільради.

31 січня у селі Яреськи Шишацького району відбулося виїзне засідання робочої групи, створеної за розпорядженням голови обласної ради від 15.11.2017 №211, з вивчення питання, викладеного у зверненні громадської організації "Громадська Люстрація Шишаччини" та мешканців села Яреськи.


Проблемним питанням для територіальної громади села Яреськи стало встановлення на території сільської ради установки для підготовки та стабілізації вуглеводневої сировини ТОВ «Полтававторма». За словами громадських активістів, будівництво цієї установки проходить із порушеннями екологічного, земельного та санітарно-гігієнічного законодавства, під час її  роботи матимуть місце викиди в повітря.

З даного питання яреськівчани проводили громадські слухання, на яких присутні мешканці села проголосували проти розміщення даної установки. Не підтримали будівництво установки й депутати Яреськівської сільської ради.


Робочу групу очолив перший заступник голови обласної ради Є.М. Холод. 

До складу робочої групи увійшли депутат обласної ради, голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування І.Є. Горжій, депутат обласної ради О.Г. Діденко, начальник відділу з питань земельних відносин та надрокористування виконавчого апарату обласної ради В.В. Козій, начальник відділу екологічного контролю земельних ресурсів, за поводженням з відходами та небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції у Полтавській області О.М. Стариков, начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській област С.Л. Макєєв,  заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації О.П. Ткаченко, начальник відділу у Шишацькому районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Н.Т. Крюк, представники громадськості - голова громадської організації "Громадська люстрація Шишаччини" Н.І. Сімбіленко та активіст П.П. Лупекін. 

У розгляді питання брали участь керівники Шишацького району - голова районної ради В.Г. Сафонов і голова РДА В.Б. Іваненко



Нині, підприємство має всі необхідні документи для початку будівництва цього об’єкту. Законні вони, чи сфальсифіковані, достеменно невідомо.

Робота експертної групи відбулася в два етапи: безпосередньо з виїздом на об‘єкт, а потім - засідання робочої групи.

Територія, на якій будується установка для підготовки та стабілізації вуглеводневої сировини, знаходиться поза межами населеного пункту, тому дозвіл сільської ради для проведення робіт підприємству не потрібний.

Обговорюючи питання, голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Ігор Горжій, депутат обласної ради Олег Діденко акцентували увагу на необхідності дотримання підприємством проектних вимог із будівництва установки, санітарно-гігієнічних та екологічних норм, утилізації відходів.

Перший заступник голови обласної ради, голова робочої групи Євгеній Холод зауважив, що, відповідно до чинного законодавства, громада не може розпоряджатися землями, які знаходяться поза межами населеного пункту. Разом з тим, вона має право на чисте довкілля. Окрім цього, на думку Є. Холода, кожне нове підприємство – це робочі місця, надходження до місцевого бюджету, поліпшення інфраструктури.


Робоча група ухвалила:
- рекомендувати ТОВ «Полтававторма» дотримуватися проектних вимог із будівництва установки для підготовки та стабілізації вуглеводневої сировини, санітарно-гігієнічних та екологічних норм, утилізації відходів; 
- за письмовим зверненням, періодично допускати громадських активістів на територію будівництва об’єкта; 
- Державній екологічній інспекції у Полтавській області, після введення в експлуатацію об’єкта,  здійснити заміри обсягів викидів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовища; 
- повернутися до цього питання, разом з контролюючими службами, після введення об’єкта в експлуатацію.



Голова ГО "Люстрація Шишаччини" Надія Сімбіленко так прокоментувала роботу групи: 

"Зауважу, що робота робочої групи пройшла вкрай негативно. І. Горжій сказав так: "Я б не хотів, щоб така установка працювала у мене в дворі, але давайте хай вона запрацює, а потім подивимося. "Полтававторма", навіть, не сплачує податки в місцевий бюджет, лише обіцяє. Але ні Сафонова, ні Іваненка, як керівників, це не бентежить. Мабуть проплата відбулася, але у кишеню. Було дуже неприємно , що все нагадувало "договорняки".


Читайте також: 

Немає коментарів:

Дописати коментар