понеділок, 1 травня 2023 р.

СБУ ЛІКВІДУВАЛА ВОРОЖИЙ ПРОКСІ-ЦЕНТР У ПОЛТАВІ

Кіберфахівці Служби безпеки спільно з БЕБ заблокували у Полтаві потужний проксі-центр, який агресор використовував для підривної діяльності проти України.


У результаті комплексних заходів затримали організаторів незаконної діяльності, якими виявилися двоє мешканців Полтавської та Харківської областей.

Ділки налагодили підпільний проксі-центр, який працював як VPN-сервіс. Він дозволяв абонентам з будь-якої країни видавати себе за користувачів українського мобільного Інтернету.

Вартість такої "підписки" становила майже 2,5 тис грн на місяць.


За оперативною інформацією, фігуранти щодня отримували сотні замовлень, а гроші одержували через заборонені платіжні системи.

Серед постійних клієнтів були громадяни рф, які через послуги проксі-центру намагалися приховати власні ІР-адреси для доступу до популярних соцмереж.


При цьому сервери ворожого осередку знаходяться на території країни-агресора. Це дозволяло російським спецслужбам отримувати віддалений доступ до українського Інтернет-простору, а також поширювати кремлівські наративи та фейкову інформацію про ситуацію на фронті нібито від імені українських громадян.

Під час обшуків за місцями перебування зловмисників виявили спеціальний апаратний комплекс, 120 тис доларів та півкілограма золота, мобільні телефони та чорнові записи із доказами незаконної діяльності.



Наразі організатору проксі-центру повідомили про підозру за частиною 2 статті 200 Кримінального кодексу України - незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення.

У той же час, зловмисників чомусь не звинуватили у злочинах проти основ гаціональної безпеки України та діяльності на користь ворога.

Немає коментарів:

Дописати коментар