суботу, 25 грудня 2021 р.

10 СІЛ ШИШАЦЬКОЇ ГРОМАДИ ОТРИМАЛИ ШВИДКІСНИЙ ІНТЕРНЕТ

Понад 3 тисячі мешканців Шишаччини у 10 селах громади отримали доступ до швидкісного Інтернету за урядовою програмою.


"Шишаччина" уже розповідала, що 2021 року в Україні за урядовою програмою почали проводити оптичний інтернет у села. Міністерство цифрової трансформації створило програму "Інтернет-субвенція". Держава виділила кошти на прокладання оптики у віддалені куточки, щоб компенсувати витрати провайдерам.

Громади подали перелік населених пунктів, куди потрібно провести Інтернет. Далі держава оплачує послугу провайдеру, причому громада має профінансувати частину витрат. У конкурсі взяла участь і Шишацька тергромада Полтавської області.

Наша громада подала заявки на підключення 11 сіл. Населений пункт повинен був відповідати наступним критеріям: відсутність оптичної мережі та наявність закладу соціальної інфраструктури: школи, медзакладу, будинку культури чи бібліотеки.

У межах проекту Шишаччина отримала 1 896 500 грн субвенції від держави. 


Станом на 21 грудня, 10 сіл під’єднали до швидкісного інтернету. Це - Баранівка, Бухуни, Велика Бузова, Гоголеве, Жоржівка, Ковердина Балка, Пелагеївка, Самари, Тищенки, Шафранівка.

Доступ до мережі отримали 22 соціальних заклади у цих селах: школи, дитсадки, ФАПи, будинки кульутри.

Підключення до Інтернету на Шишаччині проводять 2 провайдери: ТОВ "Аватор ІСП" та ТОВ "Тера Нет". Провайдер повинен забезпечити вихідну швидкість - мінімум 500 Мбіт/с.

Якщо оператори не встигнуть повністю підключити Інтернет цього року, то субвенція переходить на 2022 рік.

У вартість тендерів закладається рік безкоштовного Інтернету для соціальних закладів.

Мешканці сіл повинні самостійно укласти договір із провайдером на прокладення інтернету до домогосподарств. Тому цифра у 3,5 тисяч мешканців показує, скільки людей отримали можливість підключити Інтернет, але скільки з них реально підключаться - покаже час.

За реалізацією проекту можна стежити на інтерактивній карті порталу Міністерства цифрової трансформації України.


Якщо ви проживаєте в одному з вказаних у статті сіл громади, поділіться у коментарях, наскільки доступний швидікісний Інтернет у вашому населеному пункті!

На тему:

2 коментарі:

  1. А шо в Федунці пішло не так?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вже проведено оптоволоконний кабель Аватором. Субвенція тільки тим населеним пунктам де нмає жодного провайдера.

      Видалити