понеділок, 4 липня 2022 р.

У ШИШАКАХ СВЯЩЕННОСЛУЖИТЕЛІ УПЦ АКТИВНО ПРОТИВЛЯТЬСЯ ПОЯВІ ПЦУ

У Шишаках священнослужителі Української православної церкви московського патріархату перешкоджають приходу помісної Православної Церкви України.

Архиєпископ Полтавський і Кременчуцький Федір

2 липня відбулися збори жителів Шишацької громади, на яких, з благословення Владики Федора, на Шишаччині офіційно проголосили існування громади Помісної Церкви України.

Попри це, у Шишацькій громаді є люди, які активно і рішуче відстоюють московський патріархат. 

Архиєпископ Полтавський і Кременчуцький Федір розповів, що настоятелі храмів московський патріархату виступають проти переведення місцевих храмів до Православної церкви України.

Жителі Шишацької громади напередодні зібрали майже 400 підписів за перехід до ПЦУ й відмову від московського патріархату.

Проте священники московської церкви виступили проти збору підписів за ПЦУ, противляться проведенню зібрань громади, докладаються, щоб перешкоджати. 

Дізнавшись про заплановані збори у Шишаках, Митрополит Філіп звернувся до правоохоронців із заявою про "міжконфесійну ворожнечу", щоб натиснути на людей, аби ті не ініціювали перехід до Православної церкви України та заборону московської церкви. Місцевий священник Олександр теж сподівався на підтримку поліції у боротьбі проти вірян Помісної церкви України. 

За нашими власними джерелами, отець Олександр вважає ПЦУ не просто іншою конфесією, а взагалі іншою вірою, тому категорично не сприймає її. Але коли священника, який боїться втратити храм, приход та контроль над пожертвами, можна зрозуміти, то чим керуються місцеві люди, які відстоюють московську церкву - російським корінням, дією пропаганди чи банальним малоросійським світоглядом - зрозуміти важко.

Проте окремі жителі Шишаччини вирішили створити громаду ПЦУ, до якої можуть доєднуватися інші. Надалі у Шишаках з’явиться священник, який буде закріплений за приходом ПЦУ.

Місцева влада обіцяє посприяти тому, щоб віряни отримали приміщення, де зможуть проводити богослужіння та інші заходи, так як свого храму громада ПЦУ не має. З боку голови громади Олександра Тутки є обіцянка сприяти і не чинити перешкод.

Але все ж, на ініціаторів переходу до ПЦУ тиснули прибічники УПЦ. 
Громадськість очікує також реакції Служби Безпеки України на події щодо спротиву представників московського духовенства.

Нагадаємо, "Шишаччина" проводила опитування серед своїх читачів, чи підтримують вони перехід місцевих храмів від УПЦ до ПЦУ. Із 750 опитаних людей, 85% висловили свою підтримку такій ініціативі.

4 коментарі:

  1. Що за нісенітниця ? Навіщо розпалювати ворожнечу серед віруючих в такий важкий час? Кому це вигідно? Ніхто нікому не перешкоджає, а настоятель УПЦ відстоює права вірян , у яких неправомірно хотять відібрати храм , і образливо відносять до російської церкви, з якою давно вже розірвані всі зв'язки.Невже не зрозуміло, що все вирішується дуже просто? Люди самі обирають , до якої церкви їм ходити.

    ВідповістиВидалити
  2. Ніколи не бачив біля вагончика -церкви ПЦУ таку кількість вірян, майже 600 осіб, які приймали участь в опитуванні і підтримали перехід до ПЦУ. До якої церкви вони ходять і їх не пускають? Треба спочатку розібратись в ситуації, а потім писати. Краще молитися Богу, він у всіх єдиний. "Возлюби ближнього, як самого себе"

    ВідповістиВидалити
  3. Самі з собою побалакати і скінчилося .Провокації не пройдуть .

    ВідповістиВидалити