пʼятницю, 27 жовтня 2017 р.

ПОДРОБИЦІ ОБШУКІВ І АРЕШТІВ РАХУНКІВ КОМПАНІЙ "АСТАРТИ"

ТОВ «Цукроагропром», до якого належить Яреськівський цукровий завод, та ТОВ «Агрофірма ім. Довженка» стали фігурантами кримінальної справи по умисному ухиленні від сплати податків на суму понад 81,5 млн. гривень.

На нашу редакційну пошту надійшов лист від читачів з питанням, чому на підприємствах групи компаній "Астарти" нещодавно проходили обшуки. Ми спробували розібратись, використовуючи інформацію, яка міститься у відкритих державних реєстрах, а також за допомогою аналітичної платформи "YouControl". 


За матеріалами з відкритих реєстрів, стало відомо, що 7 червня 2017 року слідчі  Генеральної прокуратури України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості кримінального провадження №42017000000001832 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 ККУ – умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Саме з цією справою пов'язані нещодавні обшуки та арешти рахунків підрозділів агрохолдингу "Астарта".

За матеріалами органу досудового розслідування відомо, що службові особи ТОВ «Агрофірма ім. Довженка», ТОВ «Волочиськ Агро», ТОВ Агрофірма «Добробут», ТОВ «Інвестиційно промислова компанія «Полтавазернопродукт» і ТОВ «Хмельницьке», за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «Цукрагропром», протягом 2016-2017 років шляхом проведення безтоварних операцій придбали рідкий аміак обсягом 85 000 тон загальною вартістю 715 млн. грн. Цим самим порушили вимоги п. 198.6 ст. 198 та п. 209.2 ст. 209 Податкового кодексу України, занизивши податкові зобов’язання з ПДВ, чим умисно ухилилися від сплати податків на суму 81 593 738 грн.

Рідкий технічний аміак в Україну поставляє лише Російська Федерація. Згідно митної бази «Інспектор-2006» протягом 2016 року з РФ на територію України через Сумську митницю ДФС залізничним транспортом був завезений аміак рідкий, але серед імпортерів аміаку ТОВ «Цукрагропром» відсутній. Факт придбання аміаку уже згаданими агропідприємствами у ТОВ «Цукрагропром» відсутній теж.

На сьогодні відомо, що кримінальне провадження досудового розслідування Управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України завершене. Прес-служба "Астарти" повідомила, що кримінальне провадження закрите, і назвала його "силовим впливом правоохоронних органів на бізнес".

Ми направили запит до Генеральної прокуратури України з проханням прояснити ситуацію - чи провадження було закрите за відсутністю складу злочину, а чи просто було завершене досудове розслідування. Про нові подробиці справи повідомимо в наших наступних публікаціях.

Немає коментарів:

Дописати коментар