четвер, 9 червня 2022 р.

У ШИШАКАХ РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ПЛАНУЄ ПЕРЕХІД ДО ПЦУ

Релігійні громади Шишаччини відмовляються від зв'язків з російською церквою. Воскобійники, Гоголеве, Жоржівка уже визнають себе частиною Православної Церкви України. Переходити до канонічної церкви уже зібралися і в Шишаках.


Першою релігійною громадою на Шишаччині, яка прийняла рішення перейти від Української православної церкви (московського патріархату) до Православної церкви України, стала Воскобійницька громада. Це відбулося задовго до повномасштабного вторгнення росії на територію України.

Нещодавно таке рішення прийняли і жителі Гоголевого.

Цими днями їх підтримали мешканці Жоржівки. Самого храму жоржівчани не мають, але відремонтували пристосоване приміщення, яке збираються наповнити духовним змістом. І на своєму зібранні висловилися за те, аби їхня церква належала до Православної церкви України, і службу проводив її священник.

Тим часом у Шишаках ініціативна група через соцмережу оголосила збір підписів за те, аби місцевий храм теж перейшов до Православної церкви України. Ці підписи були підкріплені до заяви, яку вручили селищному голові Олександру Тутці. Зміст заяви наступний:

"Триває російсько-українська війна. Переважна більшість наших земляків, як і увесь український народ, самовіддано боронять рідну землю на фронті і в тилу. Люди об’єдналися заради перемоги і стали єдиною Українською Нацією.

Проте, як у кожному суспільстві, є окремі елементи, які не просто відбуваються мовчанням, а напряму шкодять нашій державі. Рішенням Президента України Володимира Зеленського вже заборонено діяльність проросійських партій в Україні. Однак, на нашу думку, не менш згубною для України є діяльність на нашій землі пропутінської церкви.

Нагадаємо, очільник російської церкви т.зв. "Кіріл" освятив Путіна і російську армію на війну з Україною. Враховуючи величезну небезпеку з боку пропутінської (УПЦ МП) церкви, звертаємося до органів місцевої влади:

- у найближчий час організувати проведення сходок прихожан пропутінських церков та прийняти рішення про їх перехід під юрисдикцію Православної Церкви України;

- у разі відмови докласти всіх зусиль для припинення діяльності пропутінських церков на теренах Шишаччини.

У разі ігнорування наших законних вимог в умовах воєнного часу залишаємо за собою право на кардинальні зусилля для Нашої Перемоги".

Підписав заяву шишачанин Борис Колос. Він так прокоментував ситуацію:

"Ми оголосили збір підписів у соцмережі. Ми не ходили по домівках, нікого ні за що не агітували. Це повинна бути усвідомлена воля кожного. Люди самі приходили до мене, підписувалися, потім приходили їхні рідні, друзі і так далі. Всього у нас близько 400 підписів. Про свою позицію ми поінформували місцеву владу".

Прихильники утвердження Православної Церкви України на Шишаччині запланували найближчим часом зібрання, присвячене переходу вірян УПЦ до ПЦУ, і сподіваються на загальну підтримку земляків.

Цього тижня прихильники утвердження канонічної церкви на Шишаччині зустрічалися з головою селищної ради Олександром Туткою, який підтримав ідею проведення зібрання вірян для прийняття рішення. На зустрічі також був присутнім депутат селищної ради Віктор Скочко, який активно пропагує перехід церковних громад до Української церкви.

Тим часом "Шишаччина" проводить власне Інтернет-опитування, у якому запитала мешканців громади, чи підтримують вони перехід церковних громад до ПЦУ.

86% наших підписників підтримують цю ідею. 12% висловили байдужість до питання.


Опитування ще активне і в ньому можна брати участь.

2 коментарі:

  1. Я за Українську Православну Церкву
    І буду дуже рад, якщо шишацька церква перейде

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це звичайний дербан,ви радi коли у нас щось дерибанять? А хочете в ПЦУ-так он стоiть вагончик,переходьте туди хоч запереходьтесь.

      Видалити