пʼятниця, 28 квітня 2023 р.

ЯК ХАРКІВ'ЯНИ ДОПОМАГАЮТЬ МЕШКАНЦЯМ ШИШАЧЧИНИ

Харків'яни, які вимушено залишили рідний дім та переїхали до Шишацької громади, не чекаючи від когось допомоги, самі почали шукати її й знаходити, допомагаючи як іншим переселенцям, так і давнім місцевим жителям.


Харків’яни Олександр Кіт, Максим Кульков, Роман Полежака та Олександр Тараненко стали жителями нашої громади через повномасштабну війну. Декому з них нині повертатися нікуди. 

Переїхавши на Шишаччину, вони в якості волонтерів долучилися до діяльності громадської організації "Інформаційно-аналітичний центр Міжнародного товариства прав людини" - IAC ISHR, а згодом – стали її офіційними представниками на Полтавщині. 

IAC ISHR - це підрозділ міжнародної неурядової правозахисної організації, одним з пріоритетних напрямків якої є надання гуманiтарної допомоги. IAC ISHR – офіційний партнер ООН, ЮНІСЕФ та інших міжнародних інституцій. 

Нині команда IAC ISHR зосереджена на підтримці внутрішньо переміщених людей, усіх, хто постраждав від війни, а також на допомозі соціальним та медичним закладам, які опікуються найвразливішими категоріями людей. 

Інформаційно-аналітичний центр розпочав співпрацю з нашою громадою близько року тому. Спочатку допомога надходила невеликими партіями. Це були продукти, гігієнічні набори, медикаменти. Далі центр розширив напрямки і обсяги допомоги.

Організація від самого початку своєї діяльності в нашій громаді опікується гуртожитками, де проживали чи й нині проживають переселенці. Це Покровське, Воскобійники, Шишаки та Яреськи. Сюди надходили ковдри, матраци, теплі речі, продукти, засоби гігієни та санітарії, посуд, побутова техніка – бойлери та пральні машини.

Неодноразово підтримувала Полтавська команда IAC ISHR не тільки внутрішньо переміщених людей, але й давніх мешканців громади, Центр надання соціальних послуг селищної ради та Шишацьку лікарню планового лікування, послугами яких користуються усі жителі.

IAC ISHR розробила і уперше в нашій громаді протестувала програмне забезпечення для спрощення процесу реєстрації на отримання допомоги від організації. За цією системою індивідуальні благодійні набори отримували у Пришибі, Жоржівці, Великому Перевозі, Михайликах, Воскобійниках, Покровському та Гоголевому.

Нещодавно Олександр Кіт разом зі своєю командою передав три бойлери і три санітарні набори у Сагайдацький навчально-виховний комплекс, а також чергову допомогу для Центру надання соціальних послуг і Шишацької лікарні планового лікування. Цього разу у лікарню привези 16 санітарних наборів (миючі засобі, швабри, відра, рушники паперові тощо) та два бойлери. Раніше лікарня отримала антибіотики, жарознижувальні, противірусні, знеболюючі засоби, спреї, термометри та інші необхідні медичні засоби.

Шишацька громада вдячна Полтавській команді IAC ISHR, Олександру, Роману, Максиму і Олександру за те, що допомагають жителям Шишаччини, підтримують соціальні і медичні заклади, опікуються людьми, які через війну опинилися у складних життєвих обставинах.

Читайте також:

Нагадуємо, що Інтернет-видання "Шишаччина" на постійній основі запрошує внутрішньо переміщених людей, які у результаті бойових дій опинилися у Шишацькій громаді, поділитися своїми життєвими історіями.

Всі вони будуть опубліковані. Нам важливо залишити пам'ять про ці важкі для всіх нас сторінки життя. Відзначити людей - їх героїв. Зафіксувати особливі події, повороти долі. Розповісти сучасникам і нащадкам, як війна вплинула на наше життя, як його змінила, як ми переживали ці дні, і що саме доводилося пережити.

Особливо цікавими будуть історії, як саме ваше життя змінило прибуття на Шишаччину, як цей край вплинув на вас, ваші родини, близьких людей, подальші події та ваше життя загалом.

Історії, фото та відеоматеріали надсилайте на редакційну електронну пошту. Подробиці ТУТ.

Немає коментарів:

Дописати коментар