понеділок, 5 червня 2023 р.

У ЖОРЖІВЦІ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ Й ПРОВЕЛИ ФУТБОЛЬНИЙ ТУРНІР НА ЧЕСТЬ МИКОЛИ ЦАЛКА

У Жоржівці в пам'ять про загиблого на війні Миколу Цалка відкрили меморіальну дошку та започаткували іменний футбольний турнір.


Завтра, 6 червня, жоржівчанину Миколі Цалку мало виповнитися 23 роки. Проте 21-річний юнак загинув на війні, захищаючи Україну від російських окупантів.

Односельці, на знак шани й скорботи до свого земляка та усіх полеглих захисників України, встановили меморіальну дошку Миколі Цалку і провели перший футбольний турнір на його честь.

Відкриття меморіального знака відбулося на подвір’ї рідної школи Миколи. Почесну місію довірили батькові та братові Героя.


На церемонії виступили заступник селищного голови Олег Білик та староста Людмила Майборода, а благословив її священик Православної Церкви України.


Колективи школи та сільського осередку культури забезпечили супровід патріотичного заходу. Були присутні й земляки Миколи, які нині боронять Україну від рашистів.

Побратими Миколи з 79 Окремої десантно-штурмової бригади записали звернення до його родини та односельців. Вони висловили співчуття рідним, а також побажали спочинку душі загиблого і запевнили, що вони за нього "попрацюють".

Після урочистого заходу люди поклали квіти до могили Героя. Біля неї майорять прапори Української держави та 79 ОМБр.


Далі директор школи Сергій Цьова та вчитель Сергій Вітценко запросили усіх присутніх до військово-патріотичного музею "Тризуб", що діє при школі з 2018 року. 

Музей постійно доповнюється експонатами, які передають захисники із Жоржівки. Цей музей – історія російсько-української війни з 2013-2014 років, від початку Революції гідності і до сьогодні. 

30 мешканців Жоржівського старостинського округу нині боронять Україну від ворога. 

Незважаючи на свою основну місію – захист Вітчизни, вони не забувають про патріотичне виховання і передають фронтові трофеї до музею, підтримують важливі заходи на території старостату.


Відкриттям меморіальної дошки на честь загиблого Героя жоржівці не обмежилися. Вони започаткували проведення щорічного Кубка з міні-футболу на честь Миколи Цалка. Адже він був затятим футболістом.


Участь у турнірі на честь Героя російсько-української війни взяли 5 команд: три з Шишацької громади і дві – з Диканської. В Орданівці Микола певний час проживав з рідними і вчився у початковій школі.

Перемогу у першому футбольному турнірі на Кубок Миколи Цалка здобула футбольна команда з Михайликів. На другому місці – команда Жоржівки, на третьому - Василівки з Диканської громади. Четверте й п'яте місця посіли команда ветеранів футболу з Жоржівки "Чайка" і футболісти з Діброви.


Організатори нагородили переможців, призерів і кращих гравців Кубком, грамотами та медалями.

Турнір має стати традиційним, і щороку, у пам’ять про Миколу Цалка, збиратиме все більше учасників і глядачів.

Ініціативу жителів округу щодо встановлення пам’ятного знака Миколі Цалку на фасаді школи підтримав фермер Юрій Нос, а також долучилися всі небайдужі односельці.

Також за темою:

Немає коментарів:

Дописати коментар