пʼятницю, 24 серпня 2018 р.

ШИШАЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА ВІДМОВИЛАСЯ СПІВФІНАНСУВАТИ ПРИДБАННЯ РЕНТГЕН-ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЦРЛ

"Народні обранці Шишаччини усіх рівнів повинні відмобілізувати усі шанси для придбання сучасного ефективного рентген-апарату", - повідомляє прес-служба Шишацької райради.


"Шишаччина" розповідала минулого року, що керівництво Шишацької ОТГ ігнорує проблеми медичної галузі, відмовляючись фінансувати роботу районної лікарні. Історія отримала продовження і цього року.

20 серпня Шишацька районна рада зібралася, щоб терміново провести позачергову сесію. Причиною стало невідкладне виділення коштів на рентгенологічне обладнання для районної лікарні.

Його вартість складає 7,2 млн. грн. До цього, уже були знайдені 5,2 млн. грн., з яких 2 млн. грн. раніше виділила райрада, 2,2 млн. грн. залучив нардеп О.Кулініч з урядової субвенції і 1 млн. грн. - депутат облради В.Капленко з обласного фонду.

Також, районна рада звернулася з проханням про співфінансування до селищної ради, але після місяця відмовок, селищний голова О.Тутка повідомив про недоцільність такої закупки.

Тому, районна рада провела позачергову сесію, аби внести зміни до річного бюджету і виділити 2 млн. грн. Новий телекерований рентгендіагностичний комплекс OPERA T90csx "General Medical MERATE S.pA" таки з'явиться у Шишацькій лікарні. Його поставка, орієнтовно, відбудеться у жовтні цього року.

"Через незрозумілу позицію селищного керівництва, довелося залучити поки що незадіяні кошти з системи освіти та програми соціального захисту населення, які потрібно буде повернути з майбутніх надходжень до районного бюджету", - написав у Facebook після сесії депутат райради В. В'юн.


Як доповіла виконуюча обов’язки начальника фінансового управління райдержадміністрації О. Марченко, відповідно до Бюджетного кодексу України на розгляд сесії районної ради були винесені та згодом підтримані всіма представниками органу самоврядування питання про внесення змін до показників районного бюджету на 2018 рік.

Депутати проголосували за пропозицію спрямувати на додаткові видатки ресурс районного бюджету за рахунок перевиконання доходної частини за сім місяців 2018 року в загальній сумі 1 140 000 гривень.

Також погоджено ряд принципових моментів переадресації коштів на суму 854 000 гривень з інших галузей та стратегічних Програм, попередньо затверджених депутатами районної ради, враховуючи нагальність придбання ренгенапарату.

Враховуючи відсутність співпраці з Шишацькою ОТГ,  депутати прийняли рішення "Про звернення депутатів Шишацької районної ради до депутатського корпусу Шишацької селищної ради", у якому висловили своє нерозуміння, чому селищний голова відбувся "формальними відписками і не виніс на розгляд депутатів селищної ради" дане питання. Депутати райради звернулися до селищних депутатів з проханням, ініціювати позачергову сесію селищної ради і прийняти рішення про виділення коштів на придбання рентгенологічного комплексу для Шишацької ЦРЛ.


Віктор Іваненко, голова Шишацької районної державної адміністрації:

"Для придбання рентген-апарату нового покоління, який допоможе згодом не лише зберегти, а й вдосконалити Шишацькій центральній районній лікарні статус одного із провідних лікувальних закладів Полтавщини, за варіантом ще діючих на сьогодні розцінок загалом потрібно близько 7 мільйонів 200 тисяч гривень. Сума значна та відповідальна. Так чи інакше, у підсумку напружених і тривалих конструктивних перемовин нам разом з головою районної ради Владиславом Сафоновим вдалося долучити до підтримки багатообіцяючого задуму кількох надзвичайно важливих стратегічних партнерів.

Два мільйони двісті тисяч гривень із державного бюджету на придбання новітнього обладнання надав депутат Верховної Ради України Олег Кулініч. Мільйон гривень – Валерій Капленко з розподіленого між депутатами обласної ради фонду розвитку територій.

Заздалегідь передбачали співучасть у фінансуванні важливого проекту від керівників та обранців Шишацької територіальної громади на суму близько двох мільйонів гривень. Адже близько 80 відсотків відвідувачів теперішнього рентген-кабінету із давно застарілим та недосконалим обладнанням – мешканці безпосередньо Шишаків та усіх сіл об’єднаної територіальної громади.

Передбачаючи розвиток ситуації неодноразово вели перемовини із обранцями та керівниками селищної ради ще торік, напередодні формування найважливіших статей видатків та доходів. Наполягали, що кошти на співфінансування придбання рентген-апарату варто включити до основних захищених параметрів розподілу надходжень, а не до так званих додаткових варіантів надходження доходів до бюджету, яких може й не бути. Звернулися до потенційних партнерів з офіційним проханням передбачити у бюджеті два мільйони гривень на придбання рентген-апарату. Та схоже нашу ділову, вкрай важливу для населення пропозицію, вкотре вирішили проігнорувати".

Валерій Капленко, депутат Полтавської обласної ради:

"Часто зверхня позиція, безвідповідальність керівників Шишацької ОТГ не просто дивують, а неприємно шокують.!Хотілося б щоб кошти зароблені жителями сіл,що ввійшли до ОТГ використовувались на розвиток цих сіл, а не туди куди одноосібно вважає керівництво ОТГ.

Свого часу я був одним із найпалкіших ініціаторів створення однієї із перших, чи не найчисельнішої на момент створення в Україні об’єднаних територіальних громад. Прагнулося вірити, що за прикладом сусідньої Польщі, заможних держав Європи ми зуміємо скористатися блискучими, наданими державою шансами . І кожну гривню використаємо з максимальною користю для потреб усіх обранців: на давно назрілий ремонт доріг; покращення якості медичного обслуговування, освіти.

Не так сталося, як гадалося. За ініціативи Олександра Тутки створена якась надзвичайно розгалужена, парадоксальна і фантастично витратна система управління .

Із спілкування з сотнями простих мешканців Шишаччини переконався: 99 відсотків із них аж ніяк не підтримали б ідею створення ОТГ, коли б знали, що левова частка зароблених їх тяжкою працею податків пішла на створення паралельних додаткових структур управління культурою, освітою, медициною; сферою соціального захисту.

Дуже прикро за багатьох депутатів Шишацької територіальної громади. Адже вони йшли на вибори із такими щирими запевненнями відстоювати інтереси своїх обранців,а не бездумно підтримувати всі ініціативи Олександра Івановича".

Владислав Сафонов, голова Шишацької районної ради:

"Перед своїми обранцями ми не маємо жодного права втрачати кошти на придбання рентген-апарату новітнього покоління. До часу вирішального вибору залишаються лічені дні. Від усіх представників депутатського корпусу районної ради, які не вдаються в амбіції, а докладають усіх сил та можливостей для вирішення питань і проблем соціального розвитку Шишаччини, запевняю: ми використали максимум шансів і можливостей, власних ресурсів для розв’язання невідкладної проблеми.

До останку сподівалися, що спілкуємось з керівництвом ОТГ,які є обранцями діловими і порядними. Людьми, які взяли на себе особливу відповідальність за обіцянки та програму їх реалізації у пору висування в депутати. І обіцянки від селищного голови про виділення співфінансування були,але виявляється,що обіцяти не означає зробити.Незважаючи на безліч листів,які спільно з РДА були направленні до ОТГ, питання на розгляд депутатів так жодного разу й не було винесено. А від Олександра Івановича надходили такі звичні для нього відписки: сподівайтесь,винесемо.розглянемо,але ніхто не знає коли.

Після вкрай напружених і безкомпромісних дебатів підтверджуємо із власного офіційного досвіду: є всі можливості віднайти потрібний фінансовий ресурс за екстремальних умов сьогодення,необхідно лише визначати доцільні та найнеобхідніші пріорітети використання коштів.Враховувати потрібно необхідність та ефективність цих витрат для жителів громади,а не для свого авторитету та збагачення.Тим паче,що держава дала можливість залучати до місцевих бюджетів ПДФО в розмірі 60 відсотків на відміну від 40,як було раніше. Ця можливість є однаковою,що для районного бюджету,що для бюджету ОТГ.

Водночас, не піддається ні логіці, ні здоровому глузду спрямування керівництвом Шишацької ОТГ мільйонів гривень на капітальний ремонт закладу культури у Шафранівці, де поки що немає ні робочих місць, ні шансів для демографічного відродження .Або ще мільйонів – на створення якихось новітніх супер-розкішних умов функціонування Пришибського старостату.

Не дивлячись нінащо, сподіваємося: депутати Шишацької селищної ради повернуться до варіантів здорового глузду. Знайдуть можливості та шанси для підтримки багатообіцяючого задуму та з відповідальністю будуть розподіляти кошти,які платники податків,з надією на ефективність їх використання, сплачують до бюджету,щоб не звучали справедливі дорікання та пропозиції з приводу можливості отримання медичних послуг за обстеження на ренгенапараті лише жителями тієї території,органи влади та депутати якої залучили та виділили кошти на його придбання. І наостанок ,хотілося ще б зазначити, що за жителів ОТГ,в яких виникає потреба отримати медичні послуги в Миргородській ЦРЛ , селищній раді необхідно відшкодовувати кошти ,щоб вони мати змогу отримувати лікарняні листи,оформлені належним чином та відчували себе захищеними".

Читайте також:
Як керівництво Шишацької громади турбується про здоров'я жителів

Немає коментарів:

Дописати коментар