середу, 8 серпня 2018 р.

СЕЛИЩНА РАДА ЗАТВЕРДИЛА СИМВОЛІКУ ШИШАЦЬКОЇ ОТГ

7 серпня 2018 року, на засіданні ХХХVIII сесії Шишацької селищної ради, затвердили символіку Шишацької ОТГ - Герб і Прапор.


Герб Шишацької ОТГ зображений у вигляді щита із заокругленою нижньою частиною. Щит вписаний у декоративний картуш та увінчаний золотою сільською короною.

Картуш разом із короною та обрамленням із колосся викладений у золоті, що символізує  знатність, могутність і багатство, а також чесноти: силу, вірність, чистоту, справедливість, милосердя. Нижню та верхню стрічки викладено в синьому кольорі.

Щит герба має горизонтальне кольорове ділення, яке перетинає щит навпіл. Верхня частина щита має зелений колір, а нижня - жовтий.

Розмір герба у співвідношенні висоти до ширини складає 2:1.

Значення композиції поєднання зеленого та жовтого кольорів символізує:

зелений – багатство Шишацької ОТГ лісовими ресурсами та символізує надію, достаток, свободу і радість.

жовтий – колосисті ниви Шишаччини та є кольором сонця. Він же асоціюється з багатством, успіхом і процвітанням.

Верхня частина щита:

У верхній половині зеленого поля щита розміщена малинова стрічка з написом золотими прописними літерами на латині «VIS UNITA FORTIOR», що перекладається «В ЄДНАННІ СИЛА» або «РАЗОМ МИ СИЛЬНІШІ», та одночасно символізує наймогутнішу велич Шишацької ОТГ – єднання.

В центрі верхнього зеленого поля щита розміщене зображення «Шишака» - старовинного військового металевого шолома із вістрям, на кінці якого була невелика кулька (шишка). Шишак за однією з історичних версій символізує назву селища Шишаки та похідну від нього назву територіальної громади. Зображений шолом у синьому кольорі відповідає принципам кольорового поєднання.  

Нижня частина щита:

У верхній частині жовтого поля - у лівому та правому куті містяться зображення двох гілок калини, що символізують життя, кров, пролиту за рідну землю та вогонь. Калина - український символ єднання народу.

У центрі нижнього (жовтого) поля зображено символ "зірки ерцгамми", яка викладена в синьому кольорі з малиновим хрестом у центрі. Символ "зірка ерцгамми" починає свою історію з дохристиянських часів, та походить від часів Стародавнього Єгипту, однак був запозичений і використовується в переважній більшості релігій світу. Тлумачення символу дуже різноманітне, але спільними рисами є значення гармонії світу духовного і матеріального. В християнській релігії зірка ерцгамми є символом світобудови та людської могутності.

Цей символ має вигляд  дванадцяти променевої зірки з хрестом в центрі. На гербі Шишацької ОТГ "зірка ерцгамми" своїми дванадцятьма променями символізує дванадцять суб’єктів об’єднання (одинадцять сільських та селищну ради), їх рівність один перед одним та довічну нероздільну долю.

На нижній частині картуша мається написи «Шишацька ОТГ» та «2015» - рік створення Шишацької об’єднаної територіальної громади.

Герб Шишацької ОТГ

Прапор Шишацької ОТГ - це полотнище із трьох рівновеликих смуг зеленого, синього і жовтого кольорів горизонтального ділення, та половина діагонального ділення у вигляді білого трикутника з лівої боку.

Розташування кольорів з верху до низу - зелений, синій, жовтий.

Значення кольорів на прапорі:

зелений символізує багатство Шишацької ОТГ лісовими ресурсами та символізує надію, достаток, свободу і радість;

синій символізує мирне небо над Шишацькою ОТГ та перетинає прапор навпіл так як і річка Псьол перетинає Шишацьку громаду і є невід’ємною географічною ознакою Шишаччини;

жовтий символізує колосисті ниви Шишаччини та є кольором сонця. Він же асоціюється з багатством, успіхом і процвітанням;

білий символізує синтез усіх кольорів, тому він є ідеальним кольором, «кольором мрії». У ньому закладений багатозначний сенс, оскільки він одночасно передає і блиск світла, і холод льоду. В українській народній символіці символ  моральної чистоти.    

На прапорі зображений герб Шишацької ОТГ у центрі білого трикутника.

Співвідношення розміру зображення герба до розміру полотнища прапора 1/10.

Співвідношення  ширини до довжини прапора складає 2:3.

Прапор Шишацької ОТГ

Читайте також:

1 коментар:

  1. Герб - суцільне порушення геральдичних норм і правил. Мало того, що наплювали на вимоги геральдичної колористики, так ще й написали, що "відповідає принципам кольорового поєднання". Не відповідає! Грубо порушує. Ганьба(((

    ВідповістиВидалити