середу, 11 вересня 2019 р.

У ЯРЕСЬКАХ ВІДЗНАЧИЛИ 125-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕКСАНДРА ДОВЖЕНКА

10 вересня у Яреськах відбулося урочисте відзначення 125-ї річниці з Дня народження українського кіномитця і письменника Олександра Довженка. Святкові заходи проходили з 11 до 17 години у кількох локаціях, слідуючи майбутньому туристичному маршруту Довженка - у місцях, де режисер жив, працював, де зберігаються його особисті речі.


Село Яреськи Шишацького району є своєрідною кінематографічною точкою на карті Полтавської області. Саме тут від першого до останнього кадру знімав Олександр Довженко свій фільм “Земля”. Також  окремі кадри у Яреськах відзняв для стрічок “Щорс”, “Звенигора” та “Іван”. 

Аби знайти місце для зйомок фільму “Земля”, художник Василь Кричевський показував Довженку Київщину, Чернігівщину і лише останнім – село на Полтавщині. Кінорежисер був вражений краєвидами над річкою Псьол і вже не змінював “знімальних майданчиків”.

Тут 10 вересня відсвяткували 125-річчя від дня народження відомого кінорежисера.

Вперше відзначення дня народження великого кіномитця відбувалося протягом усього дня. Урочистості проходили у кількох локаціях - слідуючи майбутньому туристичному маршруту Олександра Довженка. 

У заходах брали участь директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко, голова Шишацької РДА Віктор Іваненко, директор АФ імені Довженка, депутат Шишацької райради Сергій Жилін, депутати районної ради Олена Кіріченко, Віталій В'юн, Володимир Явтушенко, керівники відділів культури РДА і Шишацької ОТГ Анжела Дацька і Любов Титаренко.





Спочатку поклали квіти до пам’ятника Довженку.



Сьогодні столиця українського кінематографу знаходиться в Яреськах. Тут складається так все добре, що історико-культурна спадщина говорить на користь туристичної індустрії місцевого краю. Велика кінематографічна спадщина говорить про те, що сюди повинні йти дороги усіх відомих режисерів. Тут живуть гарні й красиві люди. Тому недарма Олександр Петрович запрошував усіх для зйомок у своїх фільмах”, – зазначила директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.


Надзвичайно приємно, що саме Яреськи стали для Довженка тим натхненням на свою роботу. Наш край славиться неперевершеною красою, краєвидами, людьми. І завдяки Олександру Петровичу це все увіковічнено в кінематографічну стрічку і розповсюджено по всьому світу”, – акцентував голова Шишацької РДА Віктор Іваненко.


Потім заходи продовжилися на території Професійно-технічного училища №56Тут збереглася будівля, де з 1927 по 1937 роки знаходилася кіностудія Олександра Довженка - будинок Трощинського.




Зусиллями викладачів та учнів ПТУ, вдалося зібрати фотографії і речі людей, які брали участь у масових зйомках фільму “Земля”. 


Варто звернути увагу на фото місцевої дівчини Марії Мацюці, сценою з якою розпочинається “Земля”. Ця фотографія облетіла увесь світ. Марії тоді було 18-19 років. Вона вважалась найкрасивішою у селі. За знімальний день яреськівські актори отримували по 3 карбованці. Вона всі ці гроші витрачала на цукерки.



Завідуюча Яресківським краєзнавчим музеєм Наталія Дзюба розповіла історію, яку переповідають у Яреськах, пов’язану з кінорежисером: Олександр Довженко проживав у сім’ї Корсунів, там жив маленький хлопчик Сашко, який хворів на поліомієліт кісток. Митець неодноразово виділяв гроші на лікування. Зрештою, хлопчик вилікувався, став учителем фізики.


У рамках святкувань презентували книги «Довженко в Яреськах» Ванди та Василя Лис та «Яреськи вчора та сьогодні» О.Дзюба, В.Магда. 



Потім святкування перейшло до Яресківського краєзнавчого музею Олександра Довженка, де зберігаються унікальні речі кінорежисера. Зокрема, солом’яний бриль, в якому ходив Довженко, друкована машинка, на якій друкував сценарії, персональне крісло митця, улюблений спінінг, з яким рибалив. А також архівні фото зі зйомок фільмів “Земля”, “Щорс”, у яких були задіяні місцеві жителі.




Після музею гості вирушили до садиби Корсунів, де Олександр Довженко проживав у Яреськах. На жаль, будинку того часу вже не залишилося. Біля подвір'я відбулася театралізована вистава, потім гостей почастували улюбленими Довженком пиріжками з яблуками, виноградом та чаєм з м'ятою і материнкою. 





Святкування завершили переглядом фільму “Земля” просто неба біля сільського будинку культури.


До речі, цього року виповнюється 90 років з дня створення фільму.


У матеріалі використані фото обласного видання "Новини Полтавщини", прес-служби Шишацької РДА, Яреськівського ПТУ №56 і Віталія В'юна.

Немає коментарів:

Дописати коментар