вівторок, 16 травня 2023 р.

ШИШАЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА ДОЗВОЛИЛА ПРОДАЖ ЗЕМЛІ ФЕРМЕРАМ

Шишацька селищна рада надала дозвіл двом фермерам, викупити сільськогосподарську землю, яку вони обробляють.


Як пояснив начальник земельного відділу Шишацької селищної ради Дмитро Василенко, дана земля перебуває у постійному користуванні фермерів. Тому, вони мають першочергове право на її викуп. Вони й звернулися до селищної ради з проханням, надати дозвіл на укладення договору купівлі-продажу. 

Мова йде про сільськогосподарську земельну ділянку площею 36,7 га на території Покровського старостинського округу, яку придбає фермер Володимир Бурмака за 1 147 699 грн.

Також рішення про продаж земельної ділянки площею 41,6 га на території Сагайдацького старостинського округу підтримали на користь фермера Романа Кругляка. Вартість цієї землі - 1 312 406 грн.

Додатково відомо, що орендної плати за цю землю вони не сплачували - право постійного користування цього не передбачало. А земельний податок продовжать сплачувати і після приватизації землі.

Рішенння активно підтримав депутат Віктор Іваненко, який повідомив, що у березні його не ухвалили лише тому, що фермер просив розстрочку на оплату вартості землі терміном на 5 років. Також Іваненко вніс пропозицію, щоб усі нотаріальні дії по укладенню договорів купівлі-продажу здійснювалися за рахунок фермерів.

Не затягувати з голосуванням закликав і депутат Віктор Скочко, який просив голосувати скоріше. Йому ймовірно з нетерпінням хотілося перейти до розгляду рішення про переукладання на новий термін договорів оренди 21 земельної ділянки з ним самим. Це рішення теж успішно було прийняте. Віктор Скочко отримав оброблювані своїм господарством земельні ділянки у користування ще на 10 років.

Архівне фото

Проти цього рішення голосували депутати Григорій Хоролець та Наталія Чуб.

Всі інші присутні депутати підтримали.


Натомість, член виконкому Шишацької селищної ради Віталій В'юн повідомив, що наступного року, після збільшення нормативно-грошової оцінки землі, від її продажу селищний бюджет отримав би більше коштів.

Також, він стверджує, що після появи перших двох прецедентів з продажу сільськогосподарської землі, цей процес тепер стрімко поширюватиметься й на інші земельні ділянки. Спочакту - фермерські, а потім решту землі скуплять агрохолдинги та великі господарства. 

"Таким чином у нас сформується клас місцевих феодалів - землевласників, і всіх інші мешканці громади стануть їх кріпаками" - говорить шишачанин.

За темою:

Немає коментарів:

Дописати коментар