понеділок, 1 травня 2023 р.

ШИШАЦЬКА ГРОМАДА СЕРЕД ЛІДЕРІВ ПО ІНФОРМАТИЗАЦІЇ ПОЛТАВЩИНИ

Шишацька громада - серед перших тергромад Полтавщини, яка прийняла Програму інформатизації та вже другий рік виконує її, але є нюанс...


Сьогодні на нараді у заступника начальника Полтавської ОВА Максима Калініна начальник Управління цифрової трансформації облвійськадміністрації Сергій Коломоєць доповідав з питання впровадження програми інформатизації в органах місцевого самоврядування.

За його словами, на виконання Закону України "Про Національну програму інформатизації", з метою підвищення рівня доступності цифрових сервісів і послуг для громадян, формування безпечного інформаційного середовища, впровадження інноваційних та передових ІТ-рішень для соціально-економічного розвитку регіону Управління інфраструктури та цифрової трансформації Полтавської ОДА розробило регіональну "Програму інформатизації "Цифрова Полтавщина" на 2021-2023 роки", яку затвердили на четвертій сесії Полтавської облради 2021 року.

Програма спрямована на впровадження елементів електронного урядування та забезпечує реалізацію державної політики у сфері інформатизації, електронного урядування, цифрового розвитку, захисту інформації, формування електронних інформаційних ресурсів, розвитку інформаційного суспільства на обласному рівні.  

У рамках виконання Програми основними досягненнями за 2022 рік є: 
- впровадження інструментів електронної демократії "Е-петиція", "Е-звернення", "Е-консультації"; 
- підключенння до широкосмугового інтернету;
- облаштовання доступу до Wі-Fі в укриттях;
- створенння інтегрованої системи відеоспостереження та відеоаналітики.

Програма затверджена у 7 із 60 громад області: у Глобинській, Горішньоплавнівській, Кременчуцькій, Пирятинській, Миргородській, Великосорочинській та Шишацькій (три останні - з Миргородського району). Інші тергромади області не розробили та не затвердили її.


Шишацька селищна рада 2021 року прийняла "Програму інформатизації Шишацької територіальної громади на 2022-2024 роки". Вона передбачає комплекс заходів із загальним обсягом фінансування - 1 873 000 грн.

Але всі ці заходи спрямовані лише на оплату ліцензій програмного забезпечення, вартості доступу до Інтернету, придбання, ремонт та обслуговування оргтехніки самої селищної ради та її підрозділів (!).

Територіальні громади, які розробили Програму, зокрема і Шишацька, мають до 6 червня 2023 року подати звіти про виконання за 2022 рік.

Відмітимо, що у Шишацькій громаді проведена значна робота по підключенню сільської місцевості до швидкісного Інтернету. Але за урядовою програмою і за кошти Держбюджету.

А у плані розвитку системи відеоспотереження робота взагалі не проводиться.

Також, у Шишацькій громаді працює система "Е-петицій". За весь час було подано 5 петицій. Одна з них набрала потрібну кількість голосів. Але селищна рада спочатку прийняла рішення про її підтримку, а потім відмовилася виконувати своє ж рішення.

На 2023 рік у громаді заплановано витратити по Програмі інформатизації 441 000 грн.

Також за темою:

Немає коментарів:

Дописати коментар