пʼятниця, 28 липня 2023 р.

ЩО ПОТРІБНО, ЩОБ ПРАЦЮВАЛА ЛІКАРНЯ У ШИШАКАХ?

Яка подальша доля Шишацької лікарні та чому без ремонту ганку держава не дасть їй грошей наступного року?


Нагадаємо, що відповідно до першого етапу реформи охорони здоров'я, медичні заклади перейшли на договірні умови фінансування з Національною службою здоров’я України. Змінилася форма оплати медичних послуг. 

Нині НСЗУ виступає замовником цих послуг, медичний заклад – надавачем, а пацієнт – отримувачем, відповідно до потреб і запитів якого і формується ціна питання. Медичний заклад нині отримує кошти за конкретні надані послуги, відповідно до пакетів медичних послуг, за якими має контракт з НСЗУ.

Шишацька лікарня планового лікування цьогоріч законтрактована за 10-а пакетами. Крім цього, заклад має фінансову підтримку з селищного бюджету. Кошти на утримання закладу з державного та місцевого бюджетів приблизно рівнозначні: по 50 відсотків з обох джерел. Відповідно до контрактів з НСЗУ і програми підтримки лікарні Шишацькою селищною радою, до завершення цього бюджетного року лікарня коштами забезпечена.

Наступного року лікарня буде укладати договір з НСЗУ і отримувати кошти від Шишацької селищної ради. На скільки пакетів надання медичних послуг може розраховувати Шишацька лікарня планового лікування, стане відомо лише у січні 2024 року. Тоді будуть сформовані вимоги НСЗУ та умови контрактування.

Другий етап реформи, який зараз у процесі, передбачає зміни структури лікарень і формування спроможної мережі медзакладів відповідно до визначених критеріїв і мети. Планується, шо 80% медичної допомоги населення отримуватиме у закладах первинної медико-санітарної допомоги амбулаторно, 20% – у стаціонарних лікарнях певного рівня і спеціалізації.

Із 56 медзакладів Полтавської області (обласних, міських і районних лікарень) лише 14 визначені частиною спроможною мережі. Цими закладами НСЗУ буде опікуватися в першу чергу. Ці медзаклади держава буде розвивати, оснащувати, модернізувати, аби вони якісно і своєчасно обслуговували якомога більше людей.

Як повідомили у селищній раді, Шишацька лікарня очікувано не потрапила до спроможної мережі. Бо заклад спроможної мережі навіть найнижчого рівня повинен обслуговувати щонайменше 50 тисяч населення.

Інші лікарні так само, як і раніше, мають право укладати договір з НСЗУ і отримувати кошти за надані послуги. Але якщо обрані заклади будуть в пріоритеті, то іншв мають докласти зусиль, щоб заробити кошти у НСЗУ, переконати державу, що на їхні медичні пропозиції теж є попит у населення.

Як зауважує директорка Шишацької ЛПЛ Маргарита Хорольська, очолюваному нею колективу не звикати виконувати вимоги НСЗУ та звітувати перед цією службою. Однак відтепер ці вимоги й перевірки стануть жорсткішими. І заклад уже зараз готується претендувати на кошти Національної служби здоров’я наступного року, має відповідний план розвитку і поступово реалізовує його пункти.

Щоб залучити кошти НСЗУ, треба:

- мати необхідний кадровий резерв. На сьогодні ця вимога виконана, із залученням зовнішніх сумісників: анестезіолога і лікаря-функціоналіста. Восени один з терапевтів Шишацької лікарні отримає другу спеціалізацію і потреба у зовнішньому суміснику лікареві-функціоналістові відпаде;

- мати необхідне медичне обладнання, що на сьогодні у лікарні теж достатньо для НСЗУ за тими медичними пакетами, на які вона розраховує;

- третій чинник – це технічне оснащення закладу і його доступність для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення. 

Саме останній критерій серед інших вимог передбачає відповідну вхідну групу в головний корпус лікарні. Вхідна група – це головний вхід, але не просто ганок, навіс і двері. Це реконструкція частини приміщення з тією метою, щоб до неї впритул міг під’їхати медичний автомобіль, щоб неходячий чи травмований пацієнт міг бути доставлений у лікарню без будь-яких ускладнень. 

Наразі належна вхідна група у головний корпус лікарні – це одна з умов отримання коштів НСЗУ наступного року, одна з умов збереження закладу. Цього року ганок лікарні відремонтують і приведуть до відповідних стандартів за 1,5 млн грн.

У планах Шишацької лікарні – не закриватися, а розвиватися відповідно до вимог часу, реформуватися під потреби людей. НСЗУ буде оплачувати тільки ті послуги, якими найбільше користуватиметься населення. Поліклінічне відділення суттєвих змін не зазнає, оскільки має необхідний попит. Можливо, зміни зачеплять стаціонари у плані їхніх об’єднань, графіків роботи тощо.

Перший етап медичної реформи теж був складним і для нашого сприйняття, і для його реалізації у сільській місцевості, де немає такої кількості пацієнтів і вибору лікарів, щоб гроші від НСЗУ надходили у достній кількості. Але він уже позаду.

За темою:

У Шишацькій лікарні відремнтують ганок



Немає коментарів:

Дописати коментар