понеділок, 3 травня 2021 р.

У ШИШАКАХ ВСТАНОВИЛИ ФІГУРКИ ДІТЕЙ НА ПІШОХІДНИХ ПЕРЕХОДАХ (ФОТО, ВІДЕО)

У селищі Шишаки на Миргородщині встановили фігурки "школярів" на пішохідних переходах неподалік ліцею та школи для привернення уваги учасників дорожнього руху.


Елементи вулично-шляхового обладнання "школярі-блокатори" встановили біля нерегульованих пішохідних переходів навпроти Шишацького обласного ліцею та Шишацької загальноосвітньої школи імені В.І. Вернадського.

У Шишаках це - перша та нині єдина інсталяція юних "пішоходів" з рюкзаками, які наче збираються переходити зебру.  Вони виготовлені у розмірах учнів середнього шкільного віку.

На Полтавщині схожі макети є тільки у Великій Багачці, де вони виготовлені з бетону. На відміну від великобагачанських, фігури шишацьких "дітей" виготовлені з дерева й розфарбовані у різні кольори та покриті лаком. 

"Школярики" повинні привертати увагу юних пішоходів та автомобілістів. Щоб діти були уважними, коли перетинають дорогу, а водії заздалегідь зменшували швидкість перед зеброю.


Ювенальний інспектор Шишацького сектору поліцейської діяльності 1 Миргородського райвідділу поліції Інна Орманжі уточнила: "Місце для встановлення блокаторів обрали не випадково! На вулиці Павлика, пообіч дороги, розташовані спеціалізована школа, обласний науковий ліцей, музична школа, стадіон, а також ігрові та спортивні майданчики для дітей".

Інна Орманжі

Ідея встановлення іграшкових школярів поруч з переходами належить місцевим поліцейським. Спочатку планували придбати фігури з пластику – такі вже не один рік стоять обабіч зебр у столиці та в деяких інших регіонах України. Однак, як пояснив начальник місцевого поліцейського підрозділу Зейнал Насіров, обміркувавши вартість фігурок (а це понад десяток тисяч гривень за одну) та зваживши ряд формальностей, пов’язаних з виділенням бюджетних коштів, запропонували свій варіант.

Ініціативу поліції – зробити блокатори власними силами та без зайвих витрат – охоче підтримала громада. Інна Орманжі зазначила: "Швидко знайшлися майстри деревообробної справи, які виготовили фігури, та художниця, яка їх розписала". Фігурок поки що дві: хлопчик та дівчинка. "Учня" розмістили біля школи, "ученицю" - перед ліцеєм.

Нововведення спряйняли позитивно керівники освітніх закладів, що розташовані впритул автомобільної дороги, і школярі. На підтримку новації учні 10-А класу Шишацького обласного наукового ліцею Богдан Латишев та Марія Присядько кажуть: по-перше, дорожній "знак" сповіщає, що на цій ділянці часто бувають діти; по-друге, закликає до свідомого дотримання правил дорожнього руху.

Важливою запроваджену ідею вважає і Зоя Семидідько, заступниця директора з виховної роботи Шишацького обласного наукового ліцею-інтернату та депутат Шишацької селищної ради: "У закладі навчається 350 дітей. Велику кількість учнів ми підвозимо на навчання з території району. До сотні мешканців селища ввечері приходять до нас відпочивати (на території закладу є сучасний волейбольний майданчик та паркова зона - авт.). Завдяки цьому безпечніше буде дітям – водії транспорту звертатимуть додаткову увагу". 

Зоя Семидідько

Директор Шишацької спеціалізованої школи імені В.І. Вернадського Віталій Іваниця говорить, що макети "дітей" будуть яскравим нагадуванням про безпеку на дорозі для школярів. А також сподівається, що завдяки фігуркам схаменуться і кермувальники, які нерідко ігнорують швидкісний режим та порушують заборону на проїзд цією дорогою з 8 до 17 годин. Автомобілістів не зупиняють навіть "лежачі поліцейські" з асфальту, покладені з обох боків вулиці протяжністю трохи менше кілометра. 

Зауважимо, що у містах України такі "лежачі поліцейські" на дорогах фарбують у жовтий колір. У Шишаках, натомість, про це мабуть не знають. 

Віталій Іваниця

Своєю чергою Олександр Тутка, голова Шишацької громади, висловив намір підтримати ініціативу поліції та розглянути можливість забезпечення такими "школярами-блокаторами" інших навчальних закладів селища.

Олександр Тутка і Зейнал Насіров

Поліцейські не обмежилися встановленням незвичного дорожнього обладнання. Після устаткування дерев’яних фігур, ювенальні поліцейські та працівники групи реагування патрульної поліції організували для школярів експрес-лекторій та практикум. Вони спілкувалися зі старшокласниками та учнями середньої школи на теми безпеки, розв’язували різні завдання та практикувалися у дорожній грамоті.



Особливу увагу абороні користуватися акустичними пристроями та навушниками під час перетину дороги. Для кращого ефекту – доповнили розмітку зебри графічними написами "Зніми навушники".




Керівниця відділу ювенальної превенції поліції області Ірина Москаленко, яка долучилася до інформаційної акції, зазначила: "Ми провели певну роз’яснювальну роботу. Серед іншого, моделювали різні ситуації, аби переконатися, що діти знають і розуміють Правила дорожнього руху". 

Підполковник поліції акцентувала, що ювенальна превенція працює у форматі відкритих ініціатив та співпраці з громадами у сфері безпеки дітей та формування правового простору. На тлі адміністративно-територіальної реформи, досвід Шишаків може бути прикладом для інших громад – як можна без значних інвестицій реалізувати корисний безпековий проєкт.

Немає коментарів:

Дописати коментар