середу, 31 серпня 2022 р.

У Шишаках відбулася 17 сесія селищної ради

30 серпня відбулася 17 сесія Шишацької селищної ради, у роботі якої взяли участь депутати, селищний голова, його заступники, працівники апарату виконавчого комітету, старости, керівники комунальних підприємств, установ і відділів селищної ради.


Ця сесія ледве відбулася. Керівництву селищної ради довелося вмовляннями згукувати депутатів, щоб зібрати потрібний для прийняття рішень кворум.

Перед самим сесійним засіданням питання до сесії мали розглядати постійні комісії. Як повідомляють депутати, провести вдалося лише одне засідання - 4 з 5 постійних комісій не зібралися. Повноважний кворум зібрала лише комісія з питань освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, охорони праці, культури і спорту.

У день сесії прибули лише представники провладної більшості - 15 депутатів із 26. Засідання довго не могло розпочатися, бо народних обранців буквально вмовляннями запрошували зібратися. 


Враховуючи, що цього дня у багатьох громадах відбулися сесії, то їх проведення ймовірно було ініційоване вказівкою з облвійськадміністрації.

Перед початком засідання селищний голова Олександр Тутка закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання Героїв російсько-української війни, які віддали своє життя за незалежність і територіальну цілісність України.

Бюджет і програми

Спочатку депутати підтримали внесення змін до кількох програм з метою спрямування коштів на їх потреби. Зокрема це стосувалося: 

- Комплексної програми здійснення заходів правового режиму воєнного стану, забезпечення оборонної роботи, цивільного захисту, пожежної безпеки та запобігання і реагування на надзвичайні ситуації (події) Шишацької селищної територіальної громади; 

- Програми профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю на території Шишацької територіальної громади. 

За цими напрямками кошти спрямовували на підтримку Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Полтавській області (придбання спеціального одягу та взуття рятувальникам і твердопаливного котла) та поповнення матеріального резерву громади. На суму 805 тис грн

У Програмі профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю передбачили збільшення асигнувань для забезпечення паливно-мастильними матеріалами та запасними частинами для ремонту та технічного обслуговування службового автотранспорту сектору поліцейської діяльності №1 (Шишаки).  На це з селищного бюджету спрямовали 150 тис грн. Зауважимо, що селищний бюджет не зобовзянаний фінансувати потреби поліції, бо вона працює на утриманні державного бюджету. 

Також внесли зміни до програм щодо розвитку дорожнього руху, питної води, поводження з відходами і фінансової підтримки "Техкомунбуду".

Внесення змін до цих програм передбачає зокрема спрямування коштів до обласного бюджету для співфінансування експлуатаційного утримання доріг загального користування місцевого значення. На це передбачили 2 млн 440 тис грн. Агентство місцевих доріг Полтавської області має провести поточний ремонт найкритичніших ділянок (спусків, підйомів тощо) на території нашої громади. 

На потреби інших програм - управлінню ЖКГ спрямували кошти у сумі 1 млн 925 тис грн. Ці кошти будуть використані для виготовлення проектно-кошторисних документацій, експертиз, проекту відведення земельної ділянки за програмою "Питна вода"; для придбання роторної косарки, пально-мастильних матеріалів та запчастин до техніки КП "Техкомунбуд", закупівлі технічної солі для виготовлення протиожеледної суміші.

Крім виконання заходів зазначених програм, депутати спрямували кошти:

-  Центру первинної медико-санітарної допомоги для забезпечення людей і дітей з інвалідністю технічними засобами реабілітації - 325 тис грн; 
 
- Шишацькій лікарні планового лікування – для підготовки до опалювального сезону - 790 тис грн; 
 
- Відділу соцзабезпечення, праці та соціальних послуг, на функціонування соцгалузі та відповідних програм - близько 1 млн 148 тис грн (з них 983 тис грн – Центру надання соціальних послуг).

Заступниця селищного голови Наталія Коротич доповіла по Програмі створення місцевого резерву продовольства для забезпечення життєдіяльності населення громади в умовах воєнного стану. Перелік продуктів та обсяги цього резерву створюються відповідно до наказу Мінагрополітики, а також з урахуванням реальних потреб населення, що можуть виникнути в період воєнного стану. На створення продовольчого резерву громади спрямували 1 млн грн.

Начальник фінансового управління Петро Явтушенко прозвітував депутатам про виконання бюджету Шишацької селищної територіальної громади за перше півріччя 2022 року. Депутати затвердили звіт по доходах у сумі 128 474 133 грн, по видатках – 110 290 893 грн.

Освіта

Наступні питання порядку денного викликали жваві обговорення серед депутатів. Йшлося про реорганізацію Покровської загальноосвітньої школи I ступеня та Покровського дошкільного навчального закладу "Ромашка" шляхом приєднання до Михайликівського НВК; а також про припинення (ліквідацію) Баранівської філії I-II ступенів опорного закладу "Шишацька спеціалізована школа ім. В.І. Вернадського". 

Покровська школа

Питання про закриття Покровської загальноосвітньої школи I ступеня з першого разу не проголосували. Рішення не підтримали троє депутатів, яких хвилювала доля дітей, котрі навчалися і виховувалися тут, працівників закладу, а також подальше використання приміщень. 

Начальник відділу освіти Наталія Караваєва інформувала присутніх про те, що у навчальних закладах Покровського і Баранівки провели зустрічі з колективами та батьками за участі селищного голови. Відділ освіти проаналізовав наповнюваність та відвідуваність шкіл і дитсадка, що була украй низькою.

Дітям буде забезпечено підвіз до найближчих освітніх закладів, працівникам – роботу. Крім людей пенсійного віку і тих, хто відмовився від запропонованої роботи. 

Приміщення закладів будуть використані для проживання внутрішньо переміщених людей та інших потреб. 

Після дискусії і висловлення власної позиції щодо майбутньої оптимізації освітньої мережі громади депутати підтримали рішення про закриття школи і дитсадка у Покровському та школи у Баранівці. Покровські діти відтепер навчатимуться у Михайликах, баранівські - у Шишаках.

Баранівська школа

Наразі, відзначила начальниця відділу освіти, більших ніяких змін не планується.


Депутати також затвердили розмір батьківської плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах та вартість харчування школярів загальноосвітніх навчальних закладів Шишацької селищної ради. 

Відтак вартість одного дітодня у яслах становить 43,55 грн, у садку – 59,50 грн. Батьківська плата (30%) відповідно – 13,07 грн та 17,85 грн

У закладах загальної середньої освіти відділ освіти забезпечує безкоштовне харчування учнів 1-4 класів у межах 50 грн на одного учня в день.

Як і в попередні роки, звільняються від плати за харчування пільгові категорії, зокрема діти учасників бойових дій. Звільняються від плати також внутрішньо переміщені родини.

Начальник відділу культури і туризму Любов Титаренко доповіла депутатам про необхідність перейменування закладу культури Шишацької дитячої музичної школи у Шишацьку дитячу школу мистецтв та затвердження Статуту в новій редакції. Відповідне рішення було прийняте.

Земельні питання

Рішенням сесії прийняли у комунальну власність ділянки державної власності, надали дозволи на виготовлення проектів землеустрою, технічної документації товариствам та установам, переуклали на новий термін договори оренди земельних ділянок з підприємцями тощо.


Шишаччина у Telegram


Для подальшого існування видання "Шишаччина" нам потрібна Ваша підтримка!

Вартість однієї кави - 10 грн від кожного - допоможе нам працювати далі.

Дякуємо кожному, хто підтримує нас!

Реквізити для донатів та допомоги:

₴грн 💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622

₴грн 💳 Приватбанк 4149 6293 5297 3200

€вро 💶 UA623052990000026200885240769

Немає коментарів:

Дописати коментар