вівторок, 14 травня 2019 р.

ЖИТЕЛІ ШИШАЦЬКОЇ ОТГ НЕ ПОГОДЖУЮТЬСЯ З РЕФОРМОЮ ОСВІТИ В ГРОМАДІ

У Шишацькій громаді вирішили зробити освітню реформу. Реорганізувати систему освіти, створивши освітні округи, опорні школи та їхні філії.

На завершальному етапі запланували залишити три опорні школи - Шишацьку, Сагайдацьку і Михайликівську, а усі інші мають стати філіями - початковими та навчальними закладами І-ІІ ступенів.

Проте, селищна рада невдало й непродумано сформувала Концепцію реформи системи освіти, і відразу ж зіткнулася з опором громадськості. Першими висловили незгоду з такими змінами жителі Воскобійників.



На початку травня  батьки учнів  Воскобійницької загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів побачили на сайті Шишацької громади Концепцію розвитку освітньої галузі Шишацької ОТГ (перший етап), яка містилася у переліку питань, що виносяться на  чергову сесію. 

У цій Концепції заплановане створення Північного освітнього округу, а Воскобійницьку школу І-ІІІ ступенів планується реорганізувати у Воскобійницьку філію І-ІІ ступенів Михайликівського НВК, який буде центром освітнього округу.   

У Концепції вказані терміни прийняття сесією селищної ради рішення про реорганізацію навчальних закладів –  до 1 червня 2019 року. 

Така новина шокувала батьків, адже з ними не лише не порадилися, їх навіть не проінформували про наміри селищної ради щодо таких змін у системі освіти.

Відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", інформація про питання, передбачаеі до розглядуради, повинна завчасно доводитися до відома населення, що забезпечує обговорення громадянами проектів рішень ради, важливих питань місцевого значення. Але питання про затвердження Концепції та  реорганізацію шкіл не виносилося на розгляд не тільки громадськості, а й, навіть, педагогів. Із сайту Шишацької селищної ради документ був вилучений. Але його можна знайти за посиланням тут.

У соцмережі розгорілось обговорення болючої теми. Люди щиро не розуміли: кому й навіщо потрібно  реорганізовувати  навчальний заклад, який, відповідно аналізу відділу освіти Шишацької ОТГ,  у рейтингу соціально-економічних  показників займає 1 місце.

Якщо школа  буде реорганізована у філію, то вона втратить статус юридичної особи. Пониження школи до ІІ ступеня може виявитися лише першим кроком реформи, після якого буде наступний – пониження до І ступеня.

Вчителі громади запевняють, що розроблена Концепція системи освіти не сприяє децентралізації, за яку голосували жителі Шишаччини. Це лише намагання  відмити  кошти платників податків. 


Скрін: Facebook

У Воскобійниках пройшли збори громадськості

Щоб врятувати школу від ймовірної реорганізації, на вимогу батьків, у навчальному закладі зібралася  громадськість Воскобійницького старостату, приїхали батьки учнів із Зіньківщини, колеги з Ковердинобалківської філії опорної Шишацької ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. В. І. Вернадського - усього більше 100 осіб. 

Вони не розуміють, яка користь від утворення освітнього округу для учнів Воскобійницької школи, і чому найефективніший загальноосвітній заклад Шишацької громади має стає філією малокомплектної школи, яка заповнена на 22%.

Найбільше  обурювалися батьки дітей із Зіньківського району, які розуміли, що з 1 вересня 2019 року  вони будуть змушені перевести своїх дітей із Воскобійницької школи до закладів Зіньківського району і втратять можливість отримувати якісну освіту.

Батьки учнів Воскобійницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та жителі сіл Воскобійники, Вертелецьке, Носи, Романки, Сулими Шишацького району, Сулими, Гришки,  Загрунівка, Новоселівка, Дуб’янщина Зіньківського районів, ознайомившись із "Концепцією реформування освіти Шишацької ОТГ  (перший етап)", підготували звернення Голові Шишацької  селищної ради О.І. Тутці, депутатам селищної ради, у якому висловили стурбованість з приводу спланованої реорганізації Воскобійницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у філію Михайликівського НВК з пониженням до ІІ ступеня.

Вони написали звернення до депутатів Шишацької селищної ради і делегували на найближчу сесію ініціативну групу на чолі з депутатом Лубенцем В.І. 

Висловили категоричне заперечення змінам, які плануються у Воскобійницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів, вимагають звіту голови ОТГ та начальника відділу освіти перед громадськістю старостинського округу.

Село Воскобійники і місцева загальноосвітня школа

Село Воскобійники, й старостинський округ, у цілому - це більше 900 мешканців. Тут багато молоді, народжуються діти, кожен рік приїжджають нові жителі. У селі створюються робочі місця, будуються будинки, приїжджають молоді сім’ї, щороку народжується більше 10 малят. За останній рік  ввели в експлуатацію 2 чотирьох-квартирні будинки та 3 нові одноповерхові оселі для молодих спеціалістів. 

На роботу у Воскобійники їздять люди із Зіньківського району, які везуть до місцевої школи своїх дітей - жителі сіл Сулими, Загрунівка, Гришки, Новоселівка, Дуб’янщина з Зіньківщини навчають своїх дітей саме у Воскобійницькій школі.

У Воскобійницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів дотримані нормативи наповнюваності класів, які визначені чинним законодавством України. Наповнюваність Воскобійницької ЗОШ І-ІІІ ступенів складає 101,9 %. У всіх класах кількість учнів становить більше 5 осіб, а саме: в 1 кл. - 9, в 2 кл. - 22, в 3 кл. - 7, в 4 кл. - 18 учнів. У 5 кл. - 17 учнів, 6 кл. - 12, 7 кл. - 19, 8 кл. - 17, 9 кл. - 17, 10 кл. - 15, 11 кл. - 13 учнів.

Кількість учнів на одного вчителя найбільша в школах громади, що є виміром ефективності шкіл у межах шкільної системи. Оплата праці педпрацівників,  у розрахунку на одного учня, є найнижчою. За останні три роки показники якості освіти у  Воскобійницькій ЗОШ  - найвищі. Підстави для реорганізації школи - відсутні.

Крім того, освітній заклад має надійного спонсора - СТОВ «Воскобійники», який очолює депутат обласної ради В.І. Капленко. За останні кілька років у школі зробили капітальний ремонт спортивного залу, роздягалень, внутрішніх туалетів, водогону, каналізації. На ремонти місцеве господарство витратило більше 2 млн. гривень. Харчування організоване за рахунок СТОВ «Воскобійники» і становить 1 грн. за порцію для учнів, і 2 грн. - для персоналу школи. За останні 10 років замінили всі старі парти на сучасні. Надалі планується ремонт класних кімнат, кабінету інформатики.

Одним із найбільших досягнень  школи є  спортивний профіль і пропаганда здорового способу життя серед учнівської молоді. Школа вже кілька років поспіль є переможцем Спартакіади серед школярів Шишацького району, учасником і призером обласних і Всеукраїнських змагань з ігрових видів спорту, переможцем турніру ім. воїна – інтернаціоналіста В’язоченка серед навчальних закладів Полтавщини, у школі є Чемпіонки України та Європи з самбо і сумо





Найголовніше досягнення – це якісна освіта. Останні роки Воскобійницька ЗОШ – лідер у складанні ЗНО в Шишацькому районіУ школі кожній дитині приділяється  увага. Високий професіоналізм педколективу забезпечує освітній процес, тісну співпрацю з батьками,  гармонійний розвиток  учнів.  Випускники мають змогу вступати на державну форму здобуття вищої освіти в будь-якому виші України, захищають спортивну честь  вузів на Чемпіонатах області і країни. 

Після уроків школярі займаються рукоділлям у гуртку, працюють в читальному залі бібліотеки, займаються у спортивних секціях. З дітьми систематично працює практичний психолог, адже 60% вихованців - діти з багатодітних  і неповних сімей,  є діти-сироти, без батьківського піклування, з особливими фізичними потребами. Одна дитина, учениця 10 класу, потребує і отримує особливе піклування з боку медичної сестри. 


 

* Воскобійницька загальноосвітня школа має капітально відремонтований спортзал для занять ігровими видами спорту та секцій з баскетболу, гурткових занять із футболу.
* Спортзал  у  будинку культури для занять гімнастикою, секції із самбо та сумо. 
* Має капітально відремонтовані  внутрішні туалети, з милом,  з дзеркалами, сушками для рук. 
* Навчальні кабінети чисті, відремонтовані, є необхідні меблі, дошки.  
* Є актова зала із музичною апаратурою, бібліотека із міні - читальним залом, Інтернетом.  
* Їдальня на 70 посадкових місць. 
* Біля школи є майданчик для занять спортом та відпочинку, гойдалки. 
* Школа утеплена; система опалення, водовідводу та водогону капітально відремонтована, учні забезпечені питною водою. Продукти харчування постачаються СТОВ «Воскобійники». 
* Батьківська допомога не залучається.

Щоб триматися на такому рівні, педагогічний колектив докладає багато зусиль.


Фото: Facebook

У селищній раді відбулося засідання постійної комісії

10 травня у Шишацькій селищній раді відбулося засідання постійної профільної депутатської комісії. Першим питанням обговорили освітню Концепцію. На засіданні були присутні депутати, керівники освітніх закладів Шишацької ОТГ, батьки.

На комісії вислухали безліч думок і пропозиції. Депутат О.В. Іващенко запитав у авторів Концепції, чому до її розробки не були залучені освітяни, чому не були повідомлені керівники освітніх закладів. Відповіді не отримав.

Багатьох турбує підвіз учнів аварійним шкільним автобусом, в якому 4 травня під час зливи намокли діти, через те, що в автобусі протікає дах. Депутат від Воскобійників Лубенець В.І. зазначив, що вже 3 роки піднімає питання придбання шкільного автобуса для Воскобійницької ЗОШ, адже старий автобус постійно виходить із ладу, експлуатується уже 13 років, не витримує навантаження на дорогах, а розвозить більше 80 дітей.

Проблема із шкільним автобусом існує близько 10 років, але цього року постала дуже гостро. Транспортний засіб зношений, постійно  виходить з ладу. Питання придбання  нового автобуса постійно піднімається на нарадах, сесії селищної ради, батьки учнів Воскобійницької школи писали звернення до голови Шишацької селищної ради з підписами.  

Але керівництво громади ці проблеми, наче, не помічає. А що вони можуть помітити, якщо необдумано ледь не знищили найкращу в громаді школу? 

Після зборів воскобійничан, засідання комісії селищної ради і розголосу проблеми в Інтернеті, питання про розгляд Концепції розвитку системи освіти з Порядку денного наступної 44-ої сесії селищної ради прибрали. Сесія відбудеться 15 травня о 10:00 годині.

Про що думали в кабінетах влади громади?

Чи думали у владних кабінетах про дітей, які сьогодні всім забезпечені, отримують якісні знання, займаються спортом, і котрих збиралися везти розбитою вщент дорогою, старим автобусом з протікаючим дахом, у школу, яка перебуває у дуже плачевному становищі.

Чи думали, як це вплине на якість освіти учнів? На розвиток спортивних здібностей школярів, які ще з початкової школи відвідують спортивні гуртки та секції.

Діти зараз харчуються за рахунок благодійної допомоги. Тоді як у Михайликівській школі батьки здають власні продукти на харчування дітей, кошти для проведення ремонтів. Сьогодні учні у Воскобійниках обідають за 1 грн., а завтра батьки везтимуть продукти у сусіднє село, щоб прогодувати своїх дітей, чи платити завищені ціни?

Не зможе розвиватися надалі у Воскобійниках і спорт, коли не буде 10 і 11 класів. А діти в іншій школі будуть позбавлені можливостей для тренувань.



Тому, жителі Воскобійників  вимагають перегляду "Концепції реформи освітньої галузі  в Шишацькій ОТГ (перший етап)" та обговорення її серед громадськості, з подальшим врахуванням пропозицій. Також, довели до відома керівництву громади, що, навіть, у разі прийняття "Концепції" селищною радою, діти, які ходять у Воскобійницьку ЗОШ, будуть і в подальшому ходити в рідну школу.


Читайте також:

Немає коментарів:

Дописати коментар