вівторок, 30 серпня 2022 р.

Євген Іванович Яковенко - видатний шишачанин

157 років тому в Шишаках народився видатний діяч, революціонер, журналіст, медик, мер Херсону Євген Іванович Яковенко.


Євген Іванович народився 28 серпня 1865 року в селищі Шишаки.

Навчався на природничому факультеті Петербурзького університету. 

1887 року за активну участь у революційному русі був заарештований. 1888 року засуджений і висланий у Східний Сибір на 5 років. 

Там Є.І. Яковенко залишився на революційних позиціях, беручи участь у виданні газети "Восточное обозрение" в  Іркутську, і редагуючи у ній розділ хроніки громадського життя. 

Яковенко ухитрявся повідомляти у газеті про революційні події в Європі. Інколи писав також редакційні статті, в яких викривав хабарництво і свавілля місцевих  чиновників, відстоював усе, що сприяло народній освіті і вивченню багатств Сибіру, боровся за відкриття місцевого університету, захищав  інтереси робітників і політичних в’язнів. 

Частину терміну ув'язнення йому дозволили відбути у рідних Шишаках.

Після відбуття заслання, Є.І. Яковенко у 1894 року вирішив стати лікарем і виїхав за кордон. Навчався у Швейцарії та Німеччині. 1897 року у Вюрцбурзькому університеті одержав звання доктора медицини і повернувся на батьківщину.

З 1899 по 1917 рік Євген Іванович працював земським санітарним лікарем у Херсонському повіті. Він заклав основи шкільно-санітарної справи в Херсонській губернії, був першим викладачем епідеміології в Херсонській фельдшерській школі. 

За його ініціативою в Херсоні з’явилася перша зразкова санітарно-бактеріологічна лабораторія. 

Є.І. Яковенко брав активну участь у громадській роботі, був постійним та активним учасником губернських і Пироговських з'їздів лікарів, багаторазово обирався одним з директорів Херсонської громадської бібліотеки. 

Склав ряд санітарно-статистичних оглядів по характеристиці санітарного стану населення Херсонського повіту.

Після Лютневої революції 1917 року губернськими демократичними зборами Євген Іванович був обраний на посаду міського голови, а також головою Херсонського губернського земства. Відзначився тим, що звільнив з в’язниці політичних в’язнів і несправедливо засуджених.

З березня 1917 року - Херсонський міський голова, член партії "Народна Свобода", член Ради товариства "Українська Хата". Влітку 1917 року єдиний з українського блоку переміг на виборах в Херсонську міську Думу. Голова губернської управи. 

1918 року Є.І. Яковенко працював товаришем міністра народного здоров’я й опікування Української Держави. 

1919 року працював в Одесі в Комітеті по боротьбі з епідеміями. 

В 1924 року очолив статистичний відділ Наркомату охорони здоров’я РСФР.

Останні два десятиліття свого життя Є.І. Яковенко віддав науковій та викладацькій роботі. Євгена Івановича обрали професором кафедри гігієни у 1-му Московському медичному інституті. 

Одночасно він займався літературно-публіцистичною діяльністю. Його перу належить  визначна  монографія  "Медицинская  статистика" (1924 року), "Гигиена ручного труда" (1929) та ряд статей з медичної статистики у журналах "Гигиена и эпидемиология", "Врачебное дело". 

Помер Євген Яковенко 17 вересня 1943 року. Похований у Шишаках.


Читайте також:


Для подальшого існування видання "Шишаччина" нам потрібна Ваша підтримка!

Вартість однієї кави - 10 грн від кожного - допоможе нам працювати далі.

Дякуємо кожному, хто підтримує нас!

Реквізити для донатів та допомоги:

₴грн 💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622

₴грн 💳 Приватбанк 4149 6293 5297 3200

€вро 💶 UA623052990000026200885240769

Немає коментарів:

Дописати коментар