понеділок, 13 грудня 2021 р.

У ШИШАЦЬКІЙ ГРОМАДІ ХОЧУТЬ СТВОРИТИ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ПАРК

У Шишацькій громаді за підтримки обласної й державної влади та міжнародних інвестицій розглядають можливість створення індустріального парку.


Одним з ефективних інструментів залучення інвестицій у Полтавський регіон в обласній владі вважають створення на території Полтавщини індустріальних парків.

Про перспективи залучення інвестицій у громади області та шляхи розбудови індустріальних парків йшлося на апаратній нараді в ОДА сьогодні, 13 грудня.

За повідомленням начальника управління інвестиційної політики, зовнішньоекономічної діяльності та міжнародного співробітництва Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Марії Долженко, наразі 13 територіальних громад області готові надати земельні ділянки та залучити кошти іноземних інвесторів для розбудови індустріальних парків на своїх територіях.

Серед них - і Шишацька громада. Створення індустріального парку тут розглядають у селі Великий Перевіз на площі 17 гектарів.

Такий крок має посприяти створенню нових робочих місць, наповненню коштами місцевого бюджету, активізувати господарську діяльність та забезпечити соціально-економічний розвиток території.

Хочу зосередити увагу громад, що розбудова індустріальних парків є наразі надзвичайно важливим питанням для вас, адже вже на наступний рік в громади, які матимуть діючі індустріальні парки передбачається значне залучення державних інвестиційних коштів, в тому числі й з ДФРР. Від громад ми чекаємо якісних проєктів. Розбудова  індустріальних парків  – це найближче успішне майбутнє територіальних громад”, – зазначив голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

Наразі в області розпорядженням голови ОДА створено робочу групу зі сприяння утворенню на території Полтавської області індустріальних парків. До складу робочої групи входять представники тергромад області, структурних підрозділів облдержадміністрації, інших установ та організацій, які можуть бути дотичні до питань, що виникатимуть під час реалізації проєктів із створення та розвитку індустріальних парків.

Найближчим часом робоча група планує виїзди на території, які громади готові віддати під індустріальні парки, щоб перевірити відповідність земельних ділянок наступним критеріям: цільове використання та “юридична чистота” земельної ділянки, близьке розташування до ключових транспортних магістралей та інженерних комунікацій – електроенергії, газу, води, каналізації, телекомунікацій, наявність робочої сили в радіусі 30 км, наявність потенційних інвесторів та спроможність співфінансування витрат розвитку інфраструктури парку з різних джерел. Для фахівців із залучення у громади коштів міжнародних фінансових організацій передбачене проведення навчальних семінарів та тренінгів.

Наступного року на створення індустріальних парків держава передбачила 405 млн грн субвенції.

Найближчим часом нам потрібно визначитись, які громади готові створювати індустріальні парки, вкладати ресурси. Зауважу, що створення відповідних парків – це досить місткий бюджетний процес. До двох років піде лише на підготовку інфраструктури”, – зазначив старший проєктний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Артем Сенчук.

Розбудова мережі індустріальних парків є інструментом залучення інвестицій у місцеві громади. Держава запроваджує низку стимулів для учасників індустріальних парків, серед яких: звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва для громадян та юридичних осіб при використанні ними земельних ділянок для розміщення індустріальних парків, надання повної або часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами, запровадження компенсації витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж, встановлення стимулюючого рівня пільг щодо ставок місцевих податків.

Довідка: Відповідно з Законом Україну "Про індустріальні парки», індустріальний (промисловий) парк — це визначена ініціатором створення індустріального парку відповідно до містобудівної документації облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої учасники індустріального парку можуть здійснювати господарську діяльність у сфері переробної промисловості, переробки промислових та/або побутових відходів (крім захоронення відходів), а також науково-технічну діяльність, діяльність у сфері інформації і телекомунікацій на умовах, визначених цим Законом та договором про здійснення господарської діяльності у межах індустріального парку.


Немає коментарів:

Дописати коментар