четвер, 30 грудня 2021 р.

ЯК ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ ЗА ТРАВМУВАННЯ НА ВУЛИЦІ

Людина, яка послизнулась і травмувалась на вулиці, може отримати компенсацію за свої забої і переломи. 

Хто несе відповідальність за стан доріг і тротуарів, як діяти у разі, коли Ви зазнали травми на вулиці, як відшкодувати шкоду і притягнути винних до відповідальності?


Конституція України визначає, що кожному гарантується право на оскарження у суді дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями чи бездіяльністю органів держвлади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

До кого звертатися, якщо Ви послизнулися та травмувалися на вулиці?

Згідно з частиною 2 статті 18 Закону України "Про благоустрій населених пунктів", підприємства, установи, організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані:
 
- утримувати в належному стані об’єкти благоустрою, що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою прилеглу до цих об’єктів територію;

- відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів.

Громадяни мають право вимагати негайного виконання робіт з благоустрою населених пунктів у разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоду життю, здоров’ю або майну громадян, а також звертатися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров’ю унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об’єктів благоустрою.

Якщо Ви упали і травмувалися на території комунальної власності, доцільно сформулювати претензію і направити її рекомендованим листом з повідомленням на адресу установи, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали.

У листі слід вказати, що Ви розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати, а також додати до листа копії документів, що підтверджують викладені обставини.

Якщо балансоутримувач не визнає своєї вини і відмовляється компенсувати завдану шкоду, Ви маєте право звернутися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я (як матеріальної, так і моральної) за Вашим зареєстрованим місцем проживання чи перебування, або за місцем заподіяння шкоди.

Стаття 1195 Цивільного кодексу України визначає, що фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я фізичній особі, зобов’язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо.

У разі каліцтва або іншого ушкодження здоров’я фізичної особи, яка в момент завдання шкоди не працювала, розмір відшкодування визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати.

Шкода, завдана фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, відшкодовується без урахування пенсії, призначеної у зв’язку з втратою здоров’я, або пенсії, яку вона одержувала до цього, а також інших доходів.

Якщо Ви зазнали падіння, йдучи вулицею, Вам необхідно звернутися до місцевої ради з метою отримання інформації про підприємство, у тому числі комунальне, установу чи організацію, відповідальну за утримання тротуару в належному стані на місці Вашого падіння.

Відповідачем у даній справі також можуть бути міська рада, до повноважень якої належить забезпечення утримання в належному стані вулиць, у тому числі тротуарів, а також навіть Державне агентство автомобільних доріг України у випадку суміщення дороги державного значення з вулицею міста, залежно від того, на чиєму балансі знаходиться дана вулиця.

Наприклад, у Шишаках балансоутримувачем тротуару на вулиці Кирила Осьмака є селищна рада. Натомість, тротуару на вулиці Павлика - Агенство місцевих доріг Полтавської області, бо вулицею проходить дорога регіонального місцевого значення.

Алгоритм звернення до суду щодо відшкодування шкоди

Для звернення до суду з відповідним позовом необхідно зібрати докази, що підтверджують падіння в певному місці та отримання травми. Такими доказами можуть бути:

- довідки з лікарні, у яких зазначається вид травми та за яких обставин вона отримана;

- наявність порушення відповідача у сфері благоустрою: відео- та фотозйомка із зазначенням дати та часу;

- покази свідків;

- підтвердження понесених матеріальних втрат: рецепти лікарів, чеки, квитанції з аптек;

- підтвердження завдання моральної шкоди (за наявності): висновки лікарів, показання свідків щодо тяжкості моральних страждань, рецепти лікарів на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією, іншими психологічними розладами, що виникли внаслідок отримання травми.

У справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я позивачі звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Про відповідальність

Відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення України, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1 360 грн. на громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності − від 850 до 1 700 грн.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете, звернувшись до фахівців системи надання безоплатної правової допомоги за адресою: смт. Шишакаки, вул. Партизанська, 2 (адміністративний будинок, І поверх).



Натискаючи на рекламу під статтею, Ви допомогаєте "Шишаччині" залишатися незалежним виданням!

1 коментар:

  1. Інформація цілком помічна. Я мешканець Шишаччини, бажаю моїй рідній землі туристичної привабливості. Зрозуміло, що це вимагає нашої активності. Шишачани, єднаймося иа розбудовуймо наший суспільний добробут.

    ВідповістиВидалити