четвер, 24 січня 2019 р.

ВИЙШЛО ДРУГЕ ВИДАННЯ КНИГИ ПРО ВЕРНАДСЬКОГО І КОРОЛЕНКА

У Полтаві презентували друге видання книги про родові зв'язки видатних українських діячів - братів Володимира Вернадського і Володимира Короленка, які на початку ХХ століття мали дачі на Шишаччині, працювали і відпочивали тут.



На початку 2019 року краєзнавці, музейники та історики отримали подарунок, який займе почесне місце в історико-краєзнавчій літературі. У світ вийшло друге, доповнене та уточнене видання книги "В.І. Вернадський та В.Г. Короленко: у поєднанні доль і поглядів". Вона презентує нові, раніше невідомі факти родоводу троюрідних братів, які мали не лише кровну спорідненість, а й спільні суспільно-політичні погляди та морально-етичні вчинки. 


Примірник вийшов накладом у 300 екземплярів. 22 січня 2019 року в Полтавському літературно-меморіальному музеї В.Г. Короленка відбулася презентація видання книги, яке побачило світ у видавництві С.В. Говорова. У заході взяли участь краєзнавці, бібліотечні працівники, музейники, викладачі навчальних закладів Полтави.

На презентації виступила науковий співробітник відділу природи краєзнавчого музею Л.В. Чеботарьова. Вона відзначила, що проаналізувавши життєвий шлях, творчу спадщину славетних діячів науки і культури, автори переконливо довели їх не тільки кровну, а й духовну схожість. 

Нове видання збагачене ексклюзивними фотоматеріалами, цікавими архівними даними, уточненою схемою родоводу братів. Книга зацікавить всіх, кому дорогі імена видатного природознавця В.І. Вернадського і письменника-демократа В.Г. Короленка.

Віктор Самородов, співавтор книги:
"Це такі два роди, які охопили еліту, українську культуру, і це може бути окрема розвідка, і окрема, ви знаєте, робота, яка ще вимагає досліджень, і саме це і підкупає всіх, хто займався цими особами, що «а ми цього раніше не знали, ну тепер будете знати".

Зв'язки між родами досліджувала Людмила Ольховська. Вона говорить, що ця книга починалася з невеликої статті. Набрана вона була ще на друкарській машині. І з неї стало вперше відомо, що Вернадський і Короленко – троюрідні брати. Згодом, за словами Людмили Ольховської, були опрацьовані їх щоденники. З них відкрилися нові факти:

"Ми знайшли багато спільного не лише в родоводі, а в їх людських симпатіях, антипатіях, в їх ідеологічних спрямуваннях, в їх вірі там у Бога, навіть, в їх ставленні до музики, до природи, в їх подорожах, в їх родинах".

Світлана Кигим працювала над творчістю Володимира Вернадського. Говорить: він для неї – герой. Його доля, за її словами, тісно пов'язана з Полтавщиною. Та головним досягненням їх пошукової роботи вважає нову знайдену родинну лінію.

"Ганна Сергіївна Короленко – улюблена племінниця Володимира Івановича Вернадського. Вона була донькою Сергія Олександровича Короленка. Це внуча-племінник Володимира Галактіоновича Короленка. Тобто, родоводи двох – вченого і письменника – перетиналися декількома поколіннями".

Фото: Полтавського краєзнавчого музею

Автори планують продовжувати роботу. Будуть досліджувати любов Вернадського та Короленка до спорту та екології. Говорять: такі напрацювання уже є.



Немає коментарів:

Дописати коментар