середу, 28 червня 2023 р.

ШИШАЦЬКІЙ ГРОМАДІ РЕКОМЕНДУЮТЬ ЗМІНИТИ НАЗВИ ДВОХ СІЛ

Нацкомісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити назви двох сіл на Шишаччині через ідеологеми, пов’язані з російською імперською політикою.


Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст України. Про це йдеться у рішенні Нацкомісії, прийнятому 22 червня 2023 року. Рішення містить 24 додатки, де надано рекомендації окремо по кожній області.

На виконання Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" Національна комісія зі стандартів державної мови створила робочу групу, до складу якої увійшли фахівці-філологи та історики закладів вищої освіти з усіх регіонів України. 

На підставі пропозицій членів робочої групи Комісія ухвалила рішення, яким визначила перелік назв сіл, селищ та міст, які потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови або містять у назві ідеологеми, пов’язані з російською імперською політикою в Україні.

Щодо Полтавської області, то мова йде про перейменування 51 населеного пункту, назви яких стосуються російської імперської політики (російської колоніальної політики).

Серед них села Шишацької громади - Першотравневе у Великоперевізькому старостинському окрузі та Переводчикове у Пришибському старостинському окрузі.

Відомо, що виконком Шишацької селищної ради 19 червня створив експертну комісію з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам'яті Українського народу на території Шишацької громади.

До комісії увійшли 27 мешканців Шишаччини. Це - посадовці місцевого самоврядування, історики та краєзнавці.


Комісія займатиметься розробкою пропозицій щодо перейменування топонімів, назви яких пов'язані з країною-окупантом рф та демонтажем пам'ятних знаків, пов'язаних з історією радянської окупаційної влади.

Тому, остаточне рішення щодо перейменування вказаних сіл прийматиме дана комісія. Наприклад, Першотравневе раніше мало назву Петренки, тому її селу можуть повернути. Щодо Переводчикового, то варіанти ймовірної нової назви мають з'явитися у результаті громадського обговорення.

Читайте також:

Немає коментарів:

Дописати коментар