вівторок, 26 січня 2021 р.

КОМУ ВІДДАНІ ГАЗОВІ РОДОВИЩА НА ШИШАЧЧИНІ

Кому належать права на розробку нафтогазових родовищ на Шишаччині?


Шишачанка Алла Наказненко дослідила, кому належать права на розробку нафтогазових родовищ на Шишаччині. Використавши ресурс "Геоінформ України", де розміщена публічна інформація про всі спецдозволи на користування надрами України, вона поцікавилася, хто ж має дозволи на розробку родовищ і видобуток паливних корисних копалини на території Шишацької ОТГ та прилеглих територіях. 

Ми розширили її дослідження власними даними і сформували загальну картину, кому належать права на розробку газонафтових родовищ на територій Шишацької та сусідніх громад. 

Червоним кольором на карті виділена Матяшівсько-Легейдівська нафтогазоносна площа, у межах якої розташоване селище Шишаки та значна частина Шишацької ОТГ. Спецдозвіл  на геологічне вивчення, дослідницько-промислову розробку та видобування на цю площу до 2033 року отримало ТОВ "НАФТОГАЗОПРОМИСЛОВА ГЕОЛОГІЯ" - Анна та Каріна Злочевькі - доньки ЗЛОЧЕВСЬКОГО МИКОЛИ ВЛАДИСЛАВОВИЧА - з 2002 по 2004 роки депутата фракції СДПУ(о), а з 2006 року члена Партії Регіонів.

Також спецдозволи на розробку родовищ на території Шишаччини виданні наступним компаніям:

ПрАТ "НАФТОГАЗВИДОБУВАННЯ" – Семиренківське родовище (спецдозвіл на видобування до 2034 року), Іордансько-Дейнеківська площа (спецдозвіл  на геологічне вивчення, дослідницько-промислову розробку та видобування до 2033 року) - кінцевий бенефіціар  АХМЕТОВ РІНАТ ЛЕОНІДОВИЧ.

ТОВ "НАДРА ВЕСТ ГРУП" – спецдозвіл  на геологічне вивчення, дослідницько-промислову розробку та видобування до 2037 року; кінцевий бенефіціар - ФУКС ПАВЛО ЯКОВИЧ.

ТОВ "ГЕО ІНВЕСТ ГРУП" – спецдозвіл на геологічне вивчення, дослідницько-промислову розробку та видобування до 2040 року - кінцевий власник ЗЛОЧЕВСЬКИЙ МИКОЛА ВЛАДИСЛАВОВИЧ.

За даними "YouControl", компанія заснована акціонерним товариством "Закритий недифірсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Сіріус", яке у свою чергу засноване кипрським офшором Sovern Commerse LTD" на ім'я Бойка Олега Юрійовича.

ТОО "НАДРА ПРАЙД" – спецдозвіл до 2037 року - кінцевий власник ФУКС ПАВЛО ЯКОВИЧ.

ПрАТ "ПЛАСТ" – Ковердинське родовище (спецдозвіл до 2023 року), Вакулівське родовище (спецдозвіл на видобування до 2032 року), Східно-Петриківське родовище (спецдозвіл до 2030 року) - власник ОНІЩЕНКО ОЛЕКСАНДР РОМАНОВИЧ.

ТОВ "ПРАЙМ-ГАЗ" – Сорочинське родовище (спецдозвіл на видобування до 2032 року) - керівник ОБОЛОНИК ЄВГЕН МИХАЙЛОВИЧ.

ІВ "Полтавщина" повідомляє, що Євген Оболоник раніше фігурував серед засновників "Укргеоінвест". Саме цій компанії до 2013 року належали родовища, які нині розробляє "Прайм-газ". Першим засновником "Укргеоінвест" був Роман Сторожев, який 2013 року очолював Держгеонадра — державний орган, що видає спецдозвіл на розробку надр. Роман Сторожев був помічником нардепа від "Батьківщини" Руслана Богдана. Офшорна реєстрація приховує кінцевого власника компанії.

ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "УКРНАФТА" – Сагайдацьке родовище (спецдозвіл на видобування 2039 рік), Гоголівське родовище  (спецдозвіл на видобування 2038 рік). 50% акцій належать НАК "НАФТОГАЗ УКРАЇНИ", а 42% - ІГОРЮ ВАЛЕРІЙОВИЧУ КОЛОМОЙСЬКОМУ.

ТОВ "КОСУЛ" - Ковалівсько-Сулимівська площа (спецдозвіл до 2032 року) - власник ХОМУТИННИК ВІТАЛІЙ ЮРІЙОВИЧ.

Це підприємство засноване товариством "Голден Дерік" та отримало від нього у спадок дозвіл на розробку. Засновником підприємства значиться Юрій Олексієнко, менеджер "Укргазінвест", яке входить до бізнес-структури екснардепа ВР від Партії Регіонів та "Відродження" Віталія Хомутинника. "Пролтавщина"

Газові площі (фіолетовий колір) на кадастровій карті

Звертаємо також вашу увагу та кінцевий термін спецдозволів. Особливо гостро це питання постане після того, як запрацює вільний ринок сільськогосподарської землі. Деякі землі будуть скупатися зовсім не для аграрних цілей. Нагадаємо, що вільний ринок сільськогосподарської землі запроваджується 1 липня 2021 року.

Як бачимо, на більшості з цих родовищ ще не добувають газ, лише проводять георозвідку та розробку. Тобто перспективи газовидобутку на Шишаччині дуже потужні. І вкотре доводиться констатувати, що ця надприбуткова діяльність повністю перебуває під контролем олігархів і виключає будь-який вплив громадськості, яка проживає на цій території з надровими багатствами.

"Згідно Конституції України та Кодексу України про надра - надра належать народу України, тобто всім нам. То, можливо,  варто вже задумуватись і займати свою громадянську позицію. а не сліпо вірити красивим слова з телевізора", - слушно зауважує мешканка Шишаків Алла Наказненко.

По темі:

Читайте також:

Шишаччина у Facebook

Шишаччина у Telegram

Повідомити новину: zmi.shyshaky@gmail.com

5 коментарів:

  1. Краще напишіть ХТО?!! їм передав ці сховища в користування

    ВідповістиВидалити
  2. А ще краще скажіть як повернути народу те, що належить йому по закону?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тут поможет только жесткая экспроприация!
      Мирно они не отдадут.

      Видалити
  3. А ще краще скажіть як повернути народу те, що належить йому по закону?

    ВідповістиВидалити
  4. А ще краще скажіть як повернути народу те, що належить йому по закону?

    ВідповістиВидалити