пʼятницю, 15 березня 2019 р.

МЕДРЕФОРМА І ЛЮДСЬКЕ ЖИТТЯ

На поштову скриньку нашої редакції надійшов лист від жителя Шишацького району, котрий поділився трагічною історією, яка сталася у Великій Бузові. Публікуємо дану інформацію, так як вважаємо її суспільно значимою, адже, на нашу думку, за певних обставин можна було врятувати людське життя.


У селі Велика Бузова вечорами школярі і прихильники здорового способу життя збираються у місцевому спортзалі грати у волейбол. Приходять також і небайдужі дорослі глядачі, які все життя присвятили активному спорту і підтримують молодь. 

27 лютого, як зазвичай, зібралися на чергове тренування. 

Неочікувано одному з 49-річних чоловіків стало зле. Присутні відразу ж почали телефонувати на лінію екстреної медичної допомоги 103. 

Як стверджують, близько 10-15 хвилин не могли додзвонитися - лінія була зайнята. Потім, близько 19:40 години таки поговорили з диспетчером і викликали авто "швидкої", повідомивши, що людина знаходиться у тяжкому, передсмертельному стані.

На жаль, близько 19:55 - 20:00 години чоловік, не дочекавшись допомоги, помер - зупинилося серце.

У 20:37 годин приїхав і автомобіль медичної служби - УАЗ, без сигнальних маяків, не поспішаюши.

Після смерті чоловіка, свідки викликали також поліцію. Правоохоронці прибули через 45 хвилин. 


Нагадаємо, з 2019 року у 5 областях України та місті Києві проводиться урядовий пілотний проект реформи екстреної медицини. Серед цих регіонів і Полтавська область. На проект виділили з Держбюджету 922,5 млн. гривень

Згідно з чинними нормативами, на місце виклику карета "швидкої" має прибути у містах – за 10 хвилин, у сільській місцевості – за 20 хвилин. 

У трагічній ситуації, яка сталася у В.Бузові, з часу виклику до прибуття авто пройшло близько 50 хвилин. Ще 10 хвилин були втрачені, бо диспетчери не відповідали на дзвінок, через зайнятість лінії. Тобто ціла година пройшла з моменту, коли чоловікові стало зле, до прибуття медиків. Відстань від Шишаків до Великої Бузови - 14 км. Дана ділянка дороги, до речі, також геть зруйнована. 

Додамо, що диспетчерська служба екстреної медичної допомоги знаходиться у Полтаві. На роботи служби ні Шишацька ЦРЛ, ні Центр ПМСД, за повноваженнями, не впливають.

То ж, у чому користь нам від таких реформ?

Сайт міністерства охорони здоров'я пише, що "життя людини - це найвища цінність", а суть реформи - "щоб рятувати життя". На превеликий жаль, у реальному житті все інакше.

3 коментарі:

  1. Невже ніхто з присутніх на волейболі не здогадався до приїзду швидкої робити реанімаційні заходи:непрямий масаж серця чи штучне дихання.????????????Не можна надіятися лише на швидку допомогу

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. це треба уміти робити, інакше можна умертвити швидше людину. Не всі вміють

      Видалити
  2. Вопрос стоит не в умении делать массаж сердца а в скорости реагирования!
    Пока вас не коснулся такой вопрос по этому вы такие коменты и пишете..

    ВідповістиВидалити