понеділок, 26 червня 2023 р.

ЯРЕСЬКІВСЬКІ КРАЄЗНАВЦІ ПРОПОНУЮТЬ РОЗРОБИТИ ГЕРБ ЯРЕСЬОК

Краєзнавці села Яреськи оголосили про громадське обговорення ескізу майбутнього герба Яресьок на основі нещодавно знайденої печатки Яреськівської козацької сотні.


На зображенні вище знайдена недавно печать правління Яреськівської козачої сотні Миргородського полку датована 1770 роком.

Козаки Яреськівської козачої сотні, яка відома з 1651 року, приймали участь в Визвільній війні під проводом Богдана Хмельницького, відбивали ворожі напади татар, стояли насмерть під час Руїни.

В територію сотні входили населені пункти нинішнього Яреськівського, Федунського, Сагайдацького та частини Великобузівського старостатів.

За основу печаті (зображення на щиті) взятий геральдичний елемент “Шеліга” – хрест на місяці.

Шеліга (пол. Szeliga) – шляхетський і дворянський герб, яким користувалися 250 благородних родів Литви, Польщі та України.

Таке саме зображення “Шеліги”, хреста на місяці, повинно було б бути і на бойових хоругвах сотні яреськівської, що майоріли під час битв. На жаль печатка не передає кольору, а хоругви могли не зберегтися і ми не знаємо їх кольорів.

Державний діяч, меценат української культури, представник епохи Просвітництва Дмитро Прокопович Трощинський, який народився в козачій родині у Яреськах 8 листопада (по старому стилю 26 жовтня) 1749 року, взяв за основу родового гербу герб рідного містечка до якого було додано графську корону та надпис “За труды и отечество”.

Це є єдине на нинішній час найдавніше зображення символіки козачого містечка Яреськи, сотенного центру.

Каєзнавець і дослідник історії Володимир Захаров разом з головою ГО “Село моє – Яреськи”, краєзнавцем Олександром Дзюбою оголосили про початок процесу громадського обговорення майбутнього герба Яресьок для того, щоб село мало свій власний історичний герб на основі знайденого зображення печаті.

Володимир Захаров говорить з цього приводу:

"Ми це робимо з метою збереження історичної та культурної спадщини села Яреськи та Шишаччини взагалі.

Тому головне - затвердити як герб, елементи цієї печатки, що дійсно належала правлінню Яреськівської козачої сотні, в пам’ять козачої слави ваших пращурів та для пам’яті наступним поколінням.

Колись, в мирний час, я думаю, людям буде цікаво коли вони в’їзджаючи в село будуть бачити не просто табличку “Яреськи”, а наприклад надпис “Яреськи” з козачим гербом та роком першої згадки поселення в подимному описі Київського воєводства: “1631”. Я по роботі мандрую Україною і часто бачу подібне. І це дійсно справляє враження.

Яким Ви хочете бачити герб? В яких кольорах? Який надпис повинен бути під гербом? Земляки-однодумці вже розпочинають підготовку до обговорення цього важливого питання. Не будьте байдужими!"

Нагадаємо, 2017 року у Яреськах оголошували конкурс ескізів майбутнього герба селища. Проте, тоді був запропонований лише один варіант. І питання так і не зрушило з місця.

Також за темою:

Немає коментарів:

Дописати коментар