понеділок, 1 серпня 2022 р.

З 1 СЕРПНЯ ПРИДБАТИ АНТИБІОТИКИ МОЖНА ЗА ЕЛЕКТРОННИМ РЕЦЕПТОМ

З 1 серпня придбати антибіотики у атпеці можна за електронним рецептом.


Уже кілька років більшість антибіотиків в Україні продають виключно за рецептом. З 1 серпня отримати такі ліки можна буде не тільки за паперовим рецептом, але й за електронним.

Від сьогодні українці зможуть отримувати електронні рецепти на антибіотики. Така можливість стане доступною для закладів охорони здоров’я, які уже зареєстровані та працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Впровадження електронного рецепта на антибіотики стане першим кроком у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання рецептурних лікарських засобів. Якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.

На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише пред’явити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення.

Для отримання електронного рецепта на антибіотики декларація не обов’язкова. Втім, пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям – свідоцтво про народження) та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН) (обов’язково для всіх, хто досягнув 14-річного віку, виключення – пацієнт відмовився від набуття такого номера, що підтверджується відповідною позначкою у паспорті пацієнта).

Як отримати та погасити рецепт на антибіотик у селах, де є обмежений доступ до медичних послуг?

Передбачається, що на час перехідного періоду у віддалених регіонах та у сільській місцевості, у разі відсутності лікарів та обмеженого доступу до медичних послуг, фельдшери можуть здійснювати виписку рецептів на антибіотики.

Також за відсутності аптеки у сільській місцевості роздрібна торгівля лікарськими засобами здійснюється у приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів сільських, дільничних лікарень, амбулаторій, амбулаторій загальної практики працівниками цих закладів, які мають медичну освіту.

Як буде здійснюватися виписка електронних рецептів на стаціонарі?

Якщо медичний заклад надає послуги лікування в стаціонарі за умовами співпраці з НСЗУ, то медичні препарати, зокрема антибіотики, передбачені пакетом лікування, мають гарантовано надаватися пацієнту безоплатно. Для призначення та застосування таких лікарських засобів виписувати рецепт пацієнту не потрібно.

Якщо мова йде про виняткові ситуації, коли пацієнт з певних причин потребує препарати, які не передбачені пакетом лікування, у такому разі лікар стаціонару зможе виписати пацієнту рецепт.

Якщо у вас є додаткові питання, що стосуються відпуску антибіотиків за електронним рецептом, ви можете звернутися до контакт-центру за коротким номером 1677 (гілка “7”). Оператори підтримки проконсультують вас та допоможуть у вирішенні тих чи інших питань.

Відеоінструкція, як отримати електронний рецепт на антибіотики


1 коментар:

  1. Антибіотики це дуже важлива група ліків, що вимагає того , щоб людина дуже відповідально відносилася до прийому таких ліків
    https://rx.ua/
    ДОВІДНИК ЕКВІВАЛЕНТНОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, в якому можно довідатись багато про що цікаве, та почитати про ліки без реклами.

    ВідповістиВидалити