середу, 29 серпня 2018 р.

У ШИШАКАХ ВІДЗНАЧИЛИ РІЧНИЦЮ РАДЯНСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ ЧЕХОСЛОВАЧЧИНИ

Керівництво Шишацької громади продовжує послідовно відстоювати радянську пропаганду. Спочатку це проявилося у активному спротиві перейменуванню вулиць на честь українських героїв. Другу світову війну у всіх офіційних повідомленнях вони досі називають "великою вітчизняною". А 21 серпня цього року у Шишаках відзначили 50-річчя радянської окупації Чехословаччини, яка ввійшла в історію як операція "Дунай".


Вторгнення військ Радянського союзу і країн-сателітів - учасників Варшавського договору в Чехословаччину відбулося з 21 серпня по 11 вересня 1968 року, для повалення Чехословацького уряду та окупації країни, з метою припинення демократичних реформ. Політичною метою операції ставилася зміна у Празі політичного керівництва і встановлення в Чехословацькій Республіці лояльного СРСР режиму. За офіційними даними, у ході вторгнення, було убито 108 і поранено понад 500 громадян Чехословаччини, у переважній більшості - мирних жителів. 


У військових заворушення у Чехословаччині приймали участь і 20 жителів Шишаччини. Навряд, хтось із них хотів бути окупантом, а лише виконували військовий наказ командування. Тому, дорікати їм за це було б недоречно. Проте, ці події, які засуджені у всьому світі, крім Росії, варто розглядати як трагічну сторінку історії, в якій українці, не  по-своїй волі, брали участь. Натомість, у Шишацькій ОТГ це називають "патріотичним обов'язком, який наші земляки виконали з честю і гідністю  та стали вірними продовжувачами бойової слави старшого покоління".


21 серпня цього року, в 50-річний ювілей операції "Дунай", у Шишацькому краєзнавчому музеї відбулася зустріч з учасниками, які безпосередньо приймали участь у цій операції. 

"З щирими вітальними словами виступили перед воїнами-інтернаціоналістами голова Шишацької об’єднаної територіальної громади Олександр Тутка, перший заступник голови районної державної адміністрації Іван Павелко, голова районної організації ветеранів Афганістану Станіслав Миколенко. За мужність і героїзм, воїнам-інтернаціоналістам вручили нагороди – медалі "50 років спільної операції країн Варшавського Договору "Дунай", - повідомляє прес-служба Шишацької ОТГ.


Вся світова спільнота засудила цю операцію як вторгнення і окупацію, і лише Росія називає це "підтримкою чехословацького народу". Такою ж самою "підтримкою", яку сьогодні здійснює РФ по відношенню до "народу Донбасу". Проводячи паралелі, постає логічне питання, хто для керівництва Шишацької громади є героями у боях на Донбасі - люди, які прагнуть перетворень у своїй країні та захищають її, а чи окупанти, які виконують "свій патріотичний обов'язок"?

Немає коментарів:

Дописати коментар