неділю, 1 жовтня 2017 р.

ДЕ ЛІКУВАТИМУТЬСЯ ЖИТЕЛІ ШИШАЧЧИНИ?

Кожного жителя Шишаччини турбує питання, яким буде медичне обслуговування у нашому краї. Ми спробували розібратися, як формуватиметься мережа лікувальних закладів на Полтавщині відповідно запропонованого проекту медреформи.

Полтавська область буде поділена на 4 госпітальних округи. Територія нинішнього Шишацького району ввійде до Північного округу з центром у місті Миргород. 

У кожному госпітальному окрузі буде, принаймні, одна лікарня інтенсивного лікування, оснащена всім необхідним обладнанням, щоб надавати спеціалізовану медичну допомогу цілодобово. Відстань до цієї лікарні має бути такою, щоб людина змогла доїхати туди максимум за годину. Така лікарня працюватиме цілодобово, 7 днів на тиждень. 

Відстань до Миргорода, де, ймовірно, буде розміщена центральна лікарня округу, від населених пунктів Шишацького району складає близько 45-55 км, що дозволяє автомобільним транспортом дістатися сюди за 45-60 хвилин.


Мережу медичних закладів у госпітальному окрузі формуватимуть місцеві громади. Кращі лікарні отримають технічне та кадрове підсилення, щоб якісна медична допомога була доступна кожному. Але, які саме лікарні потрібно перепрофілювати, вирішуватимуть громади на місцях.

Місцеві громади створять Госпітальну раду, що має до кінця 2017 року розробити план розвитку округу на 5 років. За новою системою, розмір фінансування з держбюджету на лікарню прямо залежатиме від кількості пацієнтів, що отримали в ній медичну допомогу. І, якщо лікарні не матимуть достатньо пацієнтів, місцевим органам влади доведеться самостійно шукати кошти на їх утримання та достойну зарплату лікарям.

Загалом, передбачається, що 80 відсотків медичних послуг людям надаватимуть на первинному рівні, тобто, саме у місцевих громадах. Центри ПМСД ,амбулаторії і ФАПи мають отримати додаткові кошти з Держбюджету. Крім того, велика кількість донорських організацій виділятимуть кошти на конкретні проекти, але за умов співфінансування з місцевими радами.

До 10 жовтня 2017 року Міністерство охорони здоров'я повинне розробити і затвердити нормативи навантаження на медичних працівників у закладах охорони здоров'я сільської місцевості. У цей же термін повинен бути розроблений гарантований державою перелік медичних послуг на рівні первинної медико-санітарної допомоги, які фінансуватимуться з Держбюджету.

До 25 жовтня МОЗ і обласна держадміністрація мають змоделювати в межах окремих районів мережу закладів з надання первинної медичної допомоги на рівні місцевих громад. Разом з цим буде здійснене обрахування видатків на такі ці медзаклади. 

Також, відмітимо, що адміністративно-територіальна реформа, за прикладом європейських країн, здійснюватиметься узгоджено з формуванням госпітальних округів. Об'єднання районів пройде за тою ж схемою, що і госпітальний поділ. Тож, територія Шишаччини ввійде до майбутнього Миргородського району.

Читате також:
На Шишаччині відремонтували приміщення первинної медицини
Онлайн-сервіс Ліки.ua запрацював на Полтащині
Комунальні аптечні заклади у Шишаках і Шишацькому районі, які беруть участь у програмі "Доступні ліки"
Як керівництво Шишацької громади турбується про здоров'я жителів

Немає коментарів:

Дописати коментар